Annonce
Odder Avis

Politikerne skal vise sparevejen

På byrådsmødet i sidste uge var Niels Rosenberg (K) for sidste gang med til at vedtage et kommunalt budget. Til årsskiftet træder han ud af byrådet og overlader pladsen til Claus Rafael. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Byrådet i Odder har fået nok af grønthøstermodellen. De vil selv prioritere, hvordan serviceniveauet skal være, når der skal lægges budget for 2021.
Annonce

Odder: "Byrådet skal udvise mod og træde i karakter og prioritere i den økonomiske politik." Sådan indledte Lone Jakobi (S) byrådets debat om forskellen på at hverdagseffektivisere eller at omprioritere.

Siden 2017 har kommunens mange ledere i skoler, dagtilbud og på ældrecentre årligt sparet én procent af deres budgetter uden nogen klar politisk angivelse af, hvor besparelserne skulle findes.

Lone Jakobi (S) og flere andre politikere efterlyste et katalog over mulige besparelser, omprioriteringer eller investeringer, når der skal lægges et budget, så det er politikerne, der beslutter, hvilken service, der ikke længere er råd til, og hvilke områder, man politisk mener, der skal være råd til.

- Lone, du har ret i, at man skal have r.. i bukserne til at træffe beslutninger om de nødvendige besparelser. Derfor er jeg også glad for, at det er besluttet, at der skal udarbejdes et omprioriteringskatalog, så vi har noget at tage fat i næste år, sagde Niels Rosenberg (K).

- Det er for nemt for byrådet at kaste bolden over til vores virksomheder, og så påfører vi dem at lave prioriteringen i forhold til, hvor der skal skæres i service til borgerne. Det burde være en politisk beslutning, sagde Marianne Hundebøll (SF).

Budgetlægning er jo ikke bare et købmandsregnskab. De budgetter, som hvert år vedtages i den folkevalgte forsamling her, er udtryk for politisk intention: hvor vil vi hen, hvordan vil vi understøtte det gode liv for alle borgere i Odder Kommune, hvilke indsatser og områder vil vi prioritere for at nå de mål, vi sætter, og hvordan vil vi sikre, at der er balance imellem indtægter og udgifter.

Lone Jakobi (S)

Annonce

Ikke nyt 2010

Deres ønsker ser ud til at blive opfyldt. Flertallets budgetaftale indeholder et løfte om, at der bliver noget at prioritere politisk ud fra, når der skal lægges budget for 2021.

Men det er også nødvendigt, hvis ikke det skal løbe helt af sporet med Odders økonomi, lod Niels Rosenberg forstå.

- Det er et fornuftigt budget i år, men vi skal kigge nærmere på prioriteringerne, hvis vi skal undgå at blive sat under administration, sagde han.

En meget stor spareplan fra 2010, da to skoler blev lukket og rigtig mange medarbejdere mistede deres job, står stadig som et mareridtsminde for de byrådsmedlemmer, der sad med dengang.

- Og da vi indførte hverdagseffektiviseringerne i 2017, da lovede vi medarbejderne, at det skulle sikre, at der ikke kom en ny runde som i 2010, mindede Marianne Hundebøll om.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odder Avis

Etnisk kunst i Kunstværket

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