Annonce
Odder Avis

For få kom i arbejde i 2019

Med covid19 er arbejdsløsheden i Odder Kommune steget med 165 personer. Arkivfoto
Fireårig investeringsplan gav store besparelser i Odder Kommunes Jobcenter, men hjalp ikke det ønskede antal borgere i arbejde.
Annonce

Odder: Det gik ikke helt så godt som forventet, da et flertal i byrådet for et par år siden besluttede at bruge flere penge på at få ledige i arbejde.

Der skulle hyres nye medarbejdere til kommunens jobcenter, og de skulle få så mange i arbejde, at de godt og vel tjente deres egen løn ind.

Nu er regnskabets time kommet, og en opgørelser viser, at man næsten nåede at spare lige så mange penge som planlagt. Men til gengæld kom der slet ikke så mange ledige i arbejde, som man havde håbet på.

Målet var at få 100 ”helårspersoner i arbejde,” men man nåede kun 40. Til gengæld blev der sparet 11,1 millioner kroner – og målet var 12,3 millioner kroner.

Kort om sagen

Som en del af budgetaftalen for 2019 satte et flertal i byrådet i efteråret 2018 6,1 millioner kroner af til at styrke borgernes mulighed for job og uddannelse. Samtidig blev der sat to målsætninger, som til gengæld for investeringen skulle blive til virkelighed:

Målsætning 1: Der skulle være omkring 100 færre borgere, der i et helt år modtager indkomstoverførsler. I fagsproget kaldet det helårspersoner.

Målsætning 2: Der skulle spares 12,3 millioner kroner på indkomstoverførsler.

Niels Rosenberg (K) var skeptisk omkring målsætningerne. I september 2018 udtalte han til avisen: "Man tager munden for fuld ift. det beløb, man regner med at få ind". Venstre, Socialdemokratiet, De Radikale og SF - samlet set 14 af 19 byrådsmedlemmer - stemte for budgetaftalen.

På spørgsmålet om, hvorfor det ikke lykkedes at få 100 helårspersoner i arbejde, svarer direktør for social, sundhed og beskæftigelse Jette Lorenzen, at der er tale om "år et" i den såkaldte investeringsplan, der skal løbe over fire år.

- Da vi skulle sætte tal på, hvor mange helårspersoner vi kunne hjælpe i job ved at satse 6,1 millioner kroner, skete det alene på et teoretisk grundlag. Vi har aldrig regnet tingene ud på den måde før, og jeg er sikker på, at vores medarbejdere i jobcentret har hjulpet de ledige, som havde mest behov for at komme i arbejde, også selv om nogle af dem måske krævede mere opmærksomhed end andre. Det er jo mennesker, vi har med at gøre. Og vi har næsten overholdt den økonomiske del af planen, forklarer direktøren, der ikke vil udelukke, at man måske skal korrigere ambitionerne for besparelse i år.

Her er der nemlig planer om at spare 15 millioner kroner og få 130 helårspersoner væk fra ledighed.

Annonce

Travlhed i jobcentret

Formanden for arbejdsmarkedsudvalget Linda Ann Wienand (S) ønsker ikke forholde sig til, om det vil være realistisk at spare 15 millioner kroner og i samme åndedrag få 130 helårspersoner væk fra ledighed.

Corona betyder stor stigning i ledigheden

1.  marts i år var der 310 fuldtidsledige dagpengemodtagere i Odder Kommune. Det tal var 1. juni steget til 443, Altså en stigning på 133 forsikrede ledige.

Derudover kom der i samme periode 14 ledige kontanthjælpsmodtagere mere over 30 år, idet tallet steg fra 86 til 100.

Fra 1. marts til 1. juni steg tallet for unge på uddannelseshjælp fra 40 til 58.

Alt i alt betyder tallene, at der fra marts-juni blev 165 flere ledige i Odder Kommune.

- Noget tyder på, at vi skal have gjort op med at måle i helårspersoner. Jeg er stolt over, at vi i 2019 kunne spare 11,1 millioner kroner og samtidig hjælpe nogle borgere i arbejde. Og måske er det, hvad vi kan med den investeringsplan - spare penge og samtidig hjælpe et udefineret antal borgere i gang. Lige nu mener jeg dog, at vi har en langt større opgave end at måle i sparede millioner og helårspersoner: siden 1. marts er ledigheden steget med 165 personer på grund af corona, så der er nok at gå i gang med. Og hvis vi ikke sparer 15 millioner kroner på området i år, så skyldes det, at jobcentret har fået meget mere at lave, for det handler om at hjælpe de mange nye ledige, siger formanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

TrygFonden sikrer selvhjælpsgrupper

Odder Avis

Energikoncern delte penge ud

Annonce