Annonce
Odder Avis

Hvad er det gode ungemiljø i Odder kommune?

Ungdomsskoleleder Jakob Klode skriver klummer om ungdomsliv i Odder Avis. Foto: Mads Dalegaard

Lige nu er sommeren over os. De lyse og lune aftener er på vej og coronarestriktionerne er ligeledes på en tiltrængt retræte og vi kan give plads til, at det sociale liv kan blomstre.

Jeg tror alle uden undtagelse i den grad længes efter en hverdag, hvor vi ikke længere skal tænke i bobler, nære kontakter og smittekæder. Nok er der ting, vi kan tage med fra så lang en periode, hvor vi – og til en vis grad stadig gør – tilpasser vores hverdag ud fra sundhedsfaglige anbefalinger og retningslinjer. Men hvor trænger vi til at komme tilbage til hverdagen med alt hvad den medfører af liv, saft og kraft, når mennesker mødes uden mundbind, afstand og restriktioner.

Med de lyse og lune nætter følger også brugen af strandene, parkerne, multibaner, bålhytter osv. Alle de små oaser, som er offentligt tilgængelige og som mange finder stor glæde og gavn af – også vores unge.

Annonce

Her oplever jeg dog i stigende grad en svær debat som igen og igen udspiller sig på denne årstid – uanset en pandemi eller ej. Det handler om unges naturlige ønske om at kunne mødes og være sammen, men som får en slagside i debatten grundet diskussioner og klager om støj, affald og hærværk.

Debatterne er de samme mange steder i landet og ender ofte i en polarisering af synspunkter, hvor der omtales uopdragne unge, manglende forældreevner, emsige naboer eller manglende hensyn og tolerance.

Frustrationerne tænker jeg kan være velbegrundede fra begge sider, men jeg synes, man overser et helt centralt punkt i debatten, som handler om noget helt andet end decibel fra soundbokse og lignende højtalere, nemlig hvad er det egentligt for et ungemiljø, vi gerne vil have, at der er til stede i vores kommune?

Hvis vi spørger vores unge i Odder, hvilke svar mon vi så vil få?

Nogle af svarene har vi allerede via den ungeprofilundersøgelse, som blev lavet i vinteren 2020, hvor alle elever i udskolingerne i Odder blev spurgt ind til en række temaer omkring trivsel, sundhed, fritid, venner m.m.. Ligeledes har Statens institut for folkesundhed lige lanceret resultaterne af en større undersøgelse blandt 15-25årige i en coronatid. Det interessante – og måske ikke overraskende – er, at det er fællesskaberne og venner, som i særlig grad bliver fremhævet som noget af det mest betydningsfulde.

Min oplevelse er desværre, at vi voksne som det mest naturlige kommer til at koble en del af indholdet i det gode ungemiljø og ungdomsliv sammen med indtag alkohol. Altså at en vigtig del af ungdomslivet er at have et sted, hvor unge kan få lov til at feste i fred for voksne, indtage alkohol og gøre deres erfaringer her - gode såvel som dårlige.

Men hvad hvis vi satte parentes om alkoholelementet for en stund i diskussionen omkring det gode ungemiljø? Hvad hvis vi i stedet for at tænke ungemiljøer som noget, der skal indeholde fester hvori alkoholindtag betragtes som en selvfølge, og vi i stedet taler om, hvordan vi kan skabe attraktive ungemiljøer og ungdomskulturkulturer med afsæt i den brede kulturverden, hvor kulturliv, fællesskaber, sammenhold og kreativitet får forrang uafhængig af alkohol?

Måske tiden er moden til, at vi får en debat om, hvad der egentlig er kendetegnende for det gode ungemiljø i Odder?

Annonce
Annonce
Odder Avis

Aakær Gods – det mest uvenlige gods i Danmark

Annonce
Annonce
Odder Avis

Overklasse, arbejderklasse og arbejdsløse er der nok af i Odder Sogn: Så bliver det ikke mere gennemsnitligt

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Slap dog lige en lille smule af: Humoristiske trafikskilte skal få bilister til at slippe speederen på de små sommerhusveje

Odder Avis

Hæder til markant erhvervsmand: Byens første el-konge fik borgerne til at se lyset og har fået vej i industrikvarter opkaldt efter sig

Odder Avis

Veteranfolket på tur med de ældre

Odder Avis

Kroens kælder kan rumme alt: Under krigen blev her skjult nedskudte krigsflyvere, nu ligger fine vine og venter på at blive smagt

Odder Avis

Tunøfærgen sejler ikke onsdag, men der er livline til de, der ikke kan undvære øen en dag

Odder Avis

Massakre på naturen: Hvad skete der lige med de vilde blomster, der gjorde mig glad på mine gåture?

Odder Avis

Bistrobeats byder på Kronborg på værftet

Sport

Herredouble skaffer den første danske badmintonsejr ved OL

Odder Avis

Familien Padkær hyrer Ghita Nørby og Mikkel Beha til at besøge deres have: - Vi vil gerne være med til at brede kulturen ud

Odder Avis

Frivillig - for hvem?

Odder Avis

Vi runder Rathlousdal – en gåtur til herregården med fortællinger

Odder Avis

Skuespiller flyttede hjemmefra, før han fyldte 17 år: Det er ikke fordi, jeg forbander min hjemby

Odder Avis

Bilist overså knallert i rundkørsel

Odder Avis

Av min arm: En brækket albue har været med til at give flere oplysninger om foto fra en sygehusindvielse i 1950'erne

Odder Avis

Forretningsmodeller gør dig skarpere

Odder Avis

Eigil er klar til at stå tidligt op mange gange under OL: Vil heppe foran fjernsynet, når sønnen spiller badminton

Brædstrup Avis

Tag på skattejagt i Horsens, Odder, Tunø og Juelsminde: Sommerpræmierog vind stor sommerpræmie

Odder Avis

Mød Snøvsen: Bison-baby blev afvist af sin mor - det giver fast arbejde til hel familie

Odder Avis

Lokalplanerne tager ikke henyn til de enorme mængder af overskudsjord, der opstår, når der bygges

Odder Avis

Der er behov for en klar og tydelig handicappolitik i Odder Kommune

Odder Avis

Naboer til det gamle badehotel: Nu skal kommunen altså opføre sig ordentligt i stedet for at hjælpe ejerne med at sælge dyrt

Annonce