Annonce
Odder Avis

Maja med det store hjerte vil redde liv

Maja Stausholm Selch Hansen meldte sig med det samme, da hun hørte om hjerteløberordningen. Foto: Søren E. Alwan

Hun er en af mange, som har meldt sig som hjerteløber. Maja Stausholm Selch Hansen står også bag et hjerteredderkursus sammen med Hjerteforeningen.

Annonce

Fillerup: Hendes tre sønner synes, at deres mor er sej. Når Maja Stausholm Selch Hansens telefonen sender en alarm, er hun klar til at løbe af sted for at redde liv. Hun har meldt til det korps af hjerteløbere, der frivilligt tager benene på nakken, når en person falder om med hjertestop.

- Jeg har været med i nogle måneder. Jeg så det i Go' Morgen Danmark og meldte mig i løbet af programmet. Hvis man tænker, at det kan jeg godt finde ud af, så synes jeg, man skal melde sig, siger Maja Stausholm Selch Hansen.

Hun bor i Fillerup med mand og tre børn, og her driver hun kattepension og internat. Men der er plads i hjertet til mere end familie og katte. Ikke alene har Maja Stausholm Selch Hansen meldt sig som hjerteløber, sammen med Hjerteforeningen har hun også lavet et hjerteredderkursus. Det bliver holdt 19. februar klokken 19 i Odder Kirkecenter, og der er allerede venteliste.

- Så det ender nok med, at jeg laver et mere. Jeg har selv været på kursus mange gange, men det er nogle år siden. Det burde jo være obligatorisk, når man tager kørekort - og det er det vist også i dag, siger hun.

Hjerteløbere

Hjerteløberne i Midtjylland skal hjælpe de omkring 1200 personer, der hvert år får hjertestop i regionen. Siden ordningen begyndte i midten af oktober, har der været knap 200 udkald.

De frivillige bliver kaldt ud af AMK-centralen i Præhospitalet, Region Midtjylland, når der er et formodet hjertestop. Med et enkelt tryk kan den vagthavende på centralen alarmere de 20 nærmeste hjerteløbere.

Region Midtjylland har på få måneder fået fat i 10.000 frivillige til hjerteløberkorpset. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Kan være voldsomt

Hjerteløber-ordningen er enkel at melde sig til. Man downloader appen Trygfonden Hjerteløber og kan være med, hvis man er fyldt 18 år. Når alarmen går, bliver nogle sendt af sted for at hente en hjertestarter, mens andre sendes til personen med hjertestop for at starte livreddende førstehjælp.

Maja Stausholm Selch Hansen har endnu ikke været kaldt ud.

- Heldigvis, for det betyder, at der ikke nogen, der har haft hjertestop. Men jeg har ikke noget imod at tage ud, selv om det kan være en voldsom oplevelse. Folk er jo døde, når man kommer. Så man må kende sig selv en lille smule, hvis man melder sig, siger hun.

- Man kan ikke vide, hvordan man reagerer i sådan en situation. Eller ved en bilulykke. Men når fagpersonale kommer ud, så går de jo også bare i gang. Det handler om at bevare roen og lade være med at køre over for rødt for at komme hurtigt frem, for selvfølgelig vil der komme noget adrenalin, mener Maja Stausholm Selch Hansen.

Sådan ser det ud, når der kommer en alarm på appen. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Sendt til de nærmeste

Når hun får en alarm, bliver adressen vist på et kort og markeret med et hjerte. Samtidig får hun at vide, om hun skal begynde hjertelungeredning eller hente en hjertestarter. Når hun er kommet hjem, trykker hun på "mission afsluttet" i appen.

Alarmen bliver sendt til flere, der ifølge gps'en i deres telefon er i nærheden. For man regner ikke med, at alle har mulighed for at rykke ud. Hvis man passer små børn, kan det for eksempel være svært at tage af sted.

- Så man har ikke pligt til at rykke ud. Appen er god, for den har også en videoguide. Man kan se, hvordan man undersøger for bevidsthed, giver hjertemassage og andre ting. Og man kan se på et kort, hvor hjertestarterne i området hænger, siger Maja Stausholm Selch Hansen.

I løbet af februar eller marts kommer der en hjertestarter i Fillerup tæt på Maja Stausholm Selch Hansens hjem. Ellers er den nærmeste godt en kilometer væk.

Et kort viser, hvor man skal løbe hen. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Tiden går hurtigt

- Hvis det tager fire minutter hver vej at hente den, er der hurtigt gået 10 minutter. Det er meget, når hurtig hjælp er vigtig. Der kunne godt være flere hjertestartere, og de burde placeres, så de er lige tilgængelig for alle, mener hun.

Derfor anbefaler Maja Stausholm Selch Hansen at gå med, når Hjerteforeningen i slutningen af april har en landsindsamling. Eller landsuddeling, som den kaldes i år.

- Hvis man kan lave en gruppe, der samler ind på mindst 15 ruter, så får man en hjertestarter. Og hvem kender ikke 15 mennesker, siger Maja Stausholm Selch Hansen.

Hun har også lavet en lukket facebook-gruppe for de lokale hjerteløbere. Region Midtjylland opgør ikke, hvor mange frivillige der er i hver kommune. Men der er omkring 40 med i facebookgruppen, og der er ganske givet endnu flere.

- De er godt spredt ud i hele kommunen. Og nogle af dem har været ude. Men vi må ikke fortælle navne eller adresser. Halvanden time efter, vi har været ude, får vi et spørgeskema. Hvordan har du det, er du påvirket? Vi får ikke at vide, hvordan det er gået den person, vi har været ude hos. Jeg kunne ellers godt tænke mig at få at vide, om det gjorde en forskel, at jeg har været af sted, siger Maja Stausholm Selch Hansen.

Annonce
Annonce
Odder Avis

Bedre velfærd

Annonce
Annonce
Odder Avis

We walk: Gå med over børnenes bro

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Etnisk kunst i Kunstværket

Odder Avis

Det siger partierne om budgetaftalen

Odder Avis

Børnenes budget vedtaget

Odder Avis

Flere borde til banko

Odder Avis

Motorcyklist stak af fra politiet

Annonce