Annonce
Odder Avis

Julemarked: Keramikers værker fortæller historier

Liller Meyer-Helm udstiller keramik, skitser og malerier. Efter 27 år som keramiker på Samsø har hun stadig nogle værker derhjemme, men hun sælger dem gerne på julemarkedet. Foto: Hans Jørgensen
Liller Meyer-Helm er en berejst kunstner, og det kan ses i hendes værker. I weekenden deltog hun i et gå rundt-julemarked, hvor publikum gik fra kunsthåndværker til kunsthåndværker.
Annonce

Hou: Billeder af mørke islandske skyer og soloplyste græske landsbyer fortæller historier hjemme hos Liller Meyer-Helm. Hun er en af mange, som er med i et særligt gå rundt-julemarked i Hou. I stedet for, at udstillerne samles på ét sted, så går gæsterne rundt i byen og kigger ind i garager og private hjem.

Liller Meyer-Helm viste foruden malerier og akvareller nogle af de keramiske værker, som hun har levet af en stor del af sit liv.

Alt sammen fortæller historien om en pige fra Aarhus, der begyndte som teknisk tegner hos Friis & Moltke, men ville så meget mere med sit liv. Siden har hun været på et berejst eventyr, hvor en del af rejsen bestod af 27 år som keramiker på Samsø. Turen har også bragt hende og manden, Jürgen Helm, rundt i verden.

- Da jeg var teknisk tegner, syntes jeg, jeg skulle være lidt mere selvstændig. Så kom jeg ind på Det Jyske Kunstakademi. Der havde jeg Gutte Eriksen som lærer, hun havde været i Japan og lært raku. Da jeg prøvede det første gang, var jeg solgt, fortæller Liller Meyer-Helm.

Den japanske brændemetode giver nogle særlige krakeleringer, og Liller Meyer-Helm kan noget med raku.

Annonce

Vandt førstepræmien

Hun tilbragte i 1973 et halvt år på The Central School of Art and Design i London og deltog i en konkurrence. Prisen var et tre måneders ophold i Japan med alt betalt, hvor hun og tre andre skulle fortælle, hvordan man i Europa opfatter raku.

Nogle år senere slog Liller Meyer-Helm og manden sig ned på Samsø, hvor hun havde galleri og værksted og levede af sin kunst. Og hun havde en sjov oplevelse i forbindelse med Japan-konkurrencen.

- Vi skulle sende billeder ind af nogle af vores ting, og jeg fik et diplom dengang. 10 år senere fik jeg besøg på Samsø af en, der kunne læse japansk. Han kunne oplyse, at jeg havde vundet førstepræmie i konkurrencen, og det var jeg faktisk slet ikke klar over, siger keramikeren, som aldrig havde fået oversat diplomet.

Som keramiker har hun blandt mange værker lavet et skakspil, som Samsø Kommune forærede til dronning Margrethe. Liller Meyer-Helm har scrapbøger fulde af avisartikler, men der hænger også minder, som fortæller historier, på væggene.

Annonce

Sejlede i tre år

- Da jeg blev 60 år og kunne gå på efterløn, solgte jeg værkstedet. Jørgen ville gerne rejse, så vi tog ud at sejle i tre år. Vi var hjemme om vinteren, men den længste sejltur varede ni måneder. Vi havde en træbåd, som vi lavede om, så vi også kunne sove i den. Vi sejlede rundt og hilste på vores nye naboer i EU. Når jeg er ude at rejse, maler jeg og laver skitser, siger hun.

Sejlturen bragte ægteparret rundt i Europa via floder, kanaler og Middelhavet, og i dag har ægteparret en autocamper. De er ikke færdige med at rejse, og Liller Meyer-Helm har også malet motiver fra ture til Island og Færøerne.


Da jeg var teknisk tegner, syntes jeg, jeg skulle være lidt mere selvstændig. Så kom jeg ind på Det Jyske Kunstakademi.

Liller Meyer-Helm


Nogle af skitserne arbejder hun videre med, når hun kommer hjem, så de bliver til større værker.

Når hun ser debatprogrammer, laver Liller Meyer-Helm hurtige skitser af nogle af deltagerne. Foto: Hans Jørgensen

Jürgen Helm, der stammer fra Tyskland, er politisk interesseret, og når parret sidder og ser debatprogrammer i tv, lader Liller Meyer-Helm fingrene løbe og laver akvarel-skitser af politikere og værter. Ansigterne bliver fanget i farten, og nogle af dem ligner karikatur-tegninger.

Annonce

Gå rundt-julemarked

Det var Lille Meyer-Helm, der sammen med sin nabo Tina Munch Walther fik ideen til at lave et julemarked i Hou, hvor man kan gå rundt og besøge 11 husstande samt Mosters Ishus på havnen. Udstillerne sælger alt fra keramik til julepynt, dukketøj, malerier, dekorationer, kranse og andet godt.

- Nu, da julemarkederne ikke bliver til noget i år, så må vi lave noget, som folk kan gå rundt til. Og hvis jeg ikke får solgt det hele, så vil jeg gerne være med næste år, siger Liller Meyer-Helm.

En af væggene i huset hos Liller Meyer-Helm er præget af malerier med motiver fra lande som Island og Færøerne. Foto: Hans Jørgensen

Hun fik en del gæster, mens avisen var på besøg, og en af dem havde en historie at fortælle til husets nuværende ejere. De ved godt, at her i huset på Vestergade har der været manufakturhandler og frisør.

- Jeg boede her som barn, da der var manufakturforretning for 60 år side, fortalte Elin Chrillesen, da hun kiggede ind og fik en snak og en lille rundvisning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

61 borgere blev vaccineret på Tunø

Odder Avis

Peter fandt viceværtvejen på FGU

Odder Avis

Gør noget: Gå en tur

Odder Avis

100 års fødselar

Annonce