Annonce
Læserbrev

Kanalhuset: Hvorfor søge om lov, når man alligevel får tilgivelse?

Aakær Gods havde ikke søgt Fredningsnævnet om godkendelse, og det forstår vi egentlig godt.
Annonce

Læserbrev: Odder Kommunes ubetinget største fredning dækker et stort område ved Sondrup, Aakær og Uldrup Bakker. Den er fra 1977, og den er ret restriktiv.

Hovedformålet er at bevare de fredede områders tilstand, men som noget specielt er der også skrappe regler for byggeri og bygninger i fredningen.

En ændring af en bygnings ydre må for eksempel ikke iværksættes "før tegninger, udvisende placering og udseende er godkendt af Fredningsnævnet", som der står i fredningsbestemmelserne.

Det respekterer folk i området generelt, så de søger pænt Fredningsnævnet om tilladelse til både store og små bygningsændringer. En gang imellem siger nævnet nej, en lodsejer fik for eksempel nej til at sætte solceller op på sin carport.

I år foretog Aakær Gods en større ændring af Kanalhuset, der ligger i fredningen tæt ved Horsens Fjord. Små, sprossede vinduer blev udskiftet med palævinduer, der går fra gulv til loft, og dermed ændrede hele husets fremtoning sig.

Kanalhuset indgår som en del af de 40 kulturmiljøer, kommunen har registreret, og om ændringen skriver en specialkonsulent fra Slots- og Kulturstyrelsen, at den "i betydelig grad svækker bygningens kulturhistoriske, arkitektoniske og miljømæssige værdi".

Aakær Gods havde ikke søgt Fredningsnævnet om godkendelse, og det forstår vi egentlig godt. For onsdag den 20. november besigtigede Fredningsnævnet huset, og efter en kort votering bekendtgjorde det tre mand store nævn på stedet, at de hermed gav godset en "lovliggørende dispensation" til ændringerne af bygningen.

Så hvorfor have besvær med at søge om lov? Endnu en gang har det vist sig meget nemmere at få tilgivelse end tilladelse.

Ib Salomon.
Annonce
Annonce
Odder Avis

Bedre velfærd

Annonce
Annonce
Odder Avis

We walk: Gå med over børnenes bro

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Etnisk kunst i Kunstværket

Odder Avis

Det siger partierne om budgetaftalen

Odder Avis

Børnenes budget vedtaget

Odder Avis

Flere borde til banko

Odder Avis

Motorcyklist stak af fra politiet

Annonce