Annonce
Odder Avis

K vil give mere kost og spand til de ældre: Men der er ikke brug for at gøre mere rent

Ifølge Martin Mikkelsen efterspørger ældre mere rengøring, men det er ikke et billede Seniorrådet genkender og tal fra Danmarks Statistik bekræfter, at det faktisk ser ret godt ud med rengøringsstandarden i Odder Kommune. Arkivfoto: Morten Marboe
Selvom de borgere over 65, der er visiterede til hjemmehjælp, får mere hjælp i Odder end i nogen andre kommuner i Østjylland, var det et ufravigeligt kardinalpunkt for Konservative. Det måtte partiet høre for i byrådssalen mandag aften.

Odder: Konservative forlod for et par uger siden budgetforhandlingerne, da flertallet ikke ville være med til at finde 700.000 kroner til mere rengøring til de ældre, som partiet ønskede.

Ifølge Martin Mikkelsen burde beløbet ikke være nogen "stor knast", hvorfor partiet valgte at forlade forhandlingerne, hvilket undrede flere af de andre partier.

Beslutningen blev da også blev kommenteret på mandagens byrådsmøde.

Annonce

- Flertallets budget er underfinansieret på ældreområdet med fem millioner kroner, og så går I på grund af 700.000 til mere rengøring. Det forstår jeg slet ikke, sagde Ditte-Marie Thejsen (EL).

Ifølge Martin Mikkelsen har han fået en ”lille håndfuld” henvendelser fra borgere, der kunne ønske sig en bedre standard for rengøringen, og som pegede på, at standarden målt ift. antal gange der som minimum blev rengjort, var dårligere end i nabokommunen.

Tal fra Danmarks Statistik og Ældresagen viser dog et mere nuanceret billede.

Ikke seniorrådets opfattelse

I Odder Kommune modtager de ældre over 65 år, som er visiteret til hjemmehjælp, 4,14 timer om ugen, hvilket er 50 pct. mere end i Silkeborg, og mere end nogen anden kommune i Østjylland. Det viser tal fra Ældresagen.

Næstformand i Odder Kommunes seniorråd Harry Bengtsen har ikke oplevet, at nogen direkte har klaget over rengøring, men fortæller derimod, at seniorrådets generelle opfattelse er, at der i Odder Kommune er en rimelig god standard, uanset om det drejer sig om rengøring eller personlig pleje.

- Selvfølgelig er der mangel på tid, det er der altid, men det er ikke sådan, at der er minuttyranni. Man går meget mere individuelt til værks, og ser på hvad behovet er, siger han.

Ifølge næstformanden har ledelsen for Sundhed & Omsorg været i stand til at implementere mulighed for en vis fleksibilitet for medarbejderne, der gør, at selvom der er en vis standard for, hvor tit man som minimum har krav på at få gjort rent, kan det sagtens imødekommes, hvis der opstår et behov for ekstra rengøring.

- Vores indtryk er, at hvis en hjemmehjælper, når vedkommende gør rent, ser, at der er behov for mere rengøring, at så bliver det også gjort, siger han.

Annonce

Børn før ældre

Ifølge Martin Mikkelsen er det dog væsentligt at skelne imellem økonomi og ledelse.

- Man har jo i Odder et godt omdømme på ældreområdet, men det skal jo ikke forhindre os i, at vi gerne vil løfte det på rengøring, hvor det – så vidt jeg har forstået det – ikke er på samme niveau som i Århus og Skanderborg, siger han.

Ønsket om mere rengøring til de ældre er ikke nyt for Konservative, der sammen med DF også havde emnet med i deres alternative budget for sidste år.

Jeg kan jo ikke forstå, at det kun er nogen i børne,- uddannelses- og kulturudvalget, der kan få fuld gevinst, hver gang der bliver indgået en budgetaftale.

Martin Mikkelsen, K

Forud for budgetdrøftelserne i år kom social,- sundhed- og forebyggelsesudvalget med et ønske om rengøring til de ældre hver anden uge. Det skete blandt andet på baggrund af en henvendelse fra Fællesrådet på Bronzealdervej. Forslaget, der ville koste to millioner kroner om året, blev nedstemt. Martin Mikkelsen undrer sig over, at det, i hans optik, aldrig tilgodeses når SSF-udvalget har ønsker.

- Jeg kan jo ikke forstå, at det kun er nogen i børne,- uddannelses- og kulturudvalget, der kan få fuld gevinst, hver gang der bliver indgået en budgetaftale, siger han.

Hjemmehjælp

Borgere over 65 visiteret til hjemmehjælp modtog i Odder Kommune i 2010 3,7 timer om ugen, det samme som gennemsnittet for hele landet.

I 2020 var tallet i Odder Kommune steget til 4,0 timer om ugen, mens gennemsnittet for hele landet var faldet til 3,2 timer om ugen. Odder Kommune ligger altså 25 pct. over landsgennemsnittet.

Ser man på visiterede timer til praktisk hjælp, udgør den i 2020 1,5 timer om ugen i Odder Kommune, mens tallet for hele landet er 0,9 timer om ugen. Odder Kommune ligger altså over 50 pct. over landsgennemsnittet.

Antallet af hjemmehjælpstimer er i løbet af de sidste ti år svundet ind med næsten otte millioner timer årligt på landsplan.Annonce
Annonce
Odder Avis

Kandidater tilbyder morgensang og visioner

Annonce
Annonce
Odder Avis

Store ambitioner: Gylling vil være den vildeste

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Her er, hvad politikerne svarer på dette spørgsmål: Skal kommunen sætte solceller op på skoler og andre kommunale bygninger?

Odder Avis

Slut med test uden tid i Odder

Odder Avis

Her er pluk fra debatten: Tjek hvad politikerne sagde om den faste forbindelse over Kattegat

Odder Avis

DN holdt valgmøde og afslørede resultatet af en rundspørge: Det mener flertallet af kandidaterne om Kattegatforbindelsen

Odder Avis

Organist spiller til fællessang i sognegård

Odder Avis

Sikke en oplevelse: Fru Møller og hele holdet er glad for at tage mod gæster

Odder Avis

Trioen "Souvenirs" spiller i Pakhuset Odder

Odder Avis

Inddragelse og indflydelse er vigtigt lokalt

Odder Avis

Borgmester er på jagt efter DF-vikar til byrådet: John Rosenhøj er sygemeldt på ubestemt tid

Odder Avis

Kom til fortælleaften i gildesalen

Odder Avis

Lav skrotlegetøj på Centralhotellet

Odder Avis

Afstemning: Skal Odder blive ved med at jagte tilflyttere, eller er det måske på tide at sætte skatten op?

Odder Avis

Syng med i koret med Nina Luna

Odder Avis

Valgkampen skal føres på fodboldbanen: S og K-kandidater inviterer til valgmøde på sidelinjen

Odder Avis

Kom til Tim Easton koncert på Centralhotellet

Odder Avis

Odder-dreng er ny mester i langdistance racerløb på tyske Nürburgring

Odder Avis

Erhvervsuddannelser er ikke så ringe endda

Odder Avis

Pavaneh flygtede fra præstestyret i Iran: Nu vil hun bidrage til det danske demokrati

Odder Avis

Kattegatforbindelsen, nej tak

Odder Avis

Vi ønsker et godt vandmiljø og plads til naturen

Odder Avis

Syv nye padelbaner på vej: Håndboldstjerner med i nyt stort padelcenter

Annonce