Annonce
Odder Avis

Ikke et ord om Corona

Tina Buchholtz
Annonce

Ikke et ord om Corona... Men et år går så småt på hæld, og man får sådan en sær trang til at gøre status. Hvad kendetegner det år, vi er ved at forlade? Hvad var godt, og hvad var skidt? På kulturelle front - Er der så nogle højde- eller lavpunkter at navigere efter dér?

I den kunstneriske del af livet har jeg og mine kolleger været udfordret maksimalt. Der er blevet holdt mange mentale begravelser af drømme og mål, som ikke er blevet til noget. Ikke fordi man ikke var villig til at gøre det der skulle til – investere tid, viden og penge i vores mål, men fordi en verdensomspændende pandemi (ups der kom alligevel lidt Corona) krævede nødvendige restriktioner.

Det har forårsaget store skuffelser, sorg og tab. Ikke blot for os personligt men for en hel ’live’ kunst- og kulturbranche.

Set i bakspejlet er den gode fortælling, at der midt i alt det uønskede og benhårde har været værdifuld udvikling og læring. Det har været meget opløftende at opleve, hvordan de kreative og innovative kræfter er blevet brugt ikke blot til at skabe kunst og kultur, men til at finde nye måder og udtryksformer både ’live’ og ikke mindst virtuelt.

Det har været så inspirerende at se, hvordan der gavmildt er blevet delt ud af kunstnerisk talent. Sangere og musikere har sunget i gårde og på pladser, teatre har lavet små tableauer og nogle af verdens bedste kor og symfoniorkestre har indspillet musik sammen hver for sig og delt med resten af verden.

Professionelle har lagt timer og atter timer i at holde fast i kunsten og kulturen til glæde og gavn for alle. Mange, mange kunstnere har øst og givet af deres kreative og innovative evner uden at forlange betaling for deres indsats.

Hvorfor? Fordi kunst og kultur er vigtigt og dét, der binder os sammen - især i krisetider. Fordi det er dét, der er med at udtrykke ting og følelser, som det kan være svært eller umuligt at sætte ord på. Og fordi det netop i krisetider er vigtigt at udvise gavmildhed med sin kunnen og viden.

Hvis vi mister kunsten og kulturen, mister vi os selv og evnen til at se det skønne, det smukke og det sande. Vi mister evnen til at vende blikket indad og tage imod kritik, og vi mister vores humor.

Kunstens og kulturens aktører har ydet et enormt bidrag i det forløbne år med blikket stift rettet mod 2021. Så selvom det kan være svært at fastholde et langsigtet fokus, når udfordringerne her og nu manifesterer sig så massivt, og tvivlen flytter ind, og man måske tænker på, om man har råd til investeringer, der måske først får virkning om et, to eller tre år, så må vi holde ud og holde ved.

Vi skal være klar til at involvere os i udviklingen og selv være med til at forme den.

Det betyder, at kunsten og kulturen behøver både den enkeltes og samfundets opbakning, respekt, den plads og de rammer, den behøver for at kunne udfolde sig frit til glæde og gavn.

Lad os gå ind i 2021 med et sammensurium af idéer, drømme, spørgsmål og udfordringer. Og når det igen bliver muligt, så lad os mødes til kunst og kultur, mere end vi nogensinde har gjort før.

Godt nytår. Vi ses.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

61 borgere blev vaccineret på Tunø

Odder Avis

Peter fandt viceværtvejen på FGU

Odder Avis

100 års fødselar

Odder Avis

Testbil bliver i Odder

Odder Avis

Øv: Økohave er også lukket

Annonce