Annonce
Odder Avis

Midt i en tid med ny alkoholkultur

Annonce

Odder: Midt i en coronatid hvor det langsomt er ved at gå op for os alle, at corona er ”the new normal” som vi skal finde vej igennem og ikke bare kan udsætte, aflyse, benægte eller fikse.

Midt i en ungdomstid hvor ungdommens livsvilkår grundlæggende er under forandring. I en tid med ”social distance”, indskrænkede frihedsrettigheder med forsamlingsforbud og hvor sprit er noget man sprøjter på hænderne i stedet for at hælde i en ølbong.

Midt i en tid hvor den berømmede danske alkoholkultur ikke har så gunstige forhold som den plejer.

I sommers fik vi igen møgrekorden som det land i Europa, hvor unge drikker mest, oftest og tidligst. Vi tog førertrøjen på igen, og som det eneste nordiske land ligger vi ikke i bunden - og Odderkulturen hjælper ikke på den statistik… hmm.

Men vi er også midt i en coronatid, hvor de unges alkoholkultur bliver påvirket.

Statens Institut for Folkesundhed lavede i sommers en undersøgelse, der viser, at unge mellem 15 og 20 år har drukket mindre alkohol end de plejer. Ud af over 12.000 unge svare 60 procent, at de har drukket mindre eller meget mindre alkohol end de plejer i coronatiden.

Fester, samvær med vennerne, fredagsbare eller turer i nattelivet er enten helt ophørt eller skruet voldsomt ned. Er der tale om forandring eller blot en tilstand sat på pause?

Midt i en tid hvor over halvdelen af danske unge ønsker en ny og sundere alkoholkultur… OVER HALVDELEN!!!

- En kultur hvor masser af unge ønsker at fravælge drukpres og ”hvalpetræning af frontallapper”.

Midt i en tid hvor rektorerne landet over på danske gymnasier ønsker, at alkohol adskilles fra uddannelsesinstitutionerne og hvor 22 organisationer har opfordret til, at aldersgrænsen for køb af alkohol sættes op til 18 år for alt spiritus.

Forstil dig alkoholfrie fester på ungdomsuddannelserne med masser af fest, dans, kys og flirt, der ikke fortrydes.

Ud af sprækkerne på Christiansborg forlyder det, at de 22 organisationers opfordring har fundet vej til dagsorden på flere af de politiske partiers gruppemøder.

Midt i en tid hvor jeg er i gang med den årlige rundtur til skolernes forældremøder for at sætte den lokale alkoholkultur til debat. Midt på et af møderne siger en far med konkluderende og hævet stemme ”Så længe de unge drikker alkohol, så tager de ikke stoffer…”

Den fortælling er jeg stødt på gentagne gange blandt Odder og omegns forældre. Men den førnævnte europæiske undersøgelse viste, at der er stor sammenhæng mellem brug af alkohol, tobak og brug af euforiserende stoffer.

Jo mere unge drikker, jo mere både ryger og eksperimenterer de også med stoffer. Og jo mere man drikker som ung, jo mere drikker man som voksen.

Holder det lave alkoholindtag så ved?? Næ, ud fra det bedste vi ved om menneskelig adfærd så vender vanerne tilbage, når det engang bliver dagligdag igen. Med mindre vi altså bruger det uventede momentum til at stille skarpt på unges vaner og de rammer vores unge er en del af.

Kære forældre. Skal vi ikke lade os inspirere af rektorerne, de 22 organisationer og over halvdelen af de unge? Kunne der midt i en Coronatid være lys i mørket for en ny alkoholkultur...

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Lukkede klokken 13: Testbil løb tør for tests efter frokost

Odder Avis

Vind 10.000 kr og hjælp din kommune

Odder Avis

Træk-et nummer-system aflyst, før det blev taget i brug: Ansatte vil hjælpe folk på vej til corona-test i Vitapark

Odder Avis

Halloween: Skruer ned for uhyggen

Odder Avis

Aftensang i Gosmer Kirke

Odder Avis

Hvad skete der lige med Emma Gad?

Odder Avis

Klar til at teste kollegerne

Annonce