Annonce
Odder Avis

Med til VM: Malerlærlingen Kamilla skal slås for Danmarks farver

Kamilla Højrup er glad for det, hun har lært hos Odderfirmaet Bent Skovsgaard Aps. Hun er blevet så dygtig, at hun deltager ved VM i Skills. Foto: Per Daugaard
Studenten, der ville være dyrepasser, er glad for at lære malerfaget. Og elevlønnen er god nok til, at hun har købt hus sammen med kæresten.
Annonce

Odder: Vennerne fra gymnasietiden synes, det er helt vildt fedt, at Kamilla Højrup skal til VM i Skills.

- Og så er de lidt misundelige, fordi jeg snart er færdiguddannet, siger malerlærlingen, som til daglig arbejder hos Bent Skovsgaard Aps i Odder.

I disse dage er tankerne et andet sted. Kamilla Højrup forbereder sig til VM i Skills, som foregår i Kazan i Rusland. Her skal hun repræsentere Danmark som bygningsmaler, efter hun tidligere i år vandt DM. Derfor træner hun sammen med faglærer Blanca Seyffart i Vejle-afdelingen af Syddansk Erhvervsskole.

- Vi ved, der er nogle bundne opgaver, der er for eksempel træværk, der skal lakeres. Og vi kender opgaverne fra tidligere år, men vi ved ikke præcist, hvad der kommer, siger Kamilla Højrup, der bor i Østbirk.

16. august fløj de 14 danske Skills-deltagere til Kazan. Her skal de blandt andet besøge skoler og virksomheder. Der er indmarch 22. august, derefter følger fire konkurrencedage og afslutning 27. august.

Skills

Skillsdenmark er en organisation, som vil fremme det gode håndværk og sætte fokus på erhvervsuddannelser med konkurrencerne DM i Skills, Euroskills og Worldskills.

Det danske landshold består af 14 unge fra forskellige fag, og VM foregår i storbyen Kazan, der ligger omkring 800 kilometer øst for Moska og har godt en million indbyggere.

Annonce

Går efter topplacering

- Det vil altid være fedt at komme hjem med en førsteplads. Men jeg vil være glad og tilfreds, hvis jeg kommer i top 10. Det vil være kæmpesejt, mener Kamilla Højrup.

Hun er 21 år og blev student fra Odder Gymnasium i 2016, og hun ville gerne være dyrepasser.

- Der var nogle ting, der gjorde, at det ikke kunne blive aktuelt. Så undersøgte jeg andre muligheder, og jeg har altid godt kunnet lide at male. Jeg var nok en af de eneste, der ikke tog et sabbatår. Lige efter ferien begyndte jeg på grundforløbet. Jeg forsøgte at finde en læreplads i Horsens og omegn, så søgte jeg mod Vejle, og det kunne heller ikke lade sig gøre. Så søgte jeg mod Odder, og det har jeg ikke fortrudt, siger Kamilla Højrup.

Hun snakker jævnligt med gymnasievennerne. Et par stykker er begyndt på universitet og kan se frem til mange år bag bøgerne, førend de er færdiguddannede. Og de er på SU, mens Kamilla Højrup har fået elevløn.

Annonce

Har lige købt hus

- De synes, det er megafedt, jeg er maler, så længe jeg holder af det. Jeg har fået elevløn, og så har jeg fået lidt ekstra, fordi jeg kan lidt mere end de fleste lærlinge. Det er medvirkende til, at kæresten og jeg har købt hus i Østbirk. Vi overtog det lige op til DM i Skills, så jeg har ikke selv malet. Men ham, der har malet det, har også gjort et pænt arbejde, siger Kamilla Højrup.

Når hun bliver udlært, fortsætter hun i firmaet hos mester Jeppe Skovsgaard.

- Jeg har fået at vide, at jeg skylder mindst et år som svend med alt det, jeg har været væk til Skills. Det er alletiders. Jeg har nok brugt fire måneder på konkurrencerne. Det er en dejlig arbejdsplads, og det har været med til at give mig et boost; at det her var det, jeg ville. Vi kan alle snakke på kryds og tværs, det er en lille familie. Man kan komme og sige, man har en dårlig dag, så bliver det accepteret. Der er frihed under ansvar. Vi er ude ved hr. og fru Jensen og arbejde, og fagligt er jeg kommet hele vejen rundt, siger Kamilla Højrup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Energikoncern delte penge ud

Odder Avis

Skiftedag: Friskole søger ny leder

Odder Avis

Separering i Gylling skal ses efter

Annonce