Annonce
Odder Avis

Gaming, parkour og foredrag: LAN-event med fokus på sundt spil

Computerspilspartyet i Hundslund Hallen havde deltagelse af 60 unge gamere. Foto: Mathias Mundbjerg
Weekenden bød på computerspil i Hundslund Hallen. Men selvom der var masser af pomfritter og sodavand, var der fredag aften i høj grad fokus på sunde spillevaner.
Annonce

Hovedarrangør Paw Madsen var nødt til at true lidt for at få børnene med.

- Vi har et meget, meget vigtigt kabel, og hvis vi hiver det ud...

Efter disse ord forlod de fleste af børnene, som var til såkaldt LAN-party i Hundslund Hallen, straks deres computere og søgte mod et af hallens tilstødende lokaler - nogle af dem medbringende en bakke pomfritter og en grøn sodavand.

Der skulle de høre tidligere counterstrike-spiller og nuværende psykolog David Madsen og læge Cecilie Federspiel fortælle om sunde skærmvaner.

Foredragsholderne var dog primært mødt op for at snakke med børnenes forældre, og da der allerede efter kort tid røg en sikring, som lagde lokalet i bælgmørke, fik børnene hurtigt lov at smutte ind for at spille igen.

- Det er vigtigt, at forældre ved, hvordan de skal forholde sig til deres børns computerspil. Danske børn bruger bekymrende meget tid foran skærmen, og det betyder, at der er nogle andre vigtige ting, som de ikke har tid til, siger foredragsholder David Madsen.

Da jeg selv spillede, var det lettere at løserive sig. Når man var offline, var man offline. Nu popper det op på skærmen, hvis vennerne logger på, mens man skriver dansk stil.

David Madsen, foredragsholder, psykolog og tidligere counterstrikespiller

Annonce

Computerspil og parkour

Det er især fysisk aktivitet, der bliver nedprioriteret. Sundhedsstyrelsens seneste måling viser, at tre ud af fire 11-15-årige er fysisk aktive i mindre end én time i døgnet. Det betyder altså mindst 23 timers inaktivitet.

Blandt andet derfor inkluderede LAN-eventet i Hundslund Hallen parkourtræning og nerf gun-kampe, som sikrede at deltagerne ind i mellem kom op af gamerstolene og fik rørt sig.

- Vi har forsøgt at lave et lidt anderledes arrangement med mere fokus på sund gaming og fysiske aktiviteter, forklarer hovedarrangør Paw Madsen, som stod for eventet i hallen for tredje gang, efter at hans børns LAN-sammenkomster var blevet for store til at kunne være i hjemmet.

David Madsen og Cecilie Federspiel har holdt foredrag i fire år, og de skal i den kommende tid også besøge blandt andre Socialstyrelsen og Undervisningsministeriet. Det skal de, fordi omfanget af børns computerspil er blevet så højt, at det skal håndteres af en højere instans end børnenes forældre.

- Der er sket en eksplosion af børn med depression, angst og stress. I den forbindelse er man nødt til at se på den måde, børn lever deres liv - og der er en stor del altså computerspil, siger David Madsen.

Annonce

Dårligt påklædte forældre

En af de forældre, som brugte deres fredag aften på at komme til foredrag, mens hendes søn spillede i hallen, var Karoline Illum Frichke. Hun blev bekræftet i mange af de tanker, som hun på forhånd havde om børns computervaner.

- Foredraget underbyggede i høj grad min egen opfattelse - bare med noget mere evidens. Så det er meget positivt med sådan et arrangement her, hvor der også er fysiske aktiviteter, og hvor det handler om at være fysisk sammen om at spille, siger hun.

Generelt er forældre ellers som hovedregel meget dårligt klædt på til at håndtere deres børns computerspil.

- Hvordan skulle de kunne være andet? Der er så mange modsatrettede budskaber fra eksperterne. Det er det vilde vesten, siger David Madsen.

LAN-eventet i Hundslund Hallen varede hele weekenden.

Foredragsholdernes fem gode råd til forældre

1. Gå sammen med forældrene til dit barns venner

Det sikrer, at du ikke gør dit barn til gidsel og ekskluderer ham fra online-fællesskabet.

2. Overvej, om du selv er en del af problemet

Ser du selv meget fjernsyn, eller bruger du altid din telefon? Er du altid på arbejde? Måske er problemet, at du ikke selv tilbyder dit barn nærvær.

3. Tal om det, der er vigtigt

Står det i vejen for noget andet, som også er vigtigt for dit barn? Hvad er vigtigt for jer som familie?

4. Gør ikke computeren til en belønning

Det kan være farligt at sige, at barnet må spille computer, når de har taget opvasken eller er løbet tre gange rundt om huset. På den måde bliver alle andre aktiviteter end computerspil bare et middel til at opnå lov til at spille.

5. Lær spillet at kende

Se spillet som enhver anden sportsgren. Spørg ind til, hvilken rolle dit barn har i spillet, om han vinder, eller om han er med i en turnering. På den måde har I noget fælles at snakke om, og dit barn bliver mere villig til at lytte til dine budskaber.

I foredragets første del lovede psykolog og tidligere counterstrikespiller David Madsen, at han sammen med en makker ville spille mod to heldige deltagere, selvom han efter 20 års fravær fra gamerstolen var lidt rusten. Hvordan dysten endte, melder historien intet om. Foto: Mathias Mundbjerg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Skiftedag: Friskole søger ny leder

Odder Avis

Separering i Gylling skal ses efter

Odder Avis

Teaterfornøjelser på vej

Annonce