Annonce
Odder Avis

Kunst og kultur vigtigere end nogensinde

Tina Buchholtz
Annonce

Klumme:  Jeg har sagt det før - og den sidste tid er det blevet endnu tydeligere for mig: Kunst og kultur binder et samfund sammen. Det er fundamentet og står på fortiden for at skabe det NU, der rækker ind i fremtiden.

Kunsten giver os mulighed for at opleve gennem andres øjne. Den giver en stemme til det, vi på mere eller mindre udefinerbar vis beskæftiger os med, er frastødt eller tiltrukket af eller tumler med i vores hverdag.

Vores kulturelle traditioner er årsagen til, at vi har et samfund i toppen af verden, hvor vi er blandt de lykkeligste, tryggeste, mest demokratiske og mest veluddannede af alle folkefærd. Hvor ville vi være uden Grundtvig, Kierkegaard, H.C. Andersen og alle de andre, der lærte os at tænke selv?

Kultur er det, der får Danmark til at hænge sammen som nation. Det er kultur i en bred forstand, der har udviklet sig over århundreder fra stavnsbåndets ophævelse med en grundlov og et spirende venligt og omfavnende demokrati til et moderne vækstorienteret frigjort samfund i dag. Det er teater, musik, litteratur, højskole, idræt, folkeoplysning og alle de andre dele, vi i disse tider savner, fordi det er taget fra os.

I forbindelse med nedlukningen af Danmark blev det tydeligt at eksempelvis vores sangskat er en væsentlig del af vores fælles kulturelle fundament. Fællessang på afstand - i gårde og haver, fra havnekajer og altaner - morgensang med Phillip Faber. Flere politikere talte om vigtigheden af at have den sammenhængskraft i samfundet, som kulturlivet udgør, men alligevel rangerer den ikke tilsvarende højt på den politiske dagsorden og dermed heller ikke økonomisk. Hvilket er blevet meget tydeligt de sidste par måneder. Vi var/er i en situation hvor der var/er momentum for netop at give kunsten og kulturen de rammer og vilkår, der behøves for at det virkelig udvikler sig vildt og frit og når uanede højder.

Kulturen har altid været det skabende element i vores samfund. Derfor har vi selvfølgelig brug for en ambitiøs og synlig kulturpolitik, som understøtter de mange spirende tiltag, der med de rette betingelser kan vokse og sætte aftryk for eftertiden. Derfor kan vi også tillade os at forvente et kulturministerium og en kulturminister, der lægger en tydelig og visionær kurs for kulturlivet i Danmark. Det vil sende et signal til alle kommuner om ligeledes at være visionære og modige nok til overhovedet at have en kulturpolitik. Det er vi som samfund - både nationalt og kommunalt - afhængig af. For det skal vel ikke overlades til tilfældige kulturorganisationer og enkeltpersoner alene at tegne kulturpolitikken i Danmark - i Odder?

Jeg mener stadig, at et aktivt kulturliv kan bruges til at tiltrække nye borgere til kommunen. Så hvad skal der egentlig til for, at kulturpolitikkens kerne bliver påtrængende nok til at komme helt ind i centrum af vores samfundsudvikling og højt op på den politiske dagsorden – også i Odder? Hvis ikke denne pandemi har kunnet tydeliggøre, at kunst og kultur er vigtigere end nogensinde, og hvor vigtigt netop dette fundament er - hvad kan så?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

61 borgere blev vaccineret på Tunø

Odder Avis

Peter fandt viceværtvejen på FGU

Odder Avis

Gør noget: Gå en tur

Odder Avis

100 års fødselar

Annonce