Annonce
Odder Avis

Nordmænd elsker den danske hygge

Kirsten og Kjell Evensen bor i Sandefjord i Norge, men holder meget af kysten ved Odder. I 27 år har de holdt sommerferie her på egnen. Foto: Søren E. Alwan

Det er godt af være norsk turist i Danmark. Derfor vender familien Evensen og deres venner år efter år tilbage til Odderegnen, og de køber proviant med hjem.

Annonce

Saxild: På bordet står der kage, pulverkaffe, Carlsberg på flaske og andet godt. Der er dømt hygge i sommerhuset, der ligger næsten helt ned til stranden. Man kan sagtens hygge sig, når man er nordmand.

- Vi hygger os som danskerne. Vi spiser, drikker og sover. Vi koser os, der er det samme som at hygge sig, siger Kjell Evensen med henvisning til det norske udtryk.

Han bor i et sommerhus på Kystvejen sammen med sin hustru Kirsten Evensen. De er pensionister fra Sandefjord i Norge, og lige nu har de besøg af et par venner, som de ofte har været i Danmark med. Rundt om bordet er der også diverse døtre, svigersønner og et barnebarn. Det er ikke alle Evensen-parrets børn, der er med i år, men deres datter og hendes datter på 15 måneder er.

- Vi har boet her i Saxild i 27 år. Vores egen datter var kun tre år, da vi kom her første gang, og nu har hun sit barn med. Her er et dejligt, afslappende miljø. Det er dejligt at være norsk i Danmark, siger Kirsten Evensen.

Datteren bor med sin familie i en autocamper på Saxild Strand Camping, og når vejret er som i år, bliver det ikke til mange lange udflugter.

Ugens turist

Hvem er de egentlig, turisterne som kommer til Odder-området? Hvor kommer de fra, og hvad laver de her?Det er nogle af de spørgsmål, vi i løbet af sommeren vil besvare ved at spørge turisterne selv.

Nordmænd elsker den danske hygge, som de kender hjemmefra under et andet ord. De koser sig med familie og venner samt god mad og noget at drikke. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Dansk hotdog er et stort hit

- I år har vi været en tur i Aarhus. Vi har haft så mange gæster, at vi mest har været her i sommerhuset. Og så har vi været i Kvickly for at handle, siger Kjell Evensen.

Familien holder også at af besøge byfesten, men der er én ting, der er vigtigst, når Kjell Evensen kommer til Danmark.

- Det første, jeg køber, er en ristet hotdog med det hele. Den drømmer jeg om, når jeg er i Norge. Der er en hotdog anderledes med rejesalat og kartoffelmos, siger han.

Som nordmand er det let at begå sig i Danmark.

- Vi har lært en del danske udtryk og ord, og vi forstår dansk vældig godt. Og hvis danskere ikke forstår os, slår vi over i engelsk. Det norske ord for rejer forstår I f.eks. ikke, og da jeg er allergisk, er det vigtigt for mig, siger Kirsten Evensen.

I år er vejret så dejligt, at Kirsten og Kjell Evensen ofte tager sig en aftendukkert i vandet ved Saxild Strand. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Dyrere end at tage sydpå

Stranden trækker i hende og familien, der gerne vil bo ved vandet.

- Vi har i mange år talt om, at vi skal til Samsø. Vi har aldrig været der, men i år skal det være, siger Kjell Evensen.

Til gengæld besøger de ofte Vejle, hvor deres venner engang boede. De holder simpelthen af byen. Helles pølsevogn i Odder og andre steder med hotdogs er også populære.

- Det er faktisk dyrere at bo i sommerhus her end at tage til syden. Men det er afslappende, og så er her god mad og drikke. Det er dejligt at være norsk i Danmark. Vi går aftenture, køber en is, spiser på Bondehuset eller går ned til minigolfbanen, siger Kirsten Evensen.

- Vi er faldet for Kvicklys leverpostej, og vi besøger også slagteren i Hou og Fru Møllers slagterbutik, tilføjer hendes mand.

Når turen går hjem, kommer der proviant med i bilerne.

- Pølser, kød, leverpostej, karryketchup, remulade og så måske lidt mere øl, end vi må have, lyder det fra nordmændene rundt om bordet, der elsker at hygge sig med dansk mad og drikke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Energikoncern delte penge ud

Odder Avis

Skiftedag: Friskole søger ny leder

Odder Avis

Separering i Gylling skal ses efter

Annonce