Annonce
Odder Avis

Landbo-formand: Styrelse smøler med at tillade minivådområder

Landboforeningen Odder-Skanderborgs formand Jens Gammelgaard (i blå skjorte) fortalte på foreningens generalforsamling om problemer med at få godkendt minivådområder. Pressefoto
To ud af ni ansøgninger om at få lov til at forbedre vandmiljøet ved Norsminde Fjord er trukket tilbage. Landboforeningen Odder-Skanderborg er utilfreds med situationen.
Annonce

Odder: Hvis ellers landmændene havde fået lov, kunne de være i fuld gang med at formindske udledningen af kvælstof til Norsminde Fjord. Men Landbrugsstyrelsen har smølet, og derfor sker der ikke noget.

Det sagde Jens Gammelgaard, formand for Landboforeningen Odder-Skanderborg, på foreningens generalforsamling, der blev holdt tidligere på ugen på Odder Parkhotel.

- De planlagte minivådområder er ikke blevet etableret i efteråret på grund af manglende tilladelser fra Landbrugsstyrelsen. Vi bliver nu straffet, fordi styrelsen ikke har styr på deres IT-programmer, sagde Jens Gammelgaard.

I 2015 blev der lavet en Fødevare- og Landbrugspakke. En væsentlig forudsætning var, at landbruget kollektivt skulle arbejder med indsatser som vådområder, der kan reducere kvælstofudledningen til landbruget. Til gengæld fik landbruget mulighed for at bruge mere gødning til gavn for afgrødernes kvalitet.

Vi har hårdt brug for alle virkemidler til at fjerne kvælstoftilførslen til Norsminde Fjord.

Jens Gammelgaard, formand Landboforeningen Odder-Skanderborg

Annonce

To projekter er droppet

Der har været ni ansøgere, der gerne vil lave minivådområder i Odder-området. To af dem ligger ud mod Horsens Fjord, mens syv ligger ud til Norsminde Fjord.

- Vi ville faktisk allerede et helt år før tiden have overrealiseret Miljøstyrelsens krav til reduktion af kvælstof til Norsminde Fjord, hvis ikke Landbrugsstyrelsen havde ageret fuldstændig virkelighedsfjernt vedrørende afsyning af de første minivådområder i efteråret 2019. Det har desværre resulteret i, at to ansøgere har trukket deres ansøgning. Den proces burde have været håndteret langt mere professionelt, sagde landboforeningens formand.

Han roste til gengæld Odder Kommune for at lave hurtig og effektiv sagsbehandling, og opfordrede kommunen til at sætte turbo på et stort projekt ved Fensholt.

- Vi har hårdt brug for alle virkemidler til at reducere kvælstoftilførslen til Norsminde Fjord, sagde Jens Gammelgaard.

Annonce

Formand: Det er dumt

Han frygter, at politikerne vil rejse tilbage i tiden.

- Vi ved udmærket godt, hvilket værktøj, der bliver brugt, når vi ikke kan imødekomme kravet til de målrettede efterafgrøder. Vi ender i samme situation som før landbrugspakken. Der bliver skåret i kvælstofkvoten med deraf mindre proteinindhold i afgrøderne. Det medfører øget import af protein i form af sojaskrå, som man nu også er utilfreds med i nogle politiske kredse. Er det klimavenligt? Vi syntes, det er dumt, sagde Jens Gammelgaard.

Generalforsamlingen samlede omkring 140 deltagere, hvilket er færre end normalt. Og deltagerne hilste med albuer og nik i stedet for håndtryk for at leve op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Jens Gammelgaard, der blev genvalgt som formand, kom vidt omkring i sin beretning.

Han fortalte blandt andet, at landboforeningen har holdt møder med Odder Kommune samt landmænd i Boulstrupområdet, hvor der er drikkevand i undergrunden. Der er lavet beregninger af udvaskningen af nitrat, og de foreløbige beregninger viser ifølge landboforeningen, at der ikke er behov for restriktioner.

Omkring 140 landmænd og gæster som borgmester Uffe Jensen (V) var samlet til generalforsamlingen i Landboforeningen Odder-Skanderborg. Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odder Avis

Etnisk kunst i Kunstværket

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Det siger partierne om budgetaftalen

Odder Avis

Flere borde til banko

Odder Avis

Motorcyklist stak af fra politiet

Annonce