Annonce
Odder Avis

Lyd på

Kultur- og fritidschef Allan Krogh Paludan Malver. Foto: Søren E. Alwan

Du bruger over syv timer hver eneste dag på at se, læse eller lytte til medier. En del af tiden er du dybt koncentreret, når du for eksempel lever dig helt ind i fortællingen i den roman du sidder med mellem hænderne eller når du er opslugt af din yndlingsserie fra Netflix, men en stor del af din daglige kontakt med medier er flygtig.

Det sker, når du flere gange dagligt og måske flere gange i løbet af en time skimmer nyheder, mails, facebook og streamer musik på din mobiltelefon. Det er noget af det, du kan læse i den nye rapport fra DR medieforskning, der hvert år udkommer med et overblik over, hvordan du og jeg bruger medierne i dagligdagen.

Det er selvfølgelig en gentagende pointe år efter år, at de nye medier vinder ind på de gamle eller, at de helt overtager vores medieforbrug. Og så alligevel ikke.

Alt imens vi bruger langt mindre tid på traditionelt tv, så sker der en stigning i vores forbrug af andre traditionelle medier, der er blevet forenet med nyere teknologi. Her tænker jeg særligt på lydmedier.

Radio, podcast og streaming af lyd og musik står sammenlagt for en fjerdel af dit medieforbrug, viser rapporten fra DR medieforskning.

Lydbøger og podcast er baseret på lyd og bygger på litteratur, fortælling og samtale. Lydbøger og podcasts kan som sådan forveksles med gamle traditionelle medier nemlig bogen og radioudsendelsen, men med internet og ny teknologi som en afgørende ny tilføjelse, der har indflydelse på tilgængelighed, distribution og produktion af medierne.

Lydbøger, der kan hentes via internettet, bliver mere og mere populære. På Odder Bibliotek blev der i 2020 hentet 16.500 lydbøger ned på mobiler og tablets fra appen eReolen, og forbruget stiger måned for måned.

eReolen er bibliotekets tilbud med tusindvis af e-bøger og lydbøger. Appen kan hentes ned på telefon eller tablet, så du har altid gode historier ved hånden, uanset hvor og hvornår læselysten melder sig, og på eReolens hjemmeside er der altid ny inspiration til den næste læseoplevelse.

Det er ikke kun bibliotekerne der oplever den stigende interesse for lydbøger. Forlag og boghandlere fortæller også, at digitale bøger og online lydbøger efterhånden overhaler salget af fysiske bøger. Her kan vi selvfølgelig ikke komme uden om at Corona og de heraf afledte nedlukninger naturligvis har indflydelse på tallene. Tendensen kunne dog spores længe inden Covid-19.

Podcasts er også i en rasende udvikling, og der lyttes i stigende grad til lydfortællinger, samtaler og interviews fra de mange forskellige podcasts apps der kan bruges på mobiltelefonen.

Overordnet kan man sige at der findes du forskellige slags podcasts. Der er dem der bygger på samtale og interviews, og så er der de mere dokumentariske og konstruerede lydfortællinger, der nøje er bygget op efter beretningsmodeller. Du kan lytte til spændende og uhyggelige kriminalhistorier, fascinerende livsfortællinger, opklarende undersøgelsesarbejde og masser af viden og inspiration.

Og lad mig da bare runde af med et lille tip, der som en lille sløjfe forbinder de to lydmedier. Jeg vil nemlig foreslå dig at lytte til en podcast om bøger. Den hedder Læsefeber.

Her kan du lytte til journalist og forfatter Puk Qvortrup, der tager dig med på en rejse rundt i læseglædens afkroge, og du møder både entusiastiske læsere, spændende forfattere og skarpe eksperter, der kan være med til at inspirere din næste læseoplevelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odder Avis

To veje bliver spærret

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Rallyteam fik god start ved DM

Odder Avis

Ildsjæl nomineret til stor pris

Odder Avis

Stort cykelløb er aflyst

Odder Avis

Motorsport: FN Rally kører videre

Odder Avis

Øv igen: Sondrup Marked aflyser

Annonce