Annonce
Odder Avis

Kirken vil reducere seks menighedsråd til to

Formanden for menighedsrådet i Saxild-Nølev Sogne, Hans Gothardt Mogensen, håber, at alle sognebørn vil sige ja til en sammenlægning af alle Kystpastoratets menighedsråd, når der onsdag 4. marts er offentlige møder i alle sognene. I Fjordpastoratet sagde sognebørnene allerede i efteråret ja til en tilsvarende sammenlægning, så der efter valget til efteråret kun vil være et menighedsråd her. Arkivfoto: Carina Mayner
Alle råd i oplandet anbefaler sammenlægninger, så der efter valget til efteråret kun findes et råd i Fjordpastoratet og et i Kystpastoratet.
Annonce

Odder: Der er sket meget på kirkefronten, siden der i 2016 sidst var valg til menighedsråd i hele landet. Blandt andet er flere sogne på landet blevet lagt sammen til såkaldte storpastorater, og det får betydning for det kommende valg til menighedsråd.

Det gælder også i Odder Provsti, hvor seks sogne i oplandet siden 1. januar 2019 officielt har været en del af enten Fjordpastoratet eller Kyspastoratet med tre i hver. Ud over de to storpastorater består provstiet også af Odder-Tunø Pastorat.

- Processen med at etablere storpastorater har været lang og krævet stor omstillingsparathed af både ansatte og af menighedsrådsmedlemmerne, som jo oprindeligt blev valgt til kun at varetage deres egne sognes interesser. Det bliver forhåbentlig anderledes fra december, hvor hvert af storpastoraterne formentlig kun skal have ét menighedsråd, siger provst Dorte Sørensen.

Annonce

Alle råd siger ja

Alle de seks menighedsråd i oplandet har allerede nu sagt ja til, at der i fremtiden kun skal være ét fælles menighedsråd i hvert storpastorat.

I sidste ende er det dog medlemmerne, der bestemmer, om man skal sige ja til at lægge menighedsrådene sammen - og altså sige ja til, at der til efteråret kun skal vælges et menighedsråd til hvert storpastorat.

Det sagde medlemmerne i Fjordpastoratets sogne ja til på menighedsmøder allerede sidste år, og onsdag 4. marts er der tilsvarende møder i Kystpastoratets sogne.

Viser der sig et sted flertal for at bevare de små menighedsråd, er de nuværende menighedsråd forpligtede til at følge flertallets beslutning. Så vil der også efter valget til september være to eller tre råd i et storpastorat, hvilket ifølge Dorte Sørensen vil være uhensigtsmæssigt, fordi det vil kræve, at præsterne bruger en større del af deres arbejdstid på møder.

Det samme mener formanden for Saxild-Nølev menighedsråd, Hans Gothardt Mogensen, der håber, at alle sognebørn vil sige ja til et fælles menighedsråd i Kystpastoratet.

- Jeg ved, at der rundt omkring har været murren i krogene over planerne om et fælles menighedsråd. Men jeg kan kun anbefale det nu, hvor vi har fælles præster og andet personale med hinanden. Desuden har vi i det seneste års tid flere gange oplevet, at to menighedsråd i Kystpastoratet har lavet et arrangement den samme aften. Det er uhensigtsmæssigt, siger formanden og understreger, at han og resten af menighedsrådet naturligvis vil efterkomme det ønske, som et flertal af mødedeltagerne går efter på møderne onsdag 4. marts.

- Men jeg håber, at modstanderne vil høre på vores argumenter, før de tager stilling, siger han.

Annonce

Forenklet valg

Hvad angår selve valget, kommer det til at foregå på en lidt anderledes måde end tidligere, fordi valgloven for menighedsråd er ændret.

Hvor der i tidligere år har været holdt diverse opstillingsmøder og efterfølgende afstemning på en bestemt dag i november, kommer selve valghandlingen de fleste steder formentlig til at foregå på et valgforsamlingsmøde tirsdag 15. september.

Her kan alle stemmeberettigede medlemmer af folkekirken stille op, blive valgt ind ved afstemning eller komme med en alternativ liste. Sker det sidste, vil der i starten af november blive afholdt et ordinært kampvalg.

For at skabe interesse for det kommende valg holdes der allerede tirsdag 12. maj et offentligt møde i alle sogne.

Annonce
Annonce
Odder Avis

Hvad skete der lige med Emma Gad?

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Alt udsolgt i Bendixminde

Odder Avis

Online: Frivillige fester

Odder Avis

Spirituskørsel: Kvinde sigtet

Odder Avis

We Walk går igen

Odder Avis

Ud og gå: Vil uddanne gå-værter

Odder Avis

Mal mel på museet

Annonce