Annonce
Odder Avis

Kære forældre - Hvor er værten?

Kristian Kilt er ny SSP-medarbejder i Odder Komune. Foto: Søren E. Alwan

Det er lunt! Solen varmer, aftenlyset forlænges, solsorten synger, vaccinesprøjterne har dækket vores allermest sårbare - og nu venter vi alle på, at det bliver vores tur til at blive ”dobbel-prikket”. Alt bliver godt og snart skal vi samles, hygge og ”catche op” på hinanden - Det samme skal alle vores unge.

Sidste år blev skoler, børnehaver og bålhuse, rundt i hele kommunen, ofte brugt som festplads når ungelivet fredag og lørdag aften inviterede ind til hyggedruk. Oftest startede det hyggeligt og godt - men ud på de små timer udviklede sammenkomsterne sig ofte med skrald, flasker, affald og desværre også en gang imellem til hærværk og ødelæggelser uden nogen følte ansvar.

Vores fantastiske Natteravne kiggede ofte forbi og hilste på og oplevede den gode stemning først på aftenen og hen mod midnat, men næste dag lå efterladenskaberne alligevel tilbage hvor børnehave- og skolebørn senere skulle lege. Stor tak til Natteravnene for deres indsats og en opfordring til alle forældre om at tager med på en ”Natteravne tur”.

Annonce

Men hvorfor er det skoler, børnehaver og bålhytter der skal ligge område til unges festkultur - uden opsyn, uden ansvar - uden vært? Hvorfor har festkulturen flyttet sig ud i det offentlige rum? Er det fordi unge ikke vil være hjemme eller vil være alene? Nej - Ikke ifølge de unge selv - tværtimod!

142 førsteårs studerende på Odder Gymnasium har deltaget i en workshop om ny alkoholkultur i Odder. De har udarbejdet en række gode råd til forældre om unges alkoholkultur. For eksempel ”Sørg for god dialog”, ”Dit barn skal selv kunne købe alkohol, inden du køber eller giver alkohol med til fest” og ”Åben hjemmene - Lav fester og hyggedruk, hvor der er forældre i nærheden”.

Det er tre rigtig gode bud!

Lad os følge de unges gode råd og lad os åbne vores hjem og haver op. Lad os genopfinde den gode værtsfunktion og tage festkulturen/ hyggedrukken hjem igen.

Jeg ved, at alle skoler, dagtilbud og bålhytter gerne giver plads til hygge, snak, boldspil, samvær og ungeliv. Men de ønsker ikke at være areaner for unges drukkultur - det er en forældre opgave! Det er forældrene, der skal skabe rammerne under trygge forhold.

Druk i det offentlige rum er ikke trygge forhold - her er oftest tale om stor aldersspredning, stor forskel i erfaring og ingen opsyn eller nogen der har ansvaret - og nogen gange udvikler det sig negativt…

Men drukkulturen er under omvæltning i Odder! I en netop færdiggjort undersøgelse af unges liv på grundskoler og ungdomsuddannelser i Odder Kommune ses begyndende tegn på en ny alkoholkultur!

7. årgang er en anelse bedre end landsplan og 8. årgangs alkoholkultur ligger markant bedre end tidligere - særligt ift. debutalder og fuldskab! Det er en markant ændring ift. Ungeprofilundersøgelsen sidste år. Den nye kultur skal vi understøtte og styrke ved fælles hjælp.

Unge i Odder er fantastiske og fortjener kæmpe ros - især de der går forrest i den nye alkoholkultur og gymnasieeleverne, der deler ud af deres erfaringer.

Lad os nyde de lyse og lune forårs- og sommeraftener med haven og stuerne fulde af unge der hygger. Lad os tage festerne hjem igen - ikke aflyse dem - men tilføje en vært… præcis som de 142 gymnasieelever anbefaler. God sommer!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odder Avis

En uge med fokus på demens

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Seks borgere sagde ja til Danmark

Odder Avis

Aflyser også: Nul byfest i Gylling

Odder Avis

Slut med at køre til døren

Odder Avis

Spøgelsesmanden fra rådhuset er fundet

Odder Avis

Togbilletter lavet til kunst

Odder Avis

Rødvinsklub?

Odder Avis

Biffen genåbner med Oscar-vindere

Annonce