Annonce
Odder Avis

Hvor skal vi bygge og hvor skal vi bo?

Foto: Mads Hansen
Annonce

Odder: Overskriften til denne uges klumme har forstyrret mine tankemønstre, siden jeg tirsdag i sidste uge var til budgetborgermøde. Ikke fordi det som sådan var byggerier eller boliger, der var det store omdrejningspunkt for debatten om, hvordan kommunen skal prioritere skattekronerne. Og så måske alligevel.

For der er ikke så mange penge i kassen, som de 50 millioner politikerne gerne vil have, der hvert år skal være til anlægsopgaver. Der er måske 20 millioner på en god dag efter den netop indgåede aftale mellem KL og regeringen.

De penge skal bruges til byggerier af ny institution, remiseområde, udvikling af midtbyen, byggemodning i vestbyen, anlæggelse af en omfartsvej i forlængelse af Grobshulevej og klimasikring.

Det siger næsten sig selv, at pengene ikke rækker til det hele - heller ikke selvom man fordeler udgifterne over nogle år.

Men for at vende tilbage til overskriften på denne klumme, så er det ikke alt på listen, der kan prioriteres fra. For vejen til flere penge i kommunekassen fremover går ifølge flertallet af politikere gennem nye skatteborgere, der skal tiltrækkes fra fjern og måske især nær - Aarhus.

Men nye børnefamilier er ikke kun en indtægt. Tilflytterne har børn, og børn skal have plads i en daginstitution, og de pladser hænger i forvejen ikke på træerne i kommunen. Men er en flot midtby og en stor parkeringsplads med kiosk ved en ny letbanestation på Rude Havvej også vigtig for at tiltrække nye borgere?

Det er nok noget af det, der skal diskuteres, når politikerne fra hele byrådet mødes til budgetseminar 2. oktober.

For hvor skal pengene komme fra, indtil de nye borgere flytter til byen og forhåbentlig lægger så mange penge i kommunekassen at indtægter og udgifter balancerer?

97 procent af kommunens budget er "låst" til drift af skoler, børnehave, ældrepleje og alle de andre kommunalt drevne arbejdspladser. I hvert fald er pengene låst, hvis man vil bevare det nuværende niveau.

Men noget tyder på, at man vil mere end nøjes med status quo. Flere partier taler for at fjerne skolernes store overførte underskud - og nogle vil endda tilføre skolerne flere penge, fordi deres budgetter tydeligvis ikke kan hænge sammen. Derudover taler flere partier for at fjerne den ene procents hverdagseffektiviseringer - i hvert fald på dagtilbudsområdet, skolerne og børne-familiecentret, som blev lagt ind over alle kommunale områder for et par år siden for at sikre penge i kassen.

Og så er der jo også kultur, foreninger, erhverv, ældre, miljø og alle de andre vigtige ting, som ligger i den kommunale opgaveportefølje.

Hvilke af driftsområderne, der er vigtigst for at tiltrække børnefamilier, er næppe svært at gætte på. Men hvordan politikerne skal løse den gordiske knude med at investere i bygninger og holde højt niveau i institutioner uden at skære noget væk, der gør andre sure, bliver en udfordring. I hvert fald, hvis man hverken vil gældsætte kommunen yderligere eller hæve skatten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

TrygFonden sikrer selvhjælpsgrupper

Odder Avis

Energikoncern delte penge ud

Annonce