Annonce
Odder Avis

Hvad blev der af Hous kulturarv

Købmand Alexandra Plads ca. 1970. Arkivfoto

Læserbrev: Hou by havde engang et enestående miljø, som skiftende beslutningstagere siden 1960’erne godt og grundigt har gjort kål på.

På den mest centrale plads ved havnen lå engang byens og oplandets førende købmandsgård, etableret af den driftige købmand Rasmus Rasmussen. Han købte i 1906 en bygning på stedet, som oprindelig var sommervilla for godset Rathlousdal. Efterfølgende opførte han et stort pakhus, som servicerede de skibe, der kom til og fra byen med korn, tømmer og andre varer. Og her blev heste og vogne opstaldet, når bønderne kom ind fra landet og udvekslede varer og tanker.

Når du gik op ad stentrappen til købmandsgården, trådte du ind i et magisk univers. Kaffemøllen snurrede lystigt, der duftede lifligt af kaffe, og fra gulv til loft strakte reolerne sig med alverdens kolonialvarer, der i løs vægt blev vejet af i papirposer. Her gik to søskende stilfærdigt rundt og betjente kunderne. Ellen og Jens Bjørn Rasmussen havde overtaget forretningen efter deres far. Desværre var de begge ugifte, og der var ingen arvinger til at føre forretningen videre.

Annonce

I 1974 besluttede Odder Kommune i samarbejde med Aarhus Amt, at bygningerne skulle nedrives. Det skortede ellers ikke på gode idéer blandt borgerne til, hvordan det gamle hus kunne leve videre. Resultatet er den golde plads, der nu i snart halvtreds år har ligget hen som simpel parkeringsplads.

Borgerne i Hou protesterede mod nedrivningen, men blev helt og aldeles overhørt. Klog af skade stiftede de derfor Hou og Omegns Beboerforening den 22. oktober 1974. I 1977 kom turen nemlig til byens jernbaneforbindelse. Anlagt ligesom købmandsgården af hofjægermester Emil von Holstein-Rathlou i 1884. Igen var der store beboerprotester. Der blev samlet underskrifter imod nedlæggelsen af banen, hvilket uvægerligt ville medføre næste skridt i ødelæggelsen af den idyl, Hou by dengang var. Nemlig en bred vej, som 80 % af borgerne var imod, tværs gennem byen til den nye færgehavn.

Byen er blevet fattigere og uden den gamle stemning og sjæl, som disse historiske anlæg bidrog med. Netop derfor er det så vigtigt, at vi husker at fortælle og værne om historien - og ikke bare tankeløst skrotter den!

Byrådet og Odder Kommune har i dag en enestående chance for at træde i karakter og rette op på fortidens mange synder. Flere borgere i Hou er i gang med at informere om planerne vedrørende det foreslåede byggeri fra HFE-ejendomme, som man ønsker at kile ind bag den gamle købmandsgrund.

Klos op ad den skal ikke ligge en karakterløs bygning – med et udseende og udført i materialer, som ikke passer ind i det bevaringsværdige miljø omkring havnen. Området fortjener en anvendelse, som afspejler den historie og storladenhed, som den gamle købmandsgård havde. Hvis omtalte byggeri bliver godkendt af byrådet, vil det desværre endnu engang cementere den arrogance, som beslutningstagere i Odder Kommune gennem tiden har udvist over for lokaldemokratiet. (Forkortet af redaktionen).

Annonce
Annonce
Odder Avis

Den nye pige i klassen: Det klæder ikke debatten, at der er snakken og uro i salen

Annonce
Annonce
Odder Avis

Regionen er din tryghed og din sundhed

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Nu kan det blive nemmere at få en tid hos lægen: Odders praktiserende læger får ny kollega

Odder Avis

Vi skal have bedre kvalitet i daginstitutionerne

Odder Avis

Troldedag i Eventyrskoven

Odder Avis

11 personer tiltalt i omfattende narkosag: Politiet afslørede  stor amfetamin-fabrik

Odder Avis

Peter Birk udstiller i KunstVærket

Odder Avis

Børnene voksede fra fodbold og skydning, så nu vil far i byrådet

Odder Avis

Jeg støtter vores guld: Vi arbejder for det gode, trygge og ordentlige børne- og ungdomsliv

Odder Avis

Venstre om Kattegatforbindelsen: Vejføringer skal ske så skånsomt som muligt overfor borgerne og naturen

Odder Avis

Lav regnbue-nøgleringe i efterårsferien

Byens Bedste i Odder

Se videoen: Vindere i lange baner ved byens bedste fest i Odder

Odder Avis

Kom med en tur i mindelunden med Mit gamle Odder: Samtalecafé

Odder Avis

At sejle er at leve: Vandglade vandmænd fik Odder Avis' initiativpris

Odder Avis

Musikdokumentar om Billie Holiday åbner filmklubben Dok Bif i Biffen

Odder Avis

Genlæs livebloggen: Sådan gik det, da Byens Bedste i Odder blev kåret

Odder Avis

Vi skal have Danmarks højeste valgprocent til kommunalvalget

Odder Avis

Gymnasieelev og byrådskandidat: Kulturlivet for unge skal skabes og formes af unge

Odder Avis

Formand for pårørenderåd efter budgetaftale: De tre partier vægter den grønne omstilling højere end vores sårbare borgere

Odder Avis

Tyve blev spærret inde med deres bytte: Måtte banke efter hjælp, fordi deres bil sank ned i sandet

Odder Avis

Lær at tegne bygninger med Lene Rosenberg

Odder Avis

Efter etablering af genbrugsbutik: Det er meget uheldigt, at en mastodont som RenoSyd kan risikere at udkonkurrere Retroen

Odder Avis

Jens er imponeret: Gør-det-selv-folket bliver ved med at renovere

Annonce