Annonce
Odder Avis

Ny borgmester vil lave politik sammen med borgerne: Hvis vi ikke involverer borgerne, bliver lokalpolitik rendyrket magt

Dialog, med- og modspil gør de politiske beslutninger bedre. Derfor vil kommunens nye borgmester Lone Jakobi også arbejde endnu mere på at få involveret og engageret borgerne i beslutningerne. Foto: Mads Dalegaard
Lone Jakobi stiller krav og har store forventninger om at få modspil - og medspil, når hun forlader hjørnekontoret for at få sparring fra kommunens borgere.

Odder: Odder Kommune har fået ny borgmester. Hun hedder Lone Jakobi , og du skal ikke blive overrasket over, hun beder dig tage stilling til et politisk spørgsmål, hvis du møder hende på en tur gennem byen eller ved stranden.

- Jeg er helt klart en borgmester, der gerne vil vende, inddrage og have med- og modspil, for det bliver vi alle klogere af, siger den socialdemokratiske borgmester.

Dialog er vejen frem. Ikke kun på smalltalk-niveau, for Lone Jakobi tager gerne ansvar for de politiske beslutninger, som hun og resten af hendes kolleger i kommunalbestyrelsen træffer, og hun går ikke af vejen for en diskussion - heller ikke selvom hun er i modvind.

Annonce

- Så længe samtalen ikke sidder fast og udvikler sig til blot at være råb, for så står jeg af, siger hun.

Lone Jakobi er startet med rent bord og skal nu selv finde ud af, hvordan hun vil udfylde borgmesterrollen. En ting er hun helt sikker på. Det bliver ikke udelukkende fra kontoret. Hun vil ud og møde mennesker. Foto: Mads Dalegaard

Råb har der været lidt af på de sociale medier og i læserbreve i forbindelse med vedtagelsen af eksempelvis lokaleplaner og ikke mindst folkeparken på rådhusets parkeringsplads.

"Hvem har besluttet den folkepark?" og "hvorfor er vi (kommunens borgere) ikke blevet spurgt"?

Ude af kontekst kunne man få den tanke, at det tidligere byråd i Odder har vedtaget en dyr folkepark uden at inddrage borgerne. Referater og gamle avisartikler viser dog, at der har været inviteret til borgermøder, workshops, høringer og facebookdebatter om udviklingen af midtbyen i de seneste tre år. Der har endda været sat en midlertidig park op på rådhusets parkeringsplads, så borgerne kunne fornemme ideen.

Der er bare rigtig mange af kommunens borgere, der ikke har opdaget det, ligesom det alt for ofte også først er når en lokalplan eller et budget er vedtaget, at modstanderne tilsyneladende opdager det.

Hvem har ansvaret

Hvis ansvar er det så?

Det spørgsmål stiller kommunens nye borgmester, Lone Jakobi (S), også sig selv.

- Jeg synes, den tidligere borgmester har gjort meget for samarbejde og dialog. Det arbejde fortsætter jeg selvfølgelig på min måde, siger den nyvalgte borgmester.

Med kun halvt så mange personlige stemmer som den tidligere borgmester, Uffe Jensen (V), fik hun alligevel flertallet på sin side efter kommunalvalget i november. Derfor er det nu Lone Jakobi, der har indtaget hjørnekontoret på rådhuset, hvor hylder og vindueskarme råber på at blive fyldt op.

- Rammerne er stillet op, men det bliver min opgave at fylde noget i uden manual, for sådan en findes ikke. Enhver skal jo gøre borgmesterperioden til sin egen, siger den 46-årige antropolog.

Hun har allerede bedt om, at borgmesterkontoret flyttes ud af rådhuset fire gange om året. Og så vil Lone Jakobi i praktik - både på de kommunale arbejdspladser, men også gerne hos andre parter.

- Borgerinddragelse og et stærkt demokrati skal føre til politisk prioritering af de løsninger, som kommer flest mulige borgere til gavn - og som vi kan stå mest muligt fælles om, uddyber Lone Jakobi.

Siden har Lone Jakobi slået sit navn fast lokalpolitisk - ikke mindst på børne- og ungedagsordenen.

Annonce

Fra Randlevskolen til byrådet

Det var faktisk også skolepolitik, der fik hende ind i lokalpolitik i det hele taget.

Hun og hendes daværende mand flyttede med deres to små sønner til Over Randlev i 2005, og Lone Jakobi blev efter et par år involveret i oprettelsen af Randlevskolen.

I 2013 blev hun så valgt ind i byrådet for første gang med samme overordnede dagsorden som i dag. At præge kommunen og deltage i samfundsdebatten.

- Jeg vil i dialog, jeg vil have med- og modspil fra såvel politikere og medarbejdere som borgere. Jeg vil have, at lokalplaner, økonomiske prioriteringer og den kommunale budgetlægning bliver nærværende for kommunens skatteborgere, lyder ønsket.

Og hvordan vil hun så gøre det, vil være det indlysende opfølgningsspørgsmål.

Det vil Lone Jakobi blandt andet gøre ved at være ude blandt folk, når hun går en tur i byen eller ved stranden, eller når der skal klippes en snor eller nogen skal takkes eller lykønskes. Hun vil ud at møde folk og tale med dem, om hvad der rører sig.

- Jeg vil helt klart også benytte de lejligheder til at sende politiske prøveballoner op, siger hun.

Blå bog

Lone Jakobi, 46, bor i Over Randlev med sønnerne Aksel og Eske på 16 og 18 år.

