Annonce
Odder Avis

Kister rådner: Nu skal godsejerfamilie begraves efter mere end 300 år i Gosmer Kirke

Indgangen til det Det Rathlouske Kapel i Gosmer Kirke er umådelig smuk. Men inde i kapellet gemmer sig syv meget faldefærdige trækister og to sandstenssarkofager. De rummer tilsammen de sidste tre led i lige linje af den Rathlouske slægt. Foto: Morten Pape
Syv trækister i kirkens tårnkapel er så medtagne, at konservator anbefaler, at de puttes i jorden. Men først når eventuelle efterkommere er blevet spurgt, og biskoppen har sagt ja.
Annonce

Gosmer: Hvis man har en formodning om at nedstamme fra Gregorius Rathlou, der byggede godset Rathlousdal i 1600-tallet, skal man på banen nu. I hvert fald, hvis man vil have indflydelse på, om den gamle godsejer og hans familie skal begraves på kirkegården i Gosmer.

Så enkelt lyder beskeden fra kirkens menighedsråd, der i den kommende tid vil annoncere efter direkte efterkommere af Gregorius Rathlou, der døde i 1681, og hvis kiste står i kirkens tårnkapel. Siden fik han i kapellet følgeskab af hustruen Margrethe Gersdorff, to sønner, en svigerdatter og fire børnebørn. Med undtagelse af sønnen Christian Rathlou og dennes hustru Dorothea Sophie Rathlou, der blev lagt i store sandstenssarkofager, blev de alle lagt i en trækiste. Eller rettere i to kister, eftersom der i alle trækisterne befinder sig en indre kiste.

- Det er i hvert fald, hvad vi har kunnet læse os frem til, og hvad folk fra Nationalmuseet samt en konservator mener, fortæller Rikke Gade, der er formand for menighedsrådet i Gosmer.

Sammen med de øvrige medlemmer af rådet har Rikke Gade i den seneste tid brugt en del tid på at finde ud af, hvad man skal gøre med de syv gamle trækister i tårnkapellet. Kisterne er efterhånden så møre, at de er ved at falde fra hinanden, og flere af de mange kisteplader og beslag er faldet af. Nogle af dem formentlig i 1853, da kisterne sidst blev renoveret.

Nationalmuseet har vurderet, at det vil være alt for dyrt at restaurere de syv trækister, som er meget faldefærdige. Foto: Morten Pape
Annonce

Gravplads ved præsterne

I det hele taget er kisterne så forfaldne, at det ikke kom bag på Rikke Gade og de andre menighedsrådsmedlemmer, da en konservator anbefalede at droppe alle ambitioner om restaurering - og i stedet lægge kisterne i jorden ude på kirkegården.

- Vi mangler endnu nogle formaliteter, men alt tyder på, at det bliver løsningen. Formentlig begraver vi familien i en fællesgrav i et hjørne af kirkegården og tæt på det område, hvor kirkens præster er begravet, fortæller Rikke Gade, der håber, at den gamle godsejerfamilie kan komme i jorden i løbet af foråret 2020. Måske ved en højtidelighed, hvor man siger endeligt farvel til den 300 år gamle del af slægten Rathlou.

Annonce

Næppe efterkommere

Men før det kommer så vidt, siger en bekendtgørelse, at mulige direkte efterkommere skal spørges. Derfor vil menighedsrådet i den kommende uge annoncere efter sådanne i Statstidende og i Odder Avis. Melder der sig en, kan vedkommende komme med indsigelser til biskoppen. Hvad en indsigelse kan resultere i, står hen i det uvisse, men den endelige beslutning ligger hos biskoppen.

Chancen for at finde direkte efterkommere er dog nærmest lig med nul, idet den gren af den Rathlouske slægt faktisk uddøde, da det sidste kistelåg blev lukket i tårnkapellet i Gosmer Kirke i 1747.

Det mener William Holstein-Rathlou. Han tilhører selv en anden gren af godsejerslægterne på egnen og har forsket i familierne i mange år.

- Christian Rathlou og Dorothea Sophie Rathlou, der ligger i de to stensarkofager i tårnkapellet, efterlod sig ingen arvinger. Derfor arvede Dorothea Sophie Rathlous nevø Joachim Otto Von Schack-Rathlou både Rathlousdal og Gersdorffslund, siger slægtsforskeren fra Hou.

Da tre af trækisterne rummer børn under fem år, er disse mindre end de øvrige kister i kapellet. Her ses to af dem. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Odder Avis

Coronakunst fik ministeriets støtte

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Lagkage og landsindsamling

Odder Avis

Åben havelåge i en giftfri have

Odder Avis

Sponsorturnering i ekstrem varme

Odder Avis

Gratis yoga under åben himmel

Annonce