Annonce
Odder Avis

Nul overskudssalg til nettet: Gymnasiet skal bruge sine egen solcelle-strøm

Odder Gymnasium har fået sit helt eget solcelleanlæg. Der bliver nemlig ikke solgt overskudsstrøm fra anlægget, der netop er sat op på taget af gymnastiksalen. Foto: Thomas Lund, Odderdrone.dk
Odder Gymnasium har sat solceller op på gymnastiksalen. Anlægget kan levere en tredjedel af den nødvendige strøm, og det skal bruges til undervisning og dannelse.

Odder: Ventilationsanlæg og computersystemer på Odder Gymnasium kan fremover køre på strøm fra solceller. Men gymnasiet kan ikke sende overskudsstrøm ud i el-nettet.

- Vores begrænsning er, at vi ikke må lave så stort et anlæg, at vi sælger til nettet, siger rektor Lars Bluhme.

Gymnasiet har netop sat solceller op på taget af gymnastiksalen, men ikke på de andre bygninger. Og det kommer der heller ikke.


Jeg tror ikke, vi kommer til at bruge mindre strøm fremover.

Lars Bluhme, rektor


- Anlæggets størrelse skal dimensioneres, så det er til eget forbrug, så på den måde er vi begrænsede. Så kan vi købe et superdyrt batteri og sætte i kælderen, men det er der ikke økonomi i, siger Lars Bluhme.

Som avisen beskrev for nylig, så afholder landets kommuner sig fra at sætte solceller op på deres egne bygninger, fordi lovgivningen gør det kompliceret. Dels skal de stifte et el-selskab, og dels skal de betale energiafgift.

Annonce

Dækker en tredjedel

- Men vi er jo en statslig virksomhed, så vi har ikke været under de regler. Vores anlæg kan lave 50.000 kWh om året, og det er cirka en tredjedel af vores forbrug. Og vi kan ikke komme ret meget højere op i størrelse, for så vil der være en spidsproduktion, vi ikke kan aftage, når der bliver lavet mest, siger Lars Bluhme.

Selv i juli, når gymnasiet ikke har elever, kommer anlægget til at køre. Gymnasiet har nemlig routere, ventilationsanlæg, alarmsystem med mere kørende, så der hele tiden er behov for strøm.

Anlægget har kostet omkring 400.000 kroner at sætte op og få til at køre. Og når der er gået fem år, har det betalt sig selv tilbage, hvis det som antaget leverer en tredjedel af gymnasiets strømforbrug.

- Der er en garanti på anlægget på 10 år, så driftsmæssigt er det også en god ide. For jeg tror ikke, vi kommer til at bruge mindre strøm fremover, siger gymnasiets rektor.

Annonce

Bruges til fysik

Solcelleanlægget skal også bruges i undervisningen, og der er blevet lavet et særligt panel, der står i fysikområdet.

Men anlægget skal også være med til at bevidstgøre eleverne og lære dem, at sammenhængene er komplicerede. For når gymnasiet selv laver solcellestrøm, så behøver det ikke at betyde, at udledningen af CO2 bliver mindre.

For måske erstatter solcelle-strømmen noget andet strøm, som i forvejen har en lav CO2-udledning. I 2020 udgjorde vedvarende energi som vindmøller og solceller 80 procent af det danske elforbrug.

- Der er en dannelsesmæssig del i det her. Jeg har den generelle vision, at vi sammen skal begrænse forbruget af CO2. Og vi har en stor skærm, som måler vores forbrug af vand, varme og el. Produktionen kan vi omregne til, hvor meget vi har lavet CO2-neutralt, siger rektor.

- Men det kan jo godt være, at det strøm, vi ellers køber, er lavet af en vindmølle i Torild. Den snak har vi haft med eleverne. De ved godt, at noget af strømmen bliver lavet af vandkraft i Norge og vindmøller. Men den strøm, som vi laver, behøver andre jo ikke producere. Og så er der kroner i det, tilføjer Lars Bluhme.

Annonce
Annonce
Odder Avis

To veje bliver spærret

Annonce
Annonce
Odder Avis

Rallyteam fik god start ved DM

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Ildsjæl nomineret til stor pris

Odder Avis

We Walk går i Vejlskoven

Odder Avis

Stort cykelløb er aflyst

Odder Avis

Øv igen: Sondrup Marked aflyser

Odder Avis

Hvorfor ikke otte spor?

Annonce