Hun er vokset op i Viby og uddannet antropolog ved Aarhus Universitet.

Hun blev valgt i byrådet første gang i 2013. I 2016 blev hun spidskandidat for Socialdemokratiet efter Elvin Hansen til kommunalvalget i 2017. Hun har den seneste byrådsperiode været viceborgmester og formand for børn, unge og kultur.

Hun fik 1046 stemmer ved efterårets kommunalvalg. I 2017 fik hun 1768 stemmer.

At hun og resten af flertallet fra SF, R og EL mener det der med borgerinddragelse alvorligt, vidner også de nye politiske udvalg om. Udvalget for Kultur og Fritid dækker nemlig også over borgerinddragelse og demokratiudvikling med Marianne Hundebøll (SF) i spidsen.

- At borgerne er en del af den politiske proces er vigtig for, at demokratiet fungerer, og jeg vil gerne passe på vores demokrati, siger Lone Jakobi.

Annonce

Demokrati er alles ansvar

Det er ikke kun politikerne og kommunen, der skal sørge for, at borgerne bliver inddraget. Det skal borgerne også selv.

- Et godt og levende demokrati kræver alles medvirken - også uden at man skal banke på den enkeltes dør. Det skal jo være en grundlæggende del af børns uddannelse, at man som borger i et demokrati har en forpligtelse til at orientere og involvere sig, er borgmesterens budskab.

- Vores lokaldemokrati forvandler sig til rendyrket magt, hvis ikke vi husker at involvere borgerne, og borgerne samtidig ikke husker, at de har en forpligtelse til at involvere sig.

Vores lokaldemokrati forvandler sig til rendyrket magt, hvis ikke vi husker at involvere borgerne, og borgerne samtidig ikke husker, at de har en forpligtelse til at involvere sig.

Lone Jakobi, borgmester

Selv lover hun at lægge sig selen og arbejde hårdt og grundigt med en forventning om at få meget tilbage i form af med- og modspil.

Annonce

Jagten på penge - og hænder

Og der er store dagsordner nok at tage fat på, som vil kræve både med- og modspil fra kommunens borgere.

- Velfærden bliver hårdt ramt af demografien (andelen af børn og ældre borgere), siger Lone Jakobi som den første og største dagsorden her og nu.

Odder Kommune får flere og flere ældre og børn. Det koster mange penge og stiller samtidig store krav til rekrutteringen, så jagten på kvalificerede medarbejdere og smarte måder at bruge pengene på er borgmester Lone Jakobi i fuld gang med. Foto: Mads Dalegaard

Der kommer flere og flere ældre og børn, og det koster flere penge at yde dem den service, der er en del af kernevelfærden, end kommunen umiddelbart får fra staten og via skatten. Samtidig kræver de mange børn og ældre flere kvalificerede hænder, som er svære at få fat i.

- Vi er allerede nu i gang med at trimme budgettet på ældreområdet som det også er vedtaget i budgettet. Vi kan ikke bare lade stå til, for så kører vi ud over kanten, lyder profetien fra borgmesteren, der overtager et budget, hun selv er en del af, og som den tidligere borgmester Uffe Jensen vurderede ville blive svært at overholde.

- Men hvis vi vedtager et budget, så er det det, vi kører efter.

Og så skal det ifølge borgmesteren være lige så naturligt at forholde sig til klimadagsordenen, som til økonomi, når der skal træffes politiske beslutninger.

Annonce

En aftale med borgerne

De senere års store indsats for at få flere til at flytte til Odder Kommune har båret frugt.

Men der mangler institutionspladser og der er også kritik af det kommunale vejnet, der lider under flere års besparelser og den stigende trafik.

Men hvor pengene skal komme fra.

- Vi er nødt til at have det lange lys på, når vi planlægger de nødvendige anlæg og den service, vi vil give vores borgere. Det kræver mere økonomi end vi umiddelbart har, og vi er nødt til at skabe os et økonomisk råderum, siger Lone Jakobi.

- I det arbejde er vi også nødt til at lave en tydeligere forventningsafstemning af, hvordan vi samarbejder om at sikre velfærden - hvad kommunens medarbejdere kan levere og hvad vi som medborgere må bidrage med, siger Lone Jakobi.

For politik handler ikke kun om, at man som politiker skal levere det, borgerne vil have.

- Jeg håber, at borgerne en dag vil sige om mig "Hun ville noget for vores kommune, hun var lydhør og tilgængelig". Det er vigtigere, end om de synes, at jeg er rar.

Annonce
Odder Avis

Kom til åbent idémøde om March mod Ensomhed

Annonce
Odder Avis

Hjælp jægerne med at skyde råger

Annonce
Odder Avis

Tag med Odder Museum til Vorsø

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Randis søn blev en datter: Nu inviterer mor til Odder Pride

Odder Avis

Malerier udstilles til fordel for kampen mod kræft

Odder Avis

Kunstnergruppen Jord udstiller i Kunstværket

Odder Avis

Se billederne: Byens børn tog godt imod dem fra bøh-landet

Odder Avis

Gode skoler, pasningsgaranti og mere hus for pengene lokker børnefamilier fra Aarhus til Odder

Odder Avis

Tre udstillinger med kunst åbner for Stafet for Livet

Odder Avis

Alex Pedersen åbner Tour de Himmelfart

Odder Avis

Forældre, lærere og pædagoger skal lære børn og unge om de første digitale skridt

Odder Avis

Selvfølgelig kan man passe børn på flere etager

Odder Avis

Den lille skid blev den store, da årets erhvervspris skulle uddeles

Annonce