Annonce
Odder Avis

Klimasikring: Rathlousdaldæmning er taget i brug

Den nye dæmning skal sikre mod oversvømmelser ved skybrud. Hullet, som åen løber igennem, er en vandbremse. Når der kommer mere vand, en der kan komme gennem vandbremsen, bliver det dæmmet op. Foto: Odder Kommune
Odder bliver fremtidssikret mod skybrud. Fisk og andre dyr kan stadig boltre sig i Odder Å gennem en nyanlagt vandbremse.

Odder: Rathlousdaldæmningen. Sådan lyder navnet på den nye dæmning, der blev indviet ved en mindre ceremoni onsdag 11. november. Dæmningen skal sikre, at fremtidige skybrud ikke betyder store oversvømmelser inde i Odder by.

- Hvis der falder et kraftigt skybrud uden for byen, så ændres åen hurtigt til en flod og kan skabe voldsomme oversvømmelser. Den situation har vi sat en stopper for med den nye dæmning ved Rathlousdal, siger biolog Morten Rud fra Odder Kommune.

Han var en af de få deltagere, som markerede, at dæmningen er blevet færdig. Den sørger for at holde vandet tilbage, hvis der kommer et skybrud. I stedet for at skabe oversvømmelser langs åen, vil vandet fremover blive hobet op i et bassin.

Annonce

Dæmningen er placeret, hvor Odder Å passerer den vej, der hedder Rathlousdal Allé - vejen skal ikke forveksles med den allé, der i folkemunde er kendt under samme navn, nemlig alléen med lindetræer, som er en del af Kongshusvej.

Jordvold er 180 meter

Man kan gå ud til dæmningen ved at følge stien fra Odder Museum ud mod Rathlousdal, og for enden af stien ligger Rathlousdaldæmningen. Den er det første ud af flere klimatilpasningsprojekter, der skal sikre mod oversvømmelser i fremtiden.


Hvis der falder et kraftigt skybrud uden for byen, så ændres åen hurtigt til en flod.

Morten Rud, biolog


Dæmningen består af en 180 meter lang jordvold, som er op til 230 centimeter her. Ved åen er der lavet en såkaldt vandbremse. Vandet løber normalt frit igennem, men hvis der kommer et skybrud, vil vandet stige på den ene side af dæmningen. Der er plads til 32 millioner liter vand, og hvis vejret følger statistikkerne, kommer Rathlousdaldæmningen i brug hvert andet år.

Rathlousdaldæmningen blev indviet af en gruppe på under 10 personer. Foto: Odder Kommune

Prisen er 2,8 millioner kroner, hvoraf SAMN Forsyning har betalt tre fjerdedele og kommunen resten.

Annonce
Annonce
Odder Avis

Papir og natur i Kunstværket

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Seks borgere sagde ja til Danmark

Odder Avis

Aflyser også: Nul byfest i Gylling

Odder Avis

Spøgelsesmanden fra rådhuset er fundet

Odder Avis

Slut med at køre til døren

Odder Avis

Togbilletter lavet til kunst

Odder Avis

Rødvinsklub?

Annonce