Annonce
Odder Avis

Marias søn sover så lidt, at han ikke udvikler sig normalt

Maria Askjær Andreasens søn på tre år sover stort set ikke. Faktisk har han indtil nu sovet så lidt, at hans udvikling er sakket bagud. Samtidig kæmper forældrene for at hænge sammen, så de både kan være par og forældre for deres ældste søn på seks år. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Odder: Maria Askjær Andreasens tre-årige søns udvikling svarer til en et-to årigs. Han har nemlig ikke haft tid nok til at udvikle sig, fordi en stor del af børns udvikling foregår, mens de sover - og det gør han ikke.

- Han var 10 måneder, da han første gang sov mere end 45 minutter i træk, fortæller Frejs mor, der af samme grund heller ikke sov mere end tre kvarter ad gangen i de 10 måneder.

Drengen er i dag tre år og sover bedre.

- Han sover nok igennem to-tre gange om måneden, siger moderen og får det til at lyde af meget. Men det er det også for hende, for der er stadig mange nætter med timevis af afbrudt søvn.

- Nogle nætter vågner han og skriger højt i halvanden time. Nogle gange kan han være vågen i fem timer i træk, mens han andre nætter vågner fem til seks gange med under en times mellemrum, så der er ikke noget mønster overhovedet, udover at både han og vi som forældre lever i en slags konstant trance af træthed, siger Maria Askjær Andreasen.

Annonce

Ingen forklaring

Når han vågner, skriger han og klør sig ofte over hele kroppen, uden at der er noget at se.

Sundhedsplejersken mener, at han måske er overstimuleret af indtryk, men derudover er det indtil videre ikke lykkedes hverken sundhedsplejerske, læger eller diverse behandlere at komme med en entydig forklaring på drengens søvnproblemer.

Han har fået konstateret astma og får nu medicin for det, uden at det har hjulpet meget på søvnproblemerne. Heller ikke de dræn, han fik i ørerne, da man opdagede, at han havde mellemørebetændelse og ikke kunne høre så godt. Det har helt sikkert har hjulpet ham til at høre bedre og ikke have så ondt i ørerne, men det har ikke ændret markant ved hans søvnrytme.

Frej har også været til kiropraktor og fået rettet små skævheder i ryg og nakke, men heller ikke det har gjort nogen stor forskel.

Og fordi han stadig kun er tre år, så er det ikke muligt at afgøre, om han eksempelvis har en form for autisme eller andet, der kan forklare problemerne.

- Det har simpelthen været et helvede, indrømmer Maria.

Annonce

Stakkels storebror

For den manglende søvn tærer på kræfterne både i forhold til arbejdet, men også og måske ikke mindst i forhold til parforholdet og storebror Nor på seks år.

- Nor sover heldigvis fra det hele om natten, men skrigeriet i løbet af dagen er begyndt at gå ham på, og han har for ikke så længe siden sagt, at han ville ønske, hans lillebror ikke var der.

Maria Askjærs Andreasen og hendes mand Jesper bruger mange timer hver nat på at berolige deres tre årige søn, der ofte vågner skrigende og klør sig over hele kroppen. Tilsyneladende uden grund. Foto: Søren E. Alwan

Parret forsøger at skåne storebror ved at skiftes til at fjerne ham fra det skrigende inferno. De aflaster også hinanden, ved på skift at tage begge drengene væk fra hjemmet et par timer i weekenderne, så den anden kan få en pause.

- Jeg kan huske en weekend, hvor jeg besluttede at holde weekend hos mine forældre sammen med drengene. Jeg kan dårligt huske, hvordan jeg kom hjem til dem, og da jeg trådte ind af døren, gik jeg direkte i seng, og stod først op, da jeg skulle hjem igen søndag, siger Maria Askjær Andreasen, der ikke ved, hvordan hun og hendes mand skulle have overlevet, hvis ikke de havde haft deres forældre og nogle gode timer ved en psykolog.

- Hvis min mand og jeg ikke havde kendt hinanden så længe, så tror jeg simpelthen ikke, vores parforhold ville overleve det her, siger Maria.

Annonce

Den gode dagplejer

Og det har ikke gjort det nemmere for dem, at de ikke har følt, der var nogen, der forstod dem.

Faktisk var det først, da han kom i dagpleje, at Maria Askjær Andreasen og hendes mand Jesper mødte en udenfor familien, der også kunne se, at noget ikke var, som det skulle være.

- Vi har så tit hørt, at små børn ikke altid sover. Det var som om, dem vi talte med, ikke rigtig forstod omganget. Men dagplejeren bakkede os op, siger hun.

Dagplejeren fik søgt kommunen om, at Frej skulle tælle for to børn, så hun havde mere tid til ham.

Om kort tid fylder drengen tre år og skal begynde i specialbørnehaven i Gaia. For selvom der umiddelbart ikke er fundet nogen årsag til søvnløsheden, så har den manglende søvn haft konsekvenser.

- Fordi han så sjældent når ned i den dybe søvn, så udvikler han sig ikke, som han skal. Derfor er han mentalt et sted mellem et og to år og kan eksempelvis ikke tale. Motorisk er han også underudviklet, siger Maria Askjær Andreasen.

Der er stadig ikke kommet nogen afklaring på, hvad der er årsag til Frejs udfordringer, men familien har fået en god kontakt til det kommunale børne- og familiecenter, som også vejleder parret omkring mulighederne for både dem som familie og i forhold til sønnens behov.

- Det er ved at gå op for os, at vi måske kunne har søge om tabt arbejdsfortjeneste eller noget andet, men det har ingen før fortalt os. Det er som om, vi selv skal kunne vide, hvilken hjælp man kan få, men når man står midt i det, så har man altså brug for hjælp, siger Maria Askjær Andreasen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

TrygFonden sikrer selvhjælpsgrupper

Odder Avis

Energikoncern delte penge ud

Annonce