Annonce
Odder Avis

Højskoleliv:- Livsglæde og lærdom går aldrig af mode

Carsten Holvad og Helle Bak Holvad har i de seneste knap tre år lært meget om, hvad seniorer går op i. Det omfatter blandt andet krolf, og derfor er der blevet etableret en bane på højskolen. Foto: Søren E. Alwan
Efter knap to år har Helle Bak Holvad og Carsten Holvad fundet deres rolle som forstanderpar på Rude Strand Højskole. Parret er dog altid åbne overfor nye input.
Annonce

Rude Strand: Selvfølgelig vidste Helle Bak Holvad og Carsten Holvad godt, at "målgruppen" ville være anderledes, da de i 2017 skiftede fra et job som forstanderpar på Vivild Efterskole til et tilsvarende på Rude Strand Højskole, der henvender sig til seniorer. Efter knap tre år på den smukt beliggende højskole ved havet fortæller parret, at forskellen nu slet ikke er så stor, som de havde regnet med. I hvert fald når det gælder om at engagere elever eller kursister.

- Det handler i bund og grund om, hvad man vil som forstanderpar. Vores ambition har altid været at udfordre mennesker, uanset om de er 15 eller 85 år eller hvor længe, de er hos os. Eller sagt på en anden måde: Når nogen forlader os, skal det helst være med følelse af at være blevet boostet med både livsglæde og dannelse, siger Carsten Holvad.

Hvis man måler efter antallet af kursister på Rude Strand Højskole, tyder meget på, at forstanderparret gennem de sidste to år har ramt plet i deres forsøg på at gøre stedet til en populær højskole.

Da de tiltrådte i maj 2017, var højskolen netop genopstået efter en konkurs, men allerede samme år nåede 1500 kursister at lægge vejen forbi Rude Strand. I 2018 havde skolen besøg af 2500 kursister, og når 2019 er slut, vil mindst 3000 seniorer have tilbragt en uge på højskolen.

En højskole skal altid udvikle sig i takt med det samfund, der omgiver den. Det betragter vi som vores fornemmeste opgave i de kommende år.

Carsten Holvad, forstander på Rude Strand Højskole

Annonce

Ingen dans på roser

Forstanderparret regner med, at endnu flere vil melde deres ankomst til næste år, specielt efter at Rude Strand Højskole i november fik officiel status som seniorhøjskole. Det betyder et årligt statstilskud på 2,5 millioner kroner fra august 2020.

Nogle af de ekstra penge skal ifølge Helle Bak Holvad og Carsten Holvad gå til endnu bedre kurser og mere personale. Blandt andet vil skolen i år ansætte en medarbejder, som kan hjælpe til med at arrangere foredrag, lave kurser og sørge for markedsføring på blandt andet de sociale medier.

Gået lidt på klingen indrømmer forstanderparret nemlig, at de sidste to år ikke kun har været en dans på roser. Det har krævet ekstremt meget af både dem og af de øvrige 10 ansatte, hvoraf mange er ansat på deltid, at få skolen op at køre.

- Vi er naturligvis super glade for, at vi i dag er så accepterede som stedets profiler udadtil, at kursisterne vender tilbage op til flere gange om året. Det er dejligt. Men det har også været et par meget hårde år, fordi vi også har brugt meget tid på at få sammensat en god personalegruppe, få opbygget en stab af frivillige samt selv stå for en stor del af kontorarbejdet. Det har været en kæmpe mundfuld, som gerne skal blive nemmere i de kommende år, siger Helle Bak Holvad.

Annonce

Udviklingen fortsætter

Ægteparret og alle kursisterne holdt jul på Rude Strand Højskole i 2019. Om knap 12 måneder bliver højtiden fejret med familien, som blandt andre rummer fire børn og tre børnebørn.

- Familietid, ferie, golf og oplevelser udenfor skolen. Sådanne ting har det knebet med i de seneste to år. I hverdagen tænker man ikke så meget over det, fordi det har været så spændende at være med til at etablere den højskole, vi har i dag. Men vi er også så erfarne, at vi ved, at man kun holder til sådan et tempo i en kortere årrække. Og vi vil gerne holde i rigtig mange år, siger Carsten Holvad og fortsætter:

- Det skal ikke misforstås på den måde, at vi nu tror, at højskolen har fundet sin profil udadtil, og at den er urørlig. En højskole skal altid udvikle sig i takt med det samfund, der omgiver den. Det betragter vi som vores fornemmeste opgave i de kommende år, og det glæder vi os til.

Carsten Holvad og Helle Bak Holvad er faldet godt til på Rude Strand. Foto: Søren E. Alwan
- Det har været nogle hårde men også spændende år, fortæller Carsten Holvad og Helle Bak Holvad. Foto: Søren E. Alwan
Helle Bak Holvad og Carsten Holvad i Pyramidesalen på Rude Strand Højskole. Foto: Søren E. Alwan
Helle Bak Holvad og Carsten Holvad i Pyramidesalen på Rude Strand Højskole. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odder Avis

Etnisk kunst i Kunstværket

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Det siger partierne om budgetaftalen

Odder Avis

Flere borde til banko

Odder Avis

Motorcyklist stak af fra politiet

Annonce