Annonce
Odder Avis

Frivilligheden hviler på relationer, netværk og dialog

Gordon Vincenti

Gennem hele mit liv har jeg været involveret i forskellige former for frivilligt arbejde.

Da jeg kom til Danmark og Aarhus for 40 år siden, var jeg med til at starte Aarhus Rugby Klub, og senere har jeg været med til opstarten af Odder Rugby Klub. Ligesom så mange andre har jeg været med til at køre mine børn og andre til fodboldkampe.

I mit arbejdsliv har frivillighed og frivillige initiativer været et centralt omdrejningspunkt, og jeg har altid været optaget af udvikling området. Gennem de sidste 10 år har jeg observeret en stigende tendens til, at frivillige organisationer, initiativer og foreninger er blevet bombarderet med en regn af såkaldte fagudtryk, såsom civilsamfundsstrategi, frivillighedsstrategier og -indsatser, aktivt medborgerskab, forebyggelsesplaner, bæredygtighed, hverdagsaktivisme, recovery og mange flere.

Annonce

Fælles for disse og andre lignende modebegreber er, at de har deres oprindelse uden for den frivillige sektor. De tilhører den offentlige sektor og akademiske institutioner. Mange frivillige er optaget af at gøre noget for sig selv og andre og at opleve en tilfredsstillelse med deres indsatser.

Det virker som om, den frivillige sektor er ved at miste sine kendetegn som værende personlige, mangfoldige og organiseret indefra med vægt på dialog, respekt og med fokus på relationer.

Man kan frygte, at den frivillige sektor er under angreb af de sektorer og organisationer, som vil styre og bestemme indsatser.

Man kan frygte, at den frivillige sektor er under angreb af de sektorer og organisationer, som vil styre og bestemme indsatser.

Der er mange personlige og individuelle begrundelser for at involvere sig i frivillighed. Motivationen kan f.eks. være filantropi, politisk overbevisning, at gøre en forskel, møde andre, bryde isolation, opnå erfaringer som kan understøtte en job- eller studieansøgning eller fordi man savner kulturelle aktiviteter eller sportsaktiviteter for sig selv eller sin familie. Alle begrundelser er og skal være lige legitime og ligeværdige.

Den frivillige sektor er karakteriseret ved anderledes styrings- og organisationsformer;- mere spontane initiativer baseret på relationer mellem individer og for nogle uden en organisationsmodel. Andre, f.eks. landsdækkende foreninger, har en formel organisationsform med en fast struktur. Det er imidlertid fælles for dem alle, uanset organisations- og styringsform, at de er baseret på demokrati, ægte dialog og respekt for hinanden.

Hvis man vil styrke og understøtte bæredygtighed i det frivillige arbejde, er det afgørende, at samarbejde er baseret på dialog og respekt - og på accept af at frivillige organisationer ikke nødvendigvis er hierarkiske, men baseret på relationer og netværk.

Jeg kunne ønske mig, at fremtidigt samarbejde mellem frivilligheden, det offentlige og arbejdsmarkedet kunne hvile på dialog, accept og støtte af forskellighed. At vi kan understøtte udviklingen af en stærk, frivilligsektor, som gennem synergi og samarbejde kan udvikle lokalsamfund som rækker ud til og når alle borgere.


Annonce
Annonce
Odder Avis

Kirke laver stillegudstjeneste

Annonce
Annonce
Odder Avis

Nu gider vi ikke flere nedlukninger: Gymnaster står på spring til forårsopvisning

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Overså bremsende bil: To personer kørt på skadestuen efter uheld

Odder Avis

Kulturen på kirkegårde ændrer sig

Odder Avis

Replik om "Det tavse flertal": Jeg må på det skarpeste frabede mig, at Uffe Jensen prøver at tillægge mig holdninger, som jeg absolut ikke har

Odder Avis

Frank blev klemt ud i rabatten af en traktor: Vejene er forfærdelige

Odder Avis

Fem svømmere jagtede personlige rekorder

Odder Avis

Rema-direktør er ude med hård kritik: - Jeg har aldrig mødt en så utroværdig og uvederhæftig person som ham

Odder Avis

Højresvingsuheld sendte 16-årig knallertkører i asfalten

Odder Avis

Flerstemmig musik i sognekirken

Odder Avis

Om et par år skal vi til at sortere i flere bunker: Der kommer en ny affaldsplan

Odder Avis

Ny borgmester vil lave politik sammen med borgerne: Hvis vi ikke involverer borgerne, bliver lokalpolitik rendyrket magt

Odder Avis

Strandjægere bekæmper rotter på fugleø

Odder Avis

Borgerrådgiveren skal helst gøre sig selv arbejdsløs

Odder Avis

Elever hoppede til matematikken

Odder Avis

Corona presser arbejdspladser: Varehus har skruet ned for de gode tilbud

Odder Avis

Odder som turistmål er røget i National Geograpic

Odder Avis

Christina anede ikke, hun var gravid - syv uger efter kom Izabella

Odder Avis

Som hundeejer græmmes jeg: Magen til tåbelig og tankeløs adfærd skal man lede længe efter

Odder Avis

Det Liberale Højre vil ændre grundloven: - Jeg tror, der er mange - inklusive kongehuset selv - der ikke ved, hvad vi skal bruge kongehuset til

Odder Avis

Herregård og kongeborg fortæller historier

Odder Avis

Kattegatforbindelsen vil svække Jylland og styrke København: Aarhus Lufthavn vil som den første lufthavn miste livet

Odder Avis

Borgerforslag: Børnene skal kunne passes på deltid for børnenes skyld?

Annonce