Annonce
Odder Avis

Lyt til de unge: EP-valget bliver en klimakamp

Elever på Odder Gymnasium mødte tre spidskandidater til EP-valget. Debattørerne var Morten Løkkegaard (V), Jeppe Kofod (S) og Margrethe Auken (SF). Foto: Morten Pape
Kandidater til Europa-Parlamentet bør vise vilje til at mindske udledningen af CO2, hvis de vil have fat i de unge vælgere. Det viste valgdebat på Odder Gymnasium.

Odder: Illegal migration og klimaet er de to vigtigste emner, når vælgerne skal beslutte sig for, hvem der skal i Europa-Parlamentet. Og bedømt på en valgdebat på Odder Gymnasium fredag formiddag så skal politikerne tage klimadebatten alvorligt, hvis de vil have fat i de unges stemmer.

- De to temaer er dem, danskere har peget på som de vigtigste. Klimaet er sat på dagsordenen af vælgerne og medierne. Er der grund til panik, og hvilken rolle har I, spurgte samfundsfagslærer Jakob Bang, som sammen med sin kollega Jens Harrits styrede politikerpanelet.

Gymnasiet har for flere uger siden inviteret alle spidskandidater, og fire havde sagt ja til at komme. Mette Beck (LA) måtte melde afbud for at passe sit job som kulturminister, og så var der tre tilbage: Margrethe Auken (SF), Jeppe Kofod (S) og Morten Løkkegaard (V).

De ville alle - på forskellig vis - signalere, at de også går ind for at udlede færre drivhusgasser, sådan som det er vedtaget i Parisaftalen, hvor næsten 200 lande i 2015 lavede en aftale om at skære i udledningen af drivhusgasser for at begrænse de globale temperaturstigninger.

Vi er enige om at lave en grøn omstilling. Så er vi nødt til at sørge for, det bliver socialt retfærdigt.

Jeppe Kofod, spidskandidat for S

Vil lave en pagt

Det var den aftale, som den amerikanske præsident Donald Trump opsagde USA's deltagelse i for to år siden, hvilket vakte stor opsigt.

- Nej, vi skal ikke gå i panik, men vi skal tage det meget alvorligt. Venstre vil lave en miljø- og klimapagt, så al lovgivning skal underlægges pagten. Ellers kan vi ikke nå målene. For eksempel har tyskerne og polakkerne en kulindustri, dem skal vi have med. Jeg ved godt, det lyder langhåret, men det batter, sagde Morten Løkkegaard (V).

Jeppe Kofod (S) var heller ikke klar til at trykke på panikknappen.

- Det, vi debatterer, er tempoet. Skal vi leve op til Paris-aftalen, så skal vi gøre noget meget hurtigt. Socialdemokratiet har foreslået at lave en juridisk bindende klimalov i EU. Det vil sætte en stopper for de fossile brændstoffer og gøre den gamle kul- og stålunion til en klimaunion, sagde Jeppe Kofod.

Annonce

Klar til panik

Omvendt var Margrethe Auken (SF) klar til at spille på frygten. Hun er med i gruppen De Grønne i parlamentet og utilfreds med, at EU's energimål er, at brugen af vedvarende energi skal op på 32 procent i 2030.

- Ja, vi skal gå i panik. Den sag har vi kæmpet for i 30 år, og der er aldrig sket en skid. De Grønne vil gerne op på, at målet er at bruge 70 procent vedvarende energi, og vi skal have landbrug og transport med i det her. Vi gør det gerne, hvis I lægger et ordentlig pres på dem, sagde Margrete Auken til de unge vælgere.

Ifølge rektor Lars Blume er to tredjedele af de unge gamle nok til at stemme. Og udsigten til at få flere hundrede vælgere i tale på én gang var med til at sikre, at gymnasiet kunne få nogle af spidskandidaterne på besøg.

- Men vi var også tidligt ude. EU-valget er ikke et super hit, så vi skal have eleverne orienteret om, hvad der foregår. Og vi ville gerne vise, at politikerne tager nogle af de temaer op, som de unge er interesserede i, siger Lars Blume.

Der var også spørgsmål til politikerne fra eleverne. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Odder Avis

De kæmper om at blive Byens Bedste

Annonce
Annonce
Odder Avis

Odder-dansere til EM i Polen

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Kroniske smerter plager Lene:  Nu finder hun energi i keramikken

Kultur

Ny bog om vinterbaderne ved Sondrup Strand

Odder Avis

Odder Roklubs kvinder roede fornemt DM

Odder Avis

Kom med til Byens Bedste fest

Odder Avis

Oprykningen glippede for Odder Golfklub

Odder Avis

Blev først dansker som 45-årig: Messina Nielsen er født og opvokset i Danmark, men først onsdag fik hun rødbedefarvet pas

Odder Avis

Hverdagsaktivisme: Mennesker, der bare går i gang

Odder Avis

Replik: Godt for cyklister, knap så godt for fodgængere

Odder Avis

Fodboldklub ånder lettet op: Slipper for at betale restgæld til kommunen på 125.000 kroner

Odder Avis

Leif lægger jord til naturpleje-projekt: Græssende køer skal skabe bedre liv for insekter, planter og en truet sommerfugl

Odder Avis

Babycafé på Centralhotellet

Odder Avis

Det grå guld skal slås om indflydelse: Seniorråd fandt ni kandidater på få dage

Odder Avis

Høstgudstjeneste i Falling og Alrø

Odder Avis

Man kan sagtens selv vaske busskure og byskilte for at forskønne sine omgivelser: Hverdagsaktivismen er kommet til Odder

Odder Avis

Gåtur på Tunø med We Walk Odder

Odder Avis

Fem til otte års ventetid: Der er en særlig grund til, at der mangler ledige pladser i mange lystbådehavne

Odder Avis

Replik om buskrydning og træfældning: Der bliver mere liv og biodiversitet i midtbyen, end vi ser i dag, når det hele står færdig

Odder Avis

Tilhængere af Kattegat-forbindelsen får mere modstand: Politikere fra Odder, Samsø og Kalundborg stifter en ny Kattegatkomite for at stoppe bro

Odder Avis

Himlen & Dybet med Bull & Hjort

Odder Avis

Det menneskelige drama – fokus på Palæstina

Kultur

Lis har malet i hele sit liv: Kunst er det, som øjet ser

Annonce