Annonce
Odder Avis

Per kom på sporet af korstog og religiøs mystik - nu vil han have andre med på vandretur

Per Vilain går to-tre lange ture hver uge, hvilket hans udstyr kan bevidne. Et ur viser, at han på to år har gået 5,6 millioner skridt. Foto: Morten Pape
Per Vilain var inspireret af en vandreferie i Toscana, da han gik i gang med en fiktiv triologi, hvis hovedperson går på de stier, som Frans af Assisi også betrådte. Nu har et rejsebureau "snuppet" hans rute og bedt ham være guide på to rejser til foråret.

Sondrup: Der er ingen tvivl om, at Per Vilain er en mand, der ved, hvad det vil sige at vandre. Det har han sådan set gjort hele livet. Men at hans interesse skulle inspirere ham til at skrive en triologi med så meget religiøs mystik, at tankerne henledes til Dan Browns "Da Vinci Mysteriet" - det havde han ikke engang selv forudset.

Det var imidlertid, hvad der blev sat gang i, da den nu 70-årige forfatterdebutant i 2018 var på vandreferie i Italien, nærmere betegnet i Toscana. Her gik han 300-400 kilometer ad de ruter, som Frans af Assisi ifølge legenderne også skulle have betrådt.

På under tre år har Per Vilain skrevet sin triologi, der tager udgangspunkt i hans vandringer tæt på Assisi i Italien. Foto: Morten Pape

- Efter ankomsten til Italien flyttede jeg ind på det første kloster og blev indskrevet i den store vandrebog. Fra dag til dag gik jeg samme rute, som munke har gjort siden 1200-tallet, og historierne begyndte bare at vise sig for mig, fortæller Per Vilain, der i første omgang blot skrev ideerne ned i sin rejsedagbog.

Annonce

Har altid vandret

For selv om Per Vilain undervejs blev grebet af mystikken på de klostre og små hoteller, han overnattede på, er han en mand med begge ben godt plantet i jorden.

Naturen fylder utroligt meget i hans liv, og lige siden han var spejder hjemme i Aarhus, har han bevæget sig rundt på gåben. Også i de knap 40 år, han var optiker i Skjern. Dengang skete det blot efter arbejdstid og i weekenderne.

Per Vilain fra Sondrup har skrevet en triologi, der tager udgangspunkt i hans vandringer tæt på Assisi i Italien. Foto: Morten Pape

- Jeg kan virkelig føle mig lykkelig, når jeg går i naturen. Det er som om, at alle sanser forstærkes, siger han og beretter med glæde om de mange ture, han i årenes løb har gået på engene langs den nu tilbageførte Skjern Å.

Annonce

5,6 millioner skridt

Interessen blev ikke mindre, da kærligheden i 2016 førte ham til Sondrup, hvor han i dag bor sammen med kæresten Hanne Buhl. Ikke længe efter flytningen meldte han sig ind i Dansk Vandrelaug i Horsens, hvor han i dag fungerer som guide og ganske ofte har medlemmer med på tur.

Vandring kan også kan gøre ondt. Men så pludselig kommer man ind i sig selv, smerten ophører, og man kommer ud på den anden side af smerten.

Per Vilain

Selv går han to-tre lange ture hver uge, hvilket hans udstyr kan bevidne. Et ur viser, at han på to år har gået 5,6 millioner skridt.

- Vandring giver også en masse samvær. På turen i Toscana mødte jeg for eksempel en iraner, som jeg fik mange gode samtaler med. Det møde har jeg også brugt i min bog, siger han og tilføjer, at vandring sandelig også kan gøre ondt.

- Men så pludselig kommer man ind i sig selv, smerten ophører, og man kommer ud på den anden side af smerten. På det tidspunkt finder jeg ind til mig selv og får ideer som for eksempel at skrive min bog, fortæller han og indskyder ganske lavpraktisk, at han bruger pulsur, fordi smerten bliver mindre, hvis pulsen ikke kommer alt for højt op.

Annonce

Måske en drøm

Tilbage til Per Vilains trilogi, der indledes med ”Chatollets Mysterium”, der udkom sommeren 2021 og i slutningen af november blev afsluttet med  ”Klosterkirken” og ”Manden der forsvandt ud i intetheden”.

Forfatteren fortæller, at bøgerne handler om nogle hændelser i Toscana, der giver dårlig omtale i Vatikanet. Det får paven til at sende munken Antonius ud for at opklare mystikken.

Sideløbende følger man hovedpersonen, den pæredanske Jean, der har fundet et gammelt dokument i sit arvede chatol. Sammen med en bekendt og dennes kone tager de på en slags pilgrimsvandring i Frans af Assisi’s fodspor, over Alverner-bjerget frem mod Assisi. Undervejs i de tre bøger krydser hovedpersonerne hinanden - ganske som i Dan Browns bøger. Eller er det hele måske bare en drøm?

Til foråret skal Per Vilain fra Sondrup være guide på to vandrerejser til Toscana. Turen går ad nøjagtig den samme rute, som inspirerede ham til at skrive tre romaner. Foto: Morten Pape

- Jeg har altid interesseret mig for historie og bruger meget tid på at tjekke, om de faktuelle ting i mine bøger er troværdige. Mystikken til gengæld, den kommer af fri fantasi. Eller sagt på en anden måde: Jeg oplevede ikke store religiøse åbenbaringer under min tur i Toscana, men jeg blev dybt grebet af de historier, jeg hørte - og af dem, som jeg siden har læst mig til, siger forfatteren, der glæder sig til at gense de ruter, han fulgte på sin første rejse til Assisi og omegn.

Det kommer han nemlig til i løbet af foråret, når han skal være guide på to vandrerejser, som Ruby Rejser tilbyder. Rejserne er endnu ikke blevet programsat. Bøgerne kan købes på Saxo.dk eller hos Bog & Ide.

Annonce
Annonce
Odder Avis

Kirke laver stillegudstjeneste

Annonce
Annonce
Odder Avis

Nu gider vi ikke flere nedlukninger: Gymnaster står på spring til forårsopvisning

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Overså bremsende bil: To personer kørt på skadestuen efter uheld

Odder Avis

Kulturen på kirkegårde ændrer sig

Odder Avis

Replik om "Det tavse flertal": Jeg må på det skarpeste frabede mig, at Uffe Jensen prøver at tillægge mig holdninger, som jeg absolut ikke har

Odder Avis

Frank blev klemt ud i rabatten af en traktor: Vejene er forfærdelige

Odder Avis

Fem svømmere jagtede personlige rekorder

Odder Avis

Rema-direktør er ude med hård kritik: - Jeg har aldrig mødt en så utroværdig og uvederhæftig person som ham

Odder Avis

Højresvingsuheld sendte 16-årig knallertkører i asfalten

Odder Avis

Flerstemmig musik i sognekirken

Odder Avis

Om et par år skal vi til at sortere i flere bunker: Der kommer en ny affaldsplan

Odder Avis

Ny borgmester vil lave politik sammen med borgerne: Hvis vi ikke involverer borgerne, bliver lokalpolitik rendyrket magt

Odder Avis

Strandjægere bekæmper rotter på fugleø

Odder Avis

Borgerrådgiveren skal helst gøre sig selv arbejdsløs

Odder Avis

Elever hoppede til matematikken

Odder Avis

Corona presser arbejdspladser: Varehus har skruet ned for de gode tilbud

Odder Avis

Odder som turistmål er røget i National Geograpic

Odder Avis

Christina anede ikke, hun var gravid - syv uger efter kom Izabella

Odder Avis

Som hundeejer græmmes jeg: Magen til tåbelig og tankeløs adfærd skal man lede længe efter

Odder Avis

Det Liberale Højre vil ændre grundloven: - Jeg tror, der er mange - inklusive kongehuset selv - der ikke ved, hvad vi skal bruge kongehuset til

Odder Avis

Herregård og kongeborg fortæller historier

Odder Avis

Kattegatforbindelsen vil svække Jylland og styrke København: Aarhus Lufthavn vil som den første lufthavn miste livet

Odder Avis

Borgerforslag: Børnene skal kunne passes på deltid for børnenes skyld?

Annonce