Annonce
Odder Avis

Ingen plantefars på højbordet: Odder vil have traditionel julemad

Julefrokoster i Odder er stadig noget med kød og fisk. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Plantebaseret hverdagskost har vokset sig stort, men når det gælder julefrokosterne står den stadig på kød - i hvert fald i Odder.
Annonce

Odder: De fleste forbinder julefrokostmenuen med massevis af kød og fisk. Sild, fiskefilet, medister, leverpostej med bacon, and og frikadeller er hyppige gæster ved langbordet, mens det ikke er altid, at grøntsagerne bliver inviteret.

Det står i skarp kontrast til tidens tendenser, hvor vegetar- og veganermad vinder større og større indpas både til aftensmaden og til større selskaber.

Men det har julefrokosterne altså ikke rigtigt fået at mærke endnu. I hvert fald ikke i Odder. Avisen har nemlig spurgt en række lokale julefrokostudbydere, om de får forespørgsler på vegetar- eller veganervenlige julefrokoster, og langt de fleste svarer, at det kun sker i meget begrænset omfang - eller slet ikke.

- Det har vi overhovedet ikke oplevet. Det er den meget gængse og traditionelle julefrokost, vi tilbyder, og vi har ikke oplevet, at kunderne har efterspurgt andet, siger Anette Møller, der er delikatesseansvarlig i Kvickly Odder.

Hvis efterspørgslen efter vegetarjulefrokoster stiger, vil vi selvfølgelig kigge på, om vi skal gøre noget ved det. Men indtil videre er det slet ikke en problemstilling.

Anette Møller, delikatesseansvarlig i Kvickly Odder.

Annonce

God gammeldags mad

Det er en oplevelse, der går igen blandt de fleste andre lokale restauratører i kommunen.

- Lige præcis ved julefrokoster, er det endnu ikke sket, at nogen har efterspurgt vegetarretter. Det er mere noget med en masse kød, siger Gitte Dinesen, der til gengæld jævnligt bliver bedt om at tage højde for multiallergikere, der bestiller mad hos Dinesens.

Det gør samtlige adspurgte julefrokostudbydere da også gladeligt, når de bliver bedt om det. Især hos Restaurant Skovbakken er det intet problem.

- Vi bruger alligevel altid maizenamel og laktosefri fløde, forklarer indehaver Marian Teglborg, der i forrige weekend havde én veganer til bords i et selskab på over 100 mennesker.

Med den stigende efterspørgsel efter plantebaseret mad i hverdagen, er det ikke umuligt, at plantefarsen også gør sit indtog til den årlige firmafest i december. Men som det ser ud nu, sker det ikke i Odder lige med det samme.

- Jeg kommer aldrig til at lave en ren veganermenu. Jeg laver jo god gammeldags mad, og hvis man vil have noget andet, er det nok ikke mig, man ringer til, siger Jørn Bonde fra Bonde's mad.

Har du svært ved at huske, hvilken mad de forskellige betegnelser dækker over? Måske kan det her hjælpe.
Annonce
Annonce
Odder Avis

Coronakunst fik ministeriets støtte

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Lagkage og landsindsamling

Odder Avis

Åben havelåge i en giftfri have

Odder Avis

Sponsorturnering i ekstrem varme

Odder Avis

Gratis yoga under åben himmel

Annonce