Annonce
Odder Avis

Hård træning er vejen: The Back to Life Project har lavet genoptræningscenter i Hou

Mikkel Salling Holmgaard står bag The Back to Life Project, som er flyttet ind på Egmont Højskolen. Foto: Søren E. Alwan
Trænede sig selv op til at fungere, efter han blev stukket i halsen. Nu har Mikkel Salling Holmgaard lejet sig ind på Egmont Højskolen, hvor han vil hjælpe andre.
Annonce

Hou: Efter at have holdt til i Nordjylland, er The Back to Life Project rykket ind på Egmont Højskolen.

- Vi er Danmarks første og eneste genoptræningscenter med ubegrænset genoptræning. Og vi har nok landets bedste faciliteter, siger Mikkel Salling Holmgaard.

Han har været lam i den ene side, men trænede sig selv op til at blive velfungerende.

- Da jeg sad helt alene i et genoptræningscenter, følte jeg to ting. Hvor er alle andre henne? Og at det her kan vi gøre anderledes. Lige pludselig begyndte min arm at virke. Eksperterne sagde, det ikke kunne lade sig gøre. At det var et mirakel, forklarer Mikkel Salling Holmgaard.

Han følte, at andre også kunne komme længere med en anden og mere intensiv genoptræning end den, der hidtil er blevet tilbudt. Han tog til USA og Tyskland for at kigge på genoptræning uden dog at få en åbenbaring. Men lige pludselig var han booket til at holde foredrag halvandet år frem i tiden.

Mikkel Salling Holmgaard

Mikkel Salling Holmgaard er nordjyde og blev i 2006 som 19-årig stukket i halsen med en kniv under en gymnasiefest. Han blev erklæret lam i venstre arm og dele af skulderen, nakke og bryst.

Det lykkedes dog for Mikkel Salling Holmgaard via en personlig indsats at få gang i sin arm. Han har siden stiftet The Back To Life Project, der i dag holder til på Egmont Højskolen.

Han vandt i 2017 prisen Årets Nordjyde.

Annonce

Rådgav andre om genoptræning

- Og jeg rejste rundt og rådgav folk, jeg kunne få dem til at blive mere motiverede, overskue forløb, træne mere selv, og deres træningsindsats blev sat op. Desuden talte jeg med deres bank og forsikringsselskaber, fortæller Mikkel Salling Holmgaard.

Ifølge ham bør man fokusere på genoptræningen.

- Mange gør det omvendt, løser det praktiske først, og så ser de, hvor meget energi, de har til at træne. Men først og fremmest skal man træne, siger han.

VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, evaluerede i 2017 projektet, som fik meget ros af de deltagere, der var en del af undersøgelsen. Efter VIVE's undersøgelse var næste trin at lave det genoptræningscenter i Aalborg.

Men da Mikkel Salling Holmgaard holdt et foredrag på Egmont Højskolen, fik han øjnene op for stedets faciliteter. Samtidig knirkede samarbejdet med Aalborg Kommune, og derfor er centeret rykket til Hou.

The Back To Life Project arbejder for eksempel med volds- og trafikofre og er organiseret som et privat firma med fire ansatte og en virksomhedspraktikant. Forsikringsselskaber mv. kan købe en plads i Hou, og deltagerne kan bo i et hus, som firmaet har lejet på Bøgevej ved siden af højskolen.

Der er 15 genoptræningspladser, og der er stadig nogle ledige.

Annonce

Ekstraordinær indsats

- Vi vil fylde pladserne med folk, der virkelig vil det her. For vi stiller krav. Man skal lave en ekstraordinær indsats, siger Mikkel Salling Holmgaard.

Deltagerne får støtte til at snakke med deres kommune, region, bank og forsikring, så de kan bruge kræfterne på at træne.

Desuden arbejder The Back to Life Project med peer-support. Det betyder, at brugerne får hjælp fra én, der selv har været i samme situation.

Projektet har fået støtte fra Den obelske Familiefond, Smukfonden og senest 300.000 kroner fra Lions Aarhus Kræmmermarked, og manden bag projektet vil gerne blive på højskolen.

- Vi har lejet os ind resten af året, og vi er i dialog om at sikre os plads herude i 2020 og 2021, fortæller Mikkel Salling Holmgaard.

En af dem, der er i gang med genoptræning, er Mikkel Brink Nørgaard, der var involveret i en alvorlig trafikulykke i påsken. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Skiftedag: Friskole søger ny leder

Odder Avis

Separering i Gylling skal ses efter

Odder Avis

Teaterfornøjelser på vej

Annonce