Annonce
Odder Avis

Fra otte til tre pastorater: En stilling er sparet væk og to bliver ledige

Præstegården i Ørting har ikke været beboet af en præst igennem længere tid, fordi Vibeke Døssing Rudebeck er flyttet. Siden 1. januar arbejder hun slet ikke i sognene mere. Arkivfoto

Ikke alt var på plads, da en ny struktur trådte i kraft 1. januar. Men provst Dorte Sørensen er fortrøstningsfuld.

Annonce

Odder: Fire præster i Odder Sogn og to præster i hvert af de to nye landpastorater. Efter fire års intensiv forberedelse var der for længst kommet styr på logistikken, da Odder Provsti 1. januar blev omlagt fra otte mindre pastorater til tre storpastorater. Til gengæld er det umuligt at sætte navn på flere af de præster, som skal indgå i den nye struktur.

Det fortæller provst Dorte Sørensen, som gennem hele processen har haft en bunden opgave med at skulle spare en ud af ni præstestillinger.

- Man kunne ikke bare nedlægge en stilling, for så ville nogle sogne stå uden en præst. Derfor er alle stillingerne blevet lagt om, og nye pastorater oprettet. På den måde kan også Gosmer-Halling sogne blive betjent som en del af det nye Kystpastorat, når Hanna Nissen går på pension 1. marts, og hendes stilling ikke bliver genopslået, forklarer provsten.

Tilbage i Kystpastoratet skulle der i teorien så være præsterne Mette Rothmann Sørensen fra Randlev-Bjerager Sogne og Kirsten Lundager fra Saxild-Nølev Sogne. Det holder dog ikke stik, idet Kirsten Lundager for et stykke tid siden har meddelt sine sognebørn og avisen, at hun går på pension 1. september efter 35 år i Saxild-Nølev. Den stilling vil formentlig blive slået op, når Kirsten Lundager formelt har indleveret sin opsigelse.

Hvad angår præstegårde i Kystpatoratet er der kun en i Randlev, idet Gosmer-Halling Sogne i snart en del år ikke har haft nogen bolig til deres præst. Det samme gælder i Saxild, hvor præstegården er erklæret ubeboelig på grund af skimmelsvamp. Her arbejder menighedsrådet dog hårdt på at få bygget en ny præstegård ved siden af kirken.

Annonce

En præst mere takker af

Det er dog ikke kun sognebørnene i Kystpastoratet, der i løbet af 2019 skal sige farvel til kendte ansigter.

Senest har sognepræst Sonja Nicolaisen fra Hundslund-Torrild Sogne i det nye Fjordpastorat fået bevilget pension med udgangen af juni. Da Ørting-Falling-præsten Vibeke Døssing Rudebeck allerede fra 1. januar forflyttes til en præstestilling i Odder, bliver Marianne Lyst dermed den eneste kendte præst i Fjordpastoratet.

Hvad der skal ske med præstegårdene i Ørting og Torrild har menighedsrådene endnu ikke besluttet, men en af dem vil blive overflødige, da der kun skal ansættes en ny præst i Fjordpastoratet. Præstegården i Gylling er ved at blive renoveret, og den vil forblive embedsbolig for Marianne Lyst.

Annonce

Mindre præst til hjemmeplejen

Hvad angår Odder-Tunø Pastorat, vil kirkegængerne ikke skulle møde så mange nye præster, idet Hanna Nissen vil blive ansat som præst på Tunø og varetage de fleste gudstjenester på øen, mens provst Dorte Sørensen samt præsterne Anne Mette Fruelund Andersen, Vibeke Døssing Rudebeck og Lars Berg Thomassen på skift skal betjene Odder Sogn, og desuden hjælpe til på Tunø, når Hanna Nissen holder ferie.

Dorte Sørensen bruger stadig kun en tredjedel af sin arbejdstid i Odder Sogn, idet hun stadig også er provst for både Odder Provsti og for hospitalspræsterne i stiftet.

Eneste forandring er derfor, at Vibeke Døssing Rudebeck nu skal bruge al sin arbejdstid i Odder. Hidtil har hun været præst for Ørting-Falling Sogne i 45 procent af arbejdstiden. Desuden skal provstiets eneste mandlige præst, Lars Berg Thomassen, 1. juli på tre måneders uddannelsesorlov. Hans vikar, Mogens Birk Sørensen, er dog allerede fundet.

- Der er ude i oplandet kritikere, som mener, at Fjordpastoratet mister urimeligt mange præsteressourcer, fordi Sonja Nicolaisen også fungerer som præst for hjemmeplejen. Der er dog nu en ordning på vej, hvor Sonja Nicolaisens virke i hjemmeplejen normeres ned til 15 procent, siger Dorte Sørensen, der er fortrøstningsfuld hvad angår den nye struktur.

- Ja, der er store forandringer på vej, men meget af det fungerer allerede. Kystpastoratets nye hjemmeside www.kystpastoratet.dk er allerede i luften, og Fjordpastoratet har allerede udgivet flere kirkeblade for hele pastoratet. Jeg tror, at det hele kommer til at fungere, hvis vi giver den nye struktur ro til at udvikle sig, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odder Avis

Hvad skete der lige med Emma Gad?

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Klar til at teste kollegerne

Odder Avis

Alt udsolgt i Bendixminde

Odder Avis

Online: Frivillige fester

Odder Avis

Spirituskørsel: Kvinde sigtet

Odder Avis

We Walk går igen

Odder Avis

Ud og gå: Vil uddanne gå-værter

Annonce