Annonce
Odder Avis

Jobcenter til firmaer: Er der travlt, så ansæt en voksenlærling

Jobcenteret er gået i gang med en særlig indsats for at skaffe flere voksenlærepladser.  Arkivfoto
Kampagne skal give læreplads til 25 i år, og kommunen vil gerne have virksomheder til at byde ind.

Odder: Håndværkerne har travlt lige nu, så måske var det en god ide at anskaffe en voksenlærling. Sådan håber Jobcenter Odder, at nogle firmaer vil tænke og dermed hjælpe med at få nogle ledige i gang.

Allerede nu hjælper jobcenteret jævnligt med at matche ledige med jobs og arbejdspladser, og sidste år blev der lavet 18 aftaler. Men indsatsen skal øges, og derfor har kommunen lavet en aftale med et firma, der skal hjælpe jobcenteret med at få møder på plads med virksomheder.


Annonce

Vi skal alle sammen omstille os til, at verden ser anderledes ud.

Bjarne Brændbyge, virksomhedskonsulent


Den særlige indsats begyndte i maj, og jobcenteret håber, at den kan give plads til 25 voksenlærlinge.

- Det er et mål - både for os og på landsplan - at opkvalificere arbejdsstyrken, og det er ordningen med voksenlærlinge en god mulighed for, siger Marianne Jensen, der er afdelingsleder i Jobcenter Odder.

Rækker ud over Odder

Det er ikke kun arbejdspladser i Odder, der kan være interessante for lærlinge. Odder er en pendlerkommune, og derfor vil firmaer i Horsens, Skanderborg og det sydlige Aarhus også blive kontaktet.

- Det her er vigtigt. Vi kunne se efter corona, at dem, der var ledige og ikke lige fik et arbejde igen, var dem uden uddannelse, siger Bjarne Brændbyge.

Han er virksomhedskonsulent i Odder Jobcenter og glad for, at der er sat ekstra penge af til indsatsen. Et phonerfirma ringer rundt til firmaer i Odder og nabokommunerne, så konsulenterne kan bruge deres tid på det, de er bedst til.

Voksenlærlinge-ordningen

I voksenlærlinge-ordningen er der overordnet fire målgrupper, og virksomhederne kan få tilskud til en lærling, der er fyldt 25 år:

Ledige ufaglærte og ledige faglærte med forældet uddannelse. Tilskud er 45 kr. i timen i hele uddannelsesperioden.

Ledige faglærte (som ikke har en forældet uddannelse) med mere end 3 måneders ledighed (midlertidigt forsøg frem til 31. december 2021). Tilskud er 45 kr. i timen i hele uddannelsesperioden.

Beskæftigede ufaglærte. Tilskud er 30 kr. i timen i op til 2 år.

Beskæftigede faglærte med en forældet uddannelse (midlertidigt forsøg frem til 31. december 2021). Tilskud er 30 kr. i timen i op til 2 år.

- Vores møder ender også tit med, at vi får lavet en aftale om mere end voksenlærlinge. Det kunne jo være, at samme virksomhed manglede en i fleksjob til at slå græs eller rydde lidt op. Så møderne er rigtig vigtige, siger Bjarne Brændbyge.

Voksenlærlinge-ordningen er blevet udvidet med nogle corona-tiltag, der blandt andet skal hjælpe ufaglærte og gøre det mere interessant for virksomheder at være med.

- Mange virksomheder tager de bedste specialarbejder og kommer dem i voksenlære i virksomheden, og så kan de senere laves til værkførere, siger Bjarne Brændbyge.

Til gengæld er der nogle voksne, der er lidt forsigtige eller bekymrede for at tage en ny uddannelse.

- Der har vi lidt en hurdle, og nogle skal vi arbejde og snakke lidt med. Nogle har måske haft en dårlig skoleoplevelse. Men det er ikke sikkert, at de ufaglærte jobs bliver ved med at eksistere. Vi skal alle sammen omstille os til, at verden ser anderledes ud, mener konsulenten, der selv har en fortid som ufaglært.

Ligesom andre på jobcenteret kender han området godt.

- Flere af os er født i Odder, så vi har jo et indgående kendskab til virksomhederne. Samtidig er virksomhederne gode til både selv at henvende sig og til at være åbne, når vi kommer med borgere, som vi gerne vil have i job. Allerede nu har vi lavet 15-16 voksenlærepladser, så vi tror på, at vi når målet på 25, siger Bjarne Brændbyge.

Annonce
Annonce
Odder Avis

Så står studenterne på spring

Annonce
Annonce
Odder Avis

Fem hurtige om kommuneplanen

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Ny sommerbutik i telt på Tunø

Odder Avis

Otte pletskud præmieret

Odder Avis

Sur smiley til restaurant i Odder

Annonce