Annonce
Odder Avis

Hallo! Hvem ved, hvad kommuneplan - tillæg nr. 26 for område 1.C.20 til kommuneplan 2017-2029 betyder?

Anya Wissendorff, egnsredaktør
Et nyt byggeri ved Aldi blev mandag aften sendt i høring, men man skal være mere end almindelig skarp for at regne det ud. Borgmester lovede, at dagsordner bliver mere brugervenlige.

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det. Sådan er det ofte med politiske dagsordner.

Eksempelvis er det ikke til at se, at "kommuneplan - tillæg nr. 26 for område 1.C.20 til kommuneplan 2017-2029" betyder, at byrådet i Odder mandag aften skulle beslutte at sende et planlagt byggeri ved Aldi i otte ugers høring.

Men det betyder det. Og det sagde byrådet ja til. Altså, at der bliver sendt en ny lokalplan for en dagligvarebutik med lejligheder ovenpå i høring. Den gamle skal rives ned.

Annonce

Nu kunne man måske tro, at det kun er dagsordenens overskrift, der er svær at forstå, men faktisk er hele dagsordenteksten og bilaget så teknisk, at det stort set er umuligt at finde ud af, hvad det drejer sig om.

Og det er et problem, mente Marianne Hundebøll (SF) på byrådsmødet.

- Vi skal altså arbejde med vores overskrifter og tekster, så borgerne kan forstå, hvad det handler om. Det skal være mere læsevenligt, sagde hun.

Alle dagsordner er offentligt tilgængelige, og meningen er, at alle borgere skal kunne følge med i, hvad politikere og forvaltninger bruger skatteborgernes penge på.

Det er også derfor, byrådet sender live fra alle byrådsmøder.

Det handler om borgerinddragelse og at række hånden lidt længere frem, som borgmesteren så ofte har sagt.

Kigger man ned over den dagsorden, der var offentliggjort forud for mandagens møde, kan man godt blive i tvivl om, hvorvidt dem, der skriver dagsordnerne, er opmærksomme på, at folk uden forhåndsviden skal kunne forstå, hvad sagerne handler om.

Ikke alene er sproget teknisk, men også indforstået. Så indforstået, at ikke en gang politikerne har forstået alle detaljer.

Et andet eksempel: Mandag aften fik Martin Mikkelsen (K) ikke uden grund indtryk af, at der skal laves en ny børnehave Solbakken. Men det er faktisk i huset Solbakken, som ligger i Vitapark. Det står bare ikke nogen steder i sagsfremstillingen.

I journalistikken kalder vi det sprogafsmitning eller kildeafsmitning. Det er noget, vi skal forsøge at undgå, så vi ikke skriver juridisk, hvis vi har været i retten, eller teknisk, hvis vi har været til et byrådsmøde.

Det er en svær øvelse selv for uddannede kommunikatører, men den er vigtig. For hvis ikke læserne kan forstå, hvad vi skriver, så gider de jo ikke læse det.

Eller også bliver budskabet misforstået.

Det er den seneste tids megen debat omkring Børne- og Familiecentret et godt eksempel på. Her findes så mange forskellige udlægninger af, hvem der har sagt - og ikke mindst ment -  hvad, at de fleste nok har mistet overblikket.

Det må og skal kunne gøres bedre.

I bund og grund handler det om, at både politikere, borgere og journalister skal kunne forstå, hvad der foregår, og hvad det er, der skal vedtages.

I et år med kommunalvalg er det ikke rimeligt, at det skal være så svært at forstå, hvad der sker i kommunen, at potentielle politikere mister modet, inden de overhovedet når at melde sig som kandidater.


I et år med kommunalvalg er det ikke rimeligt, at det skal være så svært at forstå, hvad der sker i kommunen, at potentielle politikere mister modet, inden de overhovedet når at melde sig som kandidater.


Borgmester Uffe Jensen sagde på mandagens byrådsmøde, at byrådet er enige i, at dagsordnerne skal blive nemmere at forstå.

Det glæder vi os også til her på redaktionen.

Aldi vil gerne udvide sin butik,,og kommunen vil gerne have flere boliger i midtbyen. De to ting bliver kombineret i nyt projekt.

Og forresten, så handler punktet "kommuneplan - tillæg nr. 26 for område 1.C.20 til kommuneplan 2017-2029" om, at der skal bygges en helt ny Aldi, som beskrevet i Horsens Folkeblad 31. marts i artiklen" Aldi vil rive ned og bygge ny forretning".

Annonce
Annonce
Odder Avis

Aakær Gods – det mest uvenlige gods i Danmark

Annonce
Annonce
Odder Avis

Overklasse, arbejderklasse og arbejdsløse er der nok af i Odder Sogn: Så bliver det ikke mere gennemsnitligt

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Slap dog lige en lille smule af: Humoristiske trafikskilte skal få bilister til at slippe speederen på de små sommerhusveje

Odder Avis

Hæder til markant erhvervsmand: Byens første el-konge fik borgerne til at se lyset og har fået vej i industrikvarter opkaldt efter sig

Odder Avis

Veteranfolket på tur med de ældre

Odder Avis

Kroens kælder kan rumme alt: Under krigen blev her skjult nedskudte krigsflyvere, nu ligger fine vine og venter på at blive smagt

Odder Avis

Tunøfærgen sejler ikke onsdag, men der er livline til de, der ikke kan undvære øen en dag

Odder Avis

Massakre på naturen: Hvad skete der lige med de vilde blomster, der gjorde mig glad på mine gåture?

Odder Avis

Bistrobeats byder på Kronborg på værftet

Sport

Herredouble skaffer den første danske badmintonsejr ved OL

Odder Avis

Familien Padkær hyrer Ghita Nørby og Mikkel Beha til at besøge deres have: - Vi vil gerne være med til at brede kulturen ud

Odder Avis

Frivillig - for hvem?

Odder Avis

Vi runder Rathlousdal – en gåtur til herregården med fortællinger

Odder Avis

Skuespiller flyttede hjemmefra, før han fyldte 17 år: Det er ikke fordi, jeg forbander min hjemby

Odder Avis

Bilist overså knallert i rundkørsel

Odder Avis

Av min arm: En brækket albue har været med til at give flere oplysninger om foto fra en sygehusindvielse i 1950'erne

Odder Avis

Forretningsmodeller gør dig skarpere

Odder Avis

Eigil er klar til at stå tidligt op mange gange under OL: Vil heppe foran fjernsynet, når sønnen spiller badminton

Brædstrup Avis

Tag på skattejagt i Horsens, Odder, Tunø og Juelsminde: Sommerpræmierog vind stor sommerpræmie

Odder Avis

Mød Snøvsen: Bison-baby blev afvist af sin mor - det giver fast arbejde til hel familie

Odder Avis

Lokalplanerne tager ikke henyn til de enorme mængder af overskudsjord, der opstår, når der bygges

Odder Avis

Der er behov for en klar og tydelig handicappolitik i Odder Kommune

Odder Avis

Naboer til det gamle badehotel: Nu skal kommunen altså opføre sig ordentligt i stedet for at hjælpe ejerne med at sælge dyrt

Annonce