Annonce
Odder Avis

Går ud over tradition: Tænding af juletræ bliver droppet

Det store juletræ på Torvet i Odder plejer at blive tændt af julemanden foran et stort publikum. I år er arrangementet aflyst. Arkivfoto: Søren E. Alwan
De handlendes forening vil kun lave arrangementer, den kan stå inde for. Black friday strækkes over flere dage.

Odder: Juletræet på Torvet skal nok blive tændt i år, men det kommer ikke til at ske, mens flere hundrede børn, forældre og bedsteforældre myldrer rundt om træet. Køb Odder har aflyst den traditionsrige juletræstænding, der ellers var planlagt til fredag 20. november.


De arrangementer, der samler mange mennesker, aflyser vi.

Lars Juel, formand for Køb Odder


Normalt begynder arrangementet med et fakkeloptog med julemanden i spidsen fra Odder Museum til Torvet. Her er der musik og sang, og julemanden bliver hejst op til træets top for at tænde.

Andre af Køb Odder arrangementer i efteråret bliver også berørt af, at corona-virussen stadig er at finde i samfundet.

- Vi prøver at lave så meget som muligt, men vi skal også være så ansvarsfulde, at vi kan stå inde for det. De arrangementer, der samler mange mennesker, aflyser vi. Så juletræstændingen er aflyst. Men vi giver den fuld gas på udsmykning. Vi gør, som vi plejer med udsmykning og så endnu mere endda. Og juletræet bliver lige så stort og flot, som det plejer, siger Lars Juel, der er formand for Køb Odder.

Nul klippe-klistre

Til jul kan gæster i midtbyen også forvente musik i gaderne, hestevognskørsel, en julemand og de fleste ting, der plejer at være.

- Men vi aflyser klippe og klistre-arrangementer, hvor man jo sidder tæt på hinanden, tilføjer Lars Juel.

Køb Odder har to andre arrangementer på vej. Den sidste fredag i oktober er der halloween, og senere på året er der black friday.

- Halloween holder vi stadig, det plejer ikke at tiltrække mange mennesker. Det er mere en hyggeaften, hvor vi holder længe åbent. Der bliver pyntet lidt op, men de aktiviteter, hvor børn kravler rundt og rører ved ting, er aflyst. Sådan en aften forventer vi jo ikke rekordsalg, men vi skal også huske at sige, at vi ikke er døde som handelsby. Det nemmeste ville jo være at aflyse det hele, siger Lars Juel.

Annonce

Vil sprede salget

Mens halloween er hygge, så byder black friday normalt på tilbud, der tiltrækker mange kunder til byen den sidste fredag i november. Men i år vil Køb Odder lave det om til black week, så salget spredes over flere dage.

- Hvis vi ikke laver black friday på en eller anden måde, så handler folk online eller i andre byer. Vi skal matche det, der foregår rundt om os, og så skal vi gøre det ultrasikkert. Butikkerne gør meget for at overholde reglerne. Og der er ikke nogen, der har interesse i, at vi samler store klumper af mennesker, siger formanden for Køb Odder.

Han driver selv Tøjeksperten på Torvet, og ligesom mange andre butikker er omsætningen ved at være tilbage på et normalt niveau for årstiden. Lige ved siden af tøjbutikken er der åbnet en café, og byen har også fået en ny restaurant på gågaden. Så der sker noget i midtbyen.

Annonce

Bliver i Odder

- De tilbagemeldinger jeg får, er, at der er noget nær en normal hverdag i butikkerne. Men jeg kan ikke snakke for alle. Og når ting bliver aflyst og der ikke skal holdes fester, så går der noget væk. Der er gaver, der ikke bliver købt. Men jeg fornemmer, at folk er opmærksomme på at handle lokalt. Og jeg oplever, at mange ikke tager til Aarhus, som de ellers plejer. I vores kæde Tøjeksperten er butikkerne i de større byer og centre noget hårdere ramt. Det kan være, at folk holder sig væk fra større samlinger, og så har Odder en god størrelse, siger Lars Juel.

Han har selv købt 2000 mundbind ind til butikken. Så hvis nogle kunder er nervøse, kan de få et mundbind.

- Men dem, der er meget nervøse, kommer jo ikke. Det er mere et tilbud, så kan folk tage det på, hvis de vil. Og vi holder afstand, det gør alle jo. Det er en form for respekt, man giver. Det er blevet den nye normal, men det fungerer fint, siger Lars Juel.

Annonce
Annonce
Odder Avis

Aflyser også: Nul byfest i Gylling

Annonce
Annonce
Odder Avis

Slut med at køre til døren

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Spøgelsesmanden fra rådhuset er fundet

Odder Avis

Togbilletter lavet til kunst

Odder Avis

Rødvinsklub?

Odder Avis

Biffen genåbner med Oscar-vindere

Odder Avis

Stadig jazz, men nyt orkester

Annonce