Annonce
Odder Avis

Kvindelige iværksættere er i mindretal: Odder Kommune vil have flere

Udviklingschef Karsten Geertsen og udviklingskonsulent Hanne Wick vil gerne have flere iværksættere, og de må gerne være kvinder i spidsen for de nye virksomheder. Foto: Søren E. Alwan
Udviklingodder skal i gang med at udmønte en ny erhvervsstrategi. Der skal arbejdes med at motivere, tiltrække og støtte folk, der gerne vil lave nye virksomheder.
Annonce

Odder: Der står en kvinde bag flere af virksomhederne i kontorfællesskabet Vokseværket, som holder til i en fløj af byens gamle sygehus. Men ligesom i resten af landet bliver de fleste nye firmaer i Odder startet af mænd.

Kommunens erhvervsforening Udviklingodder holder også til i Vokseværket, og en af foreningens opgaver er at rådgive iværksættere.

Odder Kommune har i år lavet en ny erhvervsstrategi, hvor et af fokusområderne er iværksætteri som vækstskaber.

- Skal vi have flere kvindelige iværksættere?

- Ja. Vi har nogle rigtigt dygtige kvindelige iværksættere, dygtige på flere niveauer. Og vi har flere spændende her i huset, siger udviklingschef Karsten Geertsen fra Udviklingodder.

Hjælp til iværksættere

Udviklingodder har forskellige tilbud til iværksættere. Gratis startvejledning og rådgivning fra revisor og advokat er et af tilbuddene. Der er også en gratis iværksættercafé.

Man kan købe et samlet iværksætterforløb med ni forskellige workshops og plads i et fælleskontor i Vokseværket. Desuden er der sparring undervejs fra erfarne selvstændige. Ledige kan snakke med deres a-kasse eller Jobcenteret om et komme med.

Det er også muligt at købe sig ind i hvert enkelt workshop.

Annonce

Kvinder og vækst

- Vi kan se, at vækst ikke er så vigtigt for kvinder som for mænd. Så hvis det er vækst, man går efter, kan man diskutere, om vi skal have flere kvinder. Det er helt legalt at blive en god massør eller tekstforfatter, der kan brødføde sig selv. Det er der ikke noget galt i, siger Karsten Geertsen.

Hanne Wick er udviklingskonsulent hos Udviklingodder, hvor hun bl.a. rådgiver iværksættere. Siden 2003 har hun været selvstændig, så hun har selv prøvet at lave sig eget firma. Og hun er lidt skeptisk overfor hvor meget man skal lægge i vækstbegrebet.

- Det kan være, at jeg selv har haft mange underleverandører med i de projekter, jeg har lavet som selvstændig. Men de tæller ikke med som medarbejdere, og derfor tæller det ikke i vækststatistikkerne. Så ja, vi skal have flere kvindelige iværksættere, de afspejler også arbejdsmarkedet, siger Hanne Wick.

Annonce

Fordommene lever

Hun peger også på, at der stadig er fordomme om de kompetencer, der skal til. En iværksætter er en mand, der satser alt, også familien, og arbejder 80 timer om ugen. Men man kan også vælge at blive iværksætter for at få en mere fleksibel arbejdstid, eller vælge at blive iværksætter på deltid.

- Der kommer flere kvinder end mænd til os for at få rådgivning. De vil have styr på, det hele er i orden. Mænd kommer måske i bedste fald forbi én gang, mens kvinder gerne vil være helt sikre, siger Hanne Wick.

Ifølge den nye erhvervsstrategi skal der arbejdes med flere indsatser, som allerede er i gang. Den ene handler om at præsentere idéen om at lave eget firma allerede i skoler og ungdomsuddannelser.

- Og så gør vi meget for at få dem, der vil være iværksættere, til at få øje på os. Vi er ret sikre på, at det gør en forskel. Når man får hjælp og rådgivning, er der større sandsynlighed for, at man klarer sig godt, siger Karsten Geertsen.

Udviklingodder holder selv til i Vokseværket i Vitapark. Vokseværket er et væksthus med 41 små virksomheder, og der står kvinder bag 15 af dem. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Mangler modeller

Ifølge Hanne Wick mangler der kvindelige rollemodeller. Det er en af grundene til, at hun sammen med Dorthe Klyvø udsendte Iværksætterhåndbogen for nogle år siden, og har en ny udgave på vej ud. Bogen består af interviews med personer fra bl.a. Odder, som har lavet eget firma.

- For vi mangler at se nogle kvinder som iværksættere på en måde, som vi kan spejle os i, siger Hanne Wick.

Væksthuset rummer 41 mindre virksomheder. De fleste er enkeltmandsvirksomheder, og der står kvinder bag 15 af dem.

- Så der er flere kontorer her, hvor du vil støde på kvindelige iværksættere, påpeger Karsten Geertsen.

- Men de kalder sig ikke iværksættere. De populære iværksætter-rollemodeller som Jesper Buch, Martin Thorborg, Lars Larsen og Kasi-Jesper skaber et meget ensidigt billede, mener Hanne Wick.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

TrygFonden sikrer selvhjælpsgrupper

Odder Avis

Energikoncern delte penge ud

Annonce