Annonce
Odder Avis

Odder får endnu en klub for folk med hang til modeltog

Claus Hein Saugmann er af de modeltogs-entusiaster, der har været med til at stifte Østjyske Privatbaner. Selv elsker han at fremstille landskaber, huse og så videre. Måske fordi han får dækket en del af sine lokomotivfører-ambitioner andetsteds - han er nemlig lokomotivfører hos DSB. Foto: Carina Mayner
Syv medlemmer af den nystiftede klub Østjyske Privatbaner har lejet sig ind på 320 kvadratmeter i gammel fabriksbygning.

Odder: Der burde være kvadratmeter nok til de syv herrer, som fra 1. oktober har lejet 320 kvadratmeter lager og kontorlokaler i den gamle elevatorfabrik på Ballevej 3 i Odder. Derfor har medlemmerne af Østjyske Privatbaner besluttet at byde andre med interesse for modelbyggeri indenfor.

Initiativtager til klubben er blandt andre Claus Hein Saugmann, der i 19 år har været medlem af byens anden modeljernbaneklub, Hads Herred Modeljernbaneklub, som holder til i kælderen ved Odder Ungdomsskole på Nølevvej. Han understreger dog, at hverken han eller andre kan betragtes som udbrydere af deres gamle klub.

Et stort byggesæt

Hvert medlem Østjyske Privatbaner bygger sit eget modeltogs-modul. De holder sig alle indenfor en fælles europæisk standard, der hedder FREMO (Freundeskreis Europäischer Modellbahner).

Det betyder, at hvert medlem bygger moduler på 80 gange 40 centimeter, som på de store køredage (træf red.) sættes sammen som i et enormt puslespil og danner én stor modelbane med mange forskellige landskaber og stationer. Togene er i størrelsesforhold 1:87 eller 1:160, og deltagerne medbringer både danske, europæiske og amerikanske tog. Så lægger man en køreplan, ligesom de gør hos Banedanmark. De enkelte deltagere ved et træf kan medbringe alt fra ét enkelt til 15 moduler.

Der findes forskellige Stamtisch (foreninger) i Danmark, blandt andet i Hinnerup og Kolding, og der afvikles to-fem træf i om året i Jylland.

Vil man vide mere om Østjyske Privatbaner, kan Claus Hein træffes på telefonnummer 20 20 99 19.

- Nej, slet ikke. Hads Herred Modeljernbaneklub er et supersted at mødes og bygge videre på blandt andet en flot model af Odder midtby. Men hvor modeljernbanen på Nølevvej ikke kan flyttes rundt og ejes af medlemmerne i fællesskab, arbejder vi i Østjyske Privatbaner efter den såkaldte Fremo-norm. Det betyder, at vi selv ejer vores Fremo-modul, og at vi kan tage vores private del af et landskab med hjem, bygge videre og i øvrigt tage den med til træf i både ind- og udland, forklarer Claus Hein Saugmann, der i øvrigt selv er lokomotivfører hos DSB.

Annonce
Selv om der stadig mangler en del indretning i de lejede lokaler på Ballevej, fornemmer man allerede nu, at her handler det om tog. Foto: Carina Mayner

Endnu er lejemålet så nyt, at medlemmerne har travlt med at indrette sig. Men i bund og grund er ideen, at de vil mødes hver torsdag og udveksle erfaringer, bygger på deres egen model ved hvert deres bord. På sigt vil de sikkert også tilbyde at udstille deres fælles Fremo-bane til for eksempel midtbyen eller Spektrum Odder.

Plads til andre

Ud over et par rigtig gode kontorlokaler rummer det nye lejemål på Ballevej 3 også et stort lagerrum og et øvelokale for et af byens bands.

Sådan ser det ud, når Fremo-byggerne mødes til træf, og deres moduler sættes sammen. Foto: Søren Andersen

Claus Hein Saugmann fortæller, at gutterne fra Østjyske Privatbaner meget gerne vil dele kontorlokalerne med andre ”selvbyggere”. Det være sig alt lige fra folk, der laver ting til rollespil eller bygger til modelfly og dukkehuse.

- Bare vi kan hygge os sammen. På sigt kan det også være, at andre interessegrupper selv kan bruge lokalerne, som vi gør hver torsdag aften, siger han.

I første omgang ønsker Østjyske Privatbaner dog at dele lokalerne med andre, og det foregår hver torsdag klokken 19. Prisen for at være med er 250 kroner pr. måned. Dog vil nye brugere de første tre måneder kunne være med for 125 kroner om måneden.

Annonce
Annonce
Odder Avis

Papir og natur i Kunstværket

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Seks borgere sagde ja til Danmark

Odder Avis

Aflyser også: Nul byfest i Gylling

Odder Avis

Spøgelsesmanden fra rådhuset er fundet

Odder Avis

Slut med at køre til døren

Odder Avis

Togbilletter lavet til kunst

Odder Avis

Rødvinsklub?

Annonce