Annonce
Alrø

Ægtepar åbner butik og café: Her er der bison-burgere på menuen

Henrik Damgaard Hansen får sig en snak med nogle af bisonerne på Alrø. Men også han holder god afstand til de store dyr. Foto: Søren Gylling
En del af bisonerne på Alrø vil med tiden ende som bison-burgere på øens nye spisested, Alrø Købmandsgård.

Alrø: De er fascinerende og kæmpestore, de bredskuldrede bisoner, som græsser på en mark på Alrø. Men bare rolig, de store dyr er kun farlige, hvis de selv føler sig truet.

Det fortæller Dorte Damgaard Hansen der, sammen med ægtemanden Henrik Damgaard Hansen, har boet på Alrø siden 2018. Om corona vil, åbner parret til påske Alrø Købmandsgård, hvor netop bisonkød vil stå øverst på spisekortet.

Familien Damgaard Hansen flyttede fra Hovedgård til Alrø i 2018, og allerede året efter rykkede de første otte bisoner ind på lejede marker tæt på familiens hus på Grønvej. Takket være en nyindkøbt flok sidste år er besætningen i dag vokset til 24 af de store dyr, men så er de første fire indfødte kalve fra sommeren 2020 også medregnet.

Annonce
Dorte og Henrik tabte deres hjerte til bisoner, da de besøgte Yellowstone Nationalpark og kom til at køre bag en tyr. Herefter var det tyren, som bestemte farten på familiens autocamper. Foto: Søren Gylling

- Vores erfaring er, at bisoner ikke er farligere end tamkvæg. Men man skal lade være med at gå for tæt på dem - især, når køerne lige har fået kalve. Så kan de blive meget vrede og begynde at stange. Specielt vores tyr Ferdinand skal man passe på. På en god dag kan han måske nok give os et slik på hånden. Men kun på en god dag, og kun fordi han kender os, siger ejeren og understreger, at bisonerne på Alrø er amerikanske bisoner, der er betydeligt større end den europæiske race, som er udsat i et naturområde på Bornholm.

Tyr bestemte tempoet

Familien Damgaard Hansens fascination for bisoner startede tilbage i 2011, da Dorte og Henrik Damgaard Hansen samt deres tre halvstore børn var på roadtrip i USA og i Yellowstone Nationalpark kom til at køre bagved en kæmpe bisontyr. Tyren gik i sit eget tempo lige foran familiens autocamper, og den var tilsyneladende fuldstændig ligeglad med den bagvedkørende bil.

Den Amerikanske bison er mere kraftigt bygget end den europæiske bison. Pelsen er mørkebrun, og hen over skulderne på dyrets forkrop og forben har den en karakteristisk mørk pelskrave. Foto: Søren Gylling

- Da sagde Henrik, at hvis vi nogensinde skulle have dyr, så skulle det være en bison. Det blev  sagt i sjov, men faktum er, at vi alle fem blev dybt betagede af bisoner, der er helt deres egne og udtrykker en nærmest majestætisk ro, fortæller Dorte Damgaard Hansen, der er uddannet ingeniør.

I mange år har hun arbejdet med it-projekter som projektleder og konsulent, og det gør hun lidt endnu, når hun altså ikke hjælper til i ægtemandens tømrervirksomhed i Hovedgård.

Annonce

Fra mark til bord

Det sidste vil der formentlig også blive tid til fremover, men netop i disse uger er Dorte Damgaard Hansen faktisk ved at forlade it-branchen for på fuld tid at hellige familiens nye projekt på Alrø.


Bisoner er ikke kæledyr men vilde dyr med instinkter og styrke. Forbipasserende må gerne nyde synet af dem, men det skal ske på behørig corona-afstand af hegnet, hvilket vil sige en-to meter.

Dorte Damgaard Hansen


Her købte hun og Henrik Damgaard Hansen kort før jul det tidligere Alrø Traktørsted, som i en lang årrække var en slags sommerrestaurant. Huset er siden blevet omdøbt til Alrø Købmandsgård, og her vil de fremover fokusere på at levere oplevelser under mottoet fra mark til bord.

Amerikansk bison

  • Den amerikanske bison er kraftigere bygget end den europæiske. Den kan have en skulderhøjde på op til 180 centimeter og veje op til 900 kg.
  • Amerikanske bisoner spiser græs, er drægtige i 280 dage, og føder en kalv ad gangen. Kalven vejer ca. 30 kg. ved fødslen og kan gå efter tre timer.
  • Man mener, at der før Columbus’ ankomst til Amerika levede ca. 60 millioner bisoner på de amerikanske prærier. På grund af nedskydninger var det tal i 1890 reduceret til under 1000.
  • I dag er den amerikanske bison fredet, og der lever nu ca. 13.000 vilde bisoner i USA. De lever nationalparker og beskyttede områder.
  • I Danmark findes der ca. 10 bisonfarme fordelt over hele landet.

- Egentlig har vi haft konceptet i hovedet, lige siden vi købte de første bisoner. For uanset, hvor fascinerende det vilde dyr er, så er det også et produktionsdyr, hvis kød smager himmelsk - som en blanding af oksekød og vildt. Det er rigt på protein, lidt mere rødt og meget fedtfattigt. Det vil vi gerne overbevise folk om, og derfor laver vi nu Alrø Købmandsgård, som bliver en kombination af butik og café, hvor vi blandt vil servere bison-burgere og tapas med bisonspecialiteter - men selvfølgelig også kringle og hjemmelavet is. Barbecueaftener i løbet af sommeren med lokale og særligt udvalgte råvarer er der også planer om, fortæller Dorte Damgaard Hansen og fortsætter:

- Vi indretter også en picnicbutik, som giver turister mulighed for at komme tomhændede til Alrø og selv sammensætte det bedste til en picnic på øen, siger hun og understreger, at der i den nyrenoverede bygning også vil blive etableret en stor træterasse, hvor gæster kan sidde og beundre udsigten ud over Alrø.

Annonce
Annonce
Odder Avis

Odder Voices i Ørtings Sognehus

Annonce
Annonce
Odder Avis

Finissage på Finn Haves udstilling Ctossover

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Nye Borgerlige har fundet spidskandidat: Vil skifte livet som sofapolitiker ud med en stol i byrådet

Odder Avis

Spurgt på gaden: Savner du kulturtilbud i Odder?

Odder Avis

Find vej til tre kunstnere i Odder Kommune

Odder Avis

27 elever slap for matematik: Rudehøj Efterskole indviede Kuglen & Keglens nye minigolfbane

Alarm112

Anklager: Parteringsdrab i Malling skal koste 51-årig livstid i fængsel

Odder Avis

Byrådsmedlem: Vi skal nasse på naboernes store kulturtilbud

Odder Avis

Det gamle Odder vender tilbage - set med kulturens briller

Odder Avis

De kæmper om at blive Byens Bedste

Odder Avis

Kroniske smerter plager Lene:  Nu finder hun energi i keramikken

Odder Avis

Kom med til Byens Bedste fest

Odder Avis

Odder-dansere til EM i Polen

Odder Avis

Blev først dansker som 45-årig: Messina Nielsen er født og opvokset i Danmark, men først onsdag fik hun rødbedefarvet pas

Kultur

Ny bog om vinterbaderne ved Sondrup Strand

Odder Avis

Fodboldklub ånder lettet op: Slipper for at betale restgæld til kommunen på 125.000 kroner

Odder Avis

Odder Roklubs kvinder roede fornemt DM

Odder Avis

Oprykningen glippede for Odder Golfklub

Odder Avis

Replik: Godt for cyklister, knap så godt for fodgængere

Odder Avis

Leif lægger jord til naturpleje-projekt: Græssende køer skal skabe bedre liv for insekter, planter og en truet sommerfugl

Odder Avis

Hverdagsaktivisme: Mennesker, der bare går i gang

Odder Avis

Babycafé på Centralhotellet

Odder Avis

Det grå guld skal slås om indflydelse: Seniorråd fandt ni kandidater på få dage

Annonce