Annonce
Odder Avis

Gazellepris til lokal savværk: Tidoblede fortjenesten under corona

Rolf Persson og Ny Fillerup Savværk har klaret sig forrygende godt på trods af coronakrisen. Efterspørgslen er steget, og savværket udvider snart med en ny linje, så de kan følge med udviklingen. Foto: Mads Dalegaard
Under corona har Odder-virksomheden Ny Fillerup Savværk mere end tidoblet sin fortjeneste, og den hastige vækst er blevet belønnet med Børsens Gazellepris. Nedlukningerne sendte folk hjem med penge på lommen og et overskud af fritid, hvilket mange brugte på at renovere og bygge nyt.

Odder: Der hænger en duft frisk savsmuld og maskinolie i fabrikshallen på Ny Fillerup Savværk.

Her i den gamle fabrikshal bliver duftene kombineret med den højfrekvente lyd af roterende savklinger, der møder tonstunge træstammer i høj hastighed.

Det tager ikke mere end et par sekunder. Træet lægges til rette, føres hen mod den sylespidse klinge, og et øjeblik senere er det kløvet. Videre til den næste.

Annonce

Det går stærkt på Ny Fillerup Savværk.

- Kedlerne har kørt på fuld damp de sidste to år, fortæller direktør Rolf Persson, og det kan aflæses i regnskabsbøgerne.

Store træstammer venter på at blive beskåret og forarbejdet i fabrikshallen på Ny Fillerup Savværk. Savværket får alt sit træ fra Danmark, for det er vigtigt for Rolf Persson og virksomheden, at produktionen kan gøres så klimavenlig som muligt. Derfor vil han ikke importere træ fra udlandet, der skal transporteres over lange distancer. Foto: Mads Dalegaard

For i corona-perioden har Odder-virksomheden mere end tidoblet sit overskud. Fra 32.000 kroner forrige år til 400.000 kroner i seneste regnskabsår.

Min revisor kom med en lang forklaring om, hvor dårlig en idé det var. "Der findes jo ikke savværk i dag", sagde han. Men han skulle faktisk lige bruge noget træ til en havebænk.

Rolf Persson, administrerende direktør på Fillerup Savværk

Den imponerende fortjeneste har resulteret i en eftertragtet Gazellepris, der tildeles virksomheder med særligt høj vækst. Og rejsen stopper ikke her. Nu skal der udvides, fortæller Rolf Persson.

- Vi kan se, at det, vi producerer, det kommer vi af med. Så nu er vi ved at oprette en ny linje, så vi kan øge produktionen yderligere. Efterspørgslen er høj og vi vil gerne følge med, siger han.

Banken sagde nej

Det lå ellers ikke i kortene fra begyndelsen, at Ny Fillerup Savværk skulle tildeles en Gazellepris.

Da Rolf Persson overtog virksomheden i 2009, i kølvandet på finanskrisen, havde hans daværende revisor og bank svært ved at se fidusen i et savværk.

Rolf Persson betjener en af maskinerne på Ny Fillerup Savværk. De første år efter finanskrisen var udfordrende for savværket, men det hårde arbejde betaler sig nu. Under corona har virksomhedens ordrebog været fyldt op til randen. Foto: Mads Dalegaard

- Min revisor kom med en lang forklaring om, hvor dårlig en idé det var. "Der findes jo ikke savværk i dag", sagde han. Men han skulle faktisk lige bruge noget træ til en havebænk, fortæller Rolf Persson.

Og den bemærkning er meget symptomatisk, fortæller direktøren grinende. For med årene har det vist sig, at savværket stadig har et eksistensgrundlag.

I de første år var tempoet dog noget lavere end i dag.

- Det har ikke på nogen måde været en dans på roser. Da vi begyndte efter krisen, i 2010-2011, var der ikke nok at lave, fortæller Rolf Persson.

Men arbejdsmængden steg efterhånden i takt med, at konjunkturerne vendte. Og selvom mange frygtede, at coronanedlukningerne ville tvinge de økonomiske bremser i på tværs af brancherne, så skete det modsatte i byggebranchen.

- Vi har været heldige i vores branche. Meget hurtigt kunne jeg se, at folk var sendt hjem med løn, og derfor havde de penge. Nu fik de også en masse tid, siger Rolf Persson.

Men savværket holdt åbent. Her gik medarbejderne udendørs og i deres egen boble, og arbejdet fortsatte ufortrødent.

- Folk har været i haven, i sommerhuset og i garagen og lavet en masse spændende projekter under corona, og det er kommet os til gode. Og nu går det så stærkt, at Ny Fillerup Savværk er på udkig efter ekstra mandskab, forklarer Rolf Persson.

- I dag er vi fire i produktionen, men vi kunne godt bruge nogle flere hænder. Det er bare svært at finde folk, for det er ikke nok, at man har et svendebrev. Det kræver en del oplæring. Både i maskineriet, men også i de forskellige træsorter, siger han.

Annonce

Ingen fluffy salgsbeskrivelser

Rolf Persson fortæller indgående og energisk om de mange nuancer, man skal have for øje i behandlingen af træ.

Her på savværket forarbejder de både Douglas-gran, Thuja, lærketræ og eg, og det er tydeligt, at savværket er mere end et arbejde for Rolf Persson. Han er glødende interesseret i sit fag.

Interesse indebærer også et klimahensyn for Rolf Persson. Når man spørger ind til hans ambitioner for Ny Fillerup Savværk, nævner han to ting. Han vil gerne producere klima- og miljøvenligt træ - og skabe en spændende arbejdsplads for sine medarbejdere.

Odders otte Gazelle-virksomheder

Dagbladet Børsen uddeler hvert år Gazelleprisen til de virksomheder, der har klaret sig ekstra godt. Det kræver blandt andet, at virksomheden har haft vækst i fire år samt en fordobling i omsætningen i samme periode. Udover Ny Fillerup Savværk har syv andre virksomheder i Odder Kommune levet op til de kriterier i 2021. Se dem herunder.

  • Ny Fillerup Savværk
  • Firmagaveronline
  • Blikværkstedet
  • Frontagro.dk
  • KN Huse
  • Houkjær Begravelse
  • Odder Kloakservice
  • Thvilum

- Hensynet til klima og miljø er vigtigt. Vi får al vores træ fra Danmark, så vi ikke skal bruge unødvendige ressourcer på at skaffe det hjem, forklarer han og uddyber:

- Og vi har ikke trykimprægneret træ hos os. Det vil vi gerne undgå. Det er ikke særlig miljøvenligt, og derfor vælger vi træ, der har nogle miljøvenlige egenskaber i sig selv. Og alle de "fluffy" salgsbeskrivelser om, at træ er selvimprægneret, dem bruger vi ikke. For det passer ikke.

Annonce

I morgen skal vi videre

Rolf Persson skal tilbage til arbejdet. Direktøren har ikke et nøjagtigt tal på, hvor mange timer han arbejder på savværket, men går dog med til at give et estimat på sin arbejdsuge.

- Den er lang, siger han med et grin.

Det er sket et par gange, at Ny Fillerup Savværk har måttet sige nej til en ordre på grund af den store efterspørgsel. Men det sker meget sjældent. Foto: Mads Dalegaard

Og selvom savværksdirektøren er glad for Gazelleprisen, så har han sit fokus rettet mod fremtiden.

- I morgen er der et nyt træ, der skal skæres. Vi skal videre, siger Rolf Persson og går tilbage mod fabrikshallen.

Annonce
Annonce
Odder Avis

Kirke laver stillegudstjeneste

Annonce
Annonce
Odder Avis

Nu gider vi ikke flere nedlukninger: Gymnaster står på spring til forårsopvisning

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Overså bremsende bil: To personer kørt på skadestuen efter uheld

Odder Avis

Kulturen på kirkegårde ændrer sig

Odder Avis

Replik om "Det tavse flertal": Jeg må på det skarpeste frabede mig, at Uffe Jensen prøver at tillægge mig holdninger, som jeg absolut ikke har

Odder Avis

Frank blev klemt ud i rabatten af en traktor: Vejene er forfærdelige

Odder Avis

Fem svømmere jagtede personlige rekorder

Odder Avis

Rema-direktør er ude med hård kritik: - Jeg har aldrig mødt en så utroværdig og uvederhæftig person som ham

Odder Avis

Højresvingsuheld sendte 16-årig knallertkører i asfalten

Odder Avis

Flerstemmig musik i sognekirken

Odder Avis

Om et par år skal vi til at sortere i flere bunker: Der kommer en ny affaldsplan

Odder Avis

Ny borgmester vil lave politik sammen med borgerne: Hvis vi ikke involverer borgerne, bliver lokalpolitik rendyrket magt

Odder Avis

Strandjægere bekæmper rotter på fugleø

Odder Avis

Borgerrådgiveren skal helst gøre sig selv arbejdsløs

Odder Avis

Elever hoppede til matematikken

Odder Avis

Corona presser arbejdspladser: Varehus har skruet ned for de gode tilbud

Odder Avis

Odder som turistmål er røget i National Geograpic

Odder Avis

Christina anede ikke, hun var gravid - syv uger efter kom Izabella

Odder Avis

Som hundeejer græmmes jeg: Magen til tåbelig og tankeløs adfærd skal man lede længe efter

Odder Avis

Det Liberale Højre vil ændre grundloven: - Jeg tror, der er mange - inklusive kongehuset selv - der ikke ved, hvad vi skal bruge kongehuset til

Odder Avis

Herregård og kongeborg fortæller historier

Odder Avis

Kattegatforbindelsen vil svække Jylland og styrke København: Aarhus Lufthavn vil som den første lufthavn miste livet

Odder Avis

Borgerforslag: Børnene skal kunne passes på deltid for børnenes skyld?

Annonce