Annonce
Odder Avis

Kultur som branding

Annonce

Der er mange definitioner og meninger om det gode liv - hvad det er og hvad det indeholder. For mig er det gode liv et liv med mening. Vi kan godt leve et godt liv med tag over hovedet, familie og venner, et godt sundhedsvæsen og tog til tiden. Tillid, tryghed, velstand, frihed, arbejde, demokrati, og balance mellem arbejde og fritid er de faktorer, der gør os til verdens lykkeligste.

Men hvis ikke vi oplever livet som meningsfyldt, så mangler vi noget afgørende.

Hvordan skaber vi de bedste rammer for det gode liv? Det er et af de vigtigste spørgsmål i politik. Men spørgsmålet træder desværre lidt for ofte i baggrunden, når vi diskuterer erhvervspolitik især for kulturelle erhverv. Hvorfor egentlig? Når kunst og kultur er et bærende fundament for vores fællesskab? Når kunst og kultur er så afgørende for vores dannelse - så meningsfuldt. Hvorfor ender erhvervspolitik så oftest i en diskussion om skattepolitik?

I stedet bør politikerne stille sig selv det altafgørende spørgsmål: Hvilke store sten blokerer på vejen til det gode liv? For os, vores børn og for resten af verden? Og hvordan kan vi og det offentlige i fællesskab gøre noget ved det? Hvordan får vi et loyalt, trygt og innovativt samfund, der skaber rammen om det gode liv? For mig er det enkelt; ved at investere i kunst og kultur. Det er det, der danner og udfordrer os, så vi udvikler os og kan bidrage med det bedste, vi har.

Tænk hvis vi i 2020’erne satte kunst og kultur øverst på dagsordenen. Små og store teatre, musik- og kulturhuse ville skyde op alle steder. Kunst-, danse-, teater- og musikensembler ville opstå, optræde og bringe vækst til større og mindre byer i hele landet. Vi ville mødes, le, græde, forarges og juble i fællesskab. Vores små provinsbyer ville blomstre op, fordi her var noget at se, høre og være fælles om, være stolte af. Vi inviterer og inviteres til de andre byers smukke byrum, fordi vi med respekt for natur og mennesker har genfundet kunsten i smuk og bæredygtig arkitektur.

Mennesker fra hele verden ville komme rejsende til vores vidunderlige land for at se, hvordan vi formår at tage det bedste fra alverdens kulturer og implementere det i kunsten og i hverdagen, fordi netop kunst og kultur står så centralt i vores fællesskab. Og netop derfor vakler vi ikke, bliver ikke bange eller vrede, når noget nyt anderledes og fremmed trænger sig på, fordi vi gennem vores kunst og kultur ved, hvem vi er både som folk og som samfund.

Med rammerne for et blomstrende kunst- og kulturliv blomstrer fællesskabet og det gode liv. Derfor er det også mit ønske, at næste årtis kulturpolitik ikke kommer til at fortsætte tidligere regeringers snævre fokus på at lempe skatten for dem, der i forvejen har mest og spare på de offentlige budgetter ved at reducere og nedlægge kunst- og kulturinstitutioner.

Det er tid til et opgør med den gammelliberale ide om, at erhvervspolitik kan reduceres til skattepolitik, og at kunst og kultur ikke er noget man investerer i. Så … det gode liv? Mit ønske for det næste årti er, at kunst og kultur bliver en stærk branding - også for Odder - så 20’erne bliver ligeså brølende som for 100 år siden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

TrygFonden sikrer selvhjælpsgrupper

Odder Avis

Energikoncern delte penge ud

Annonce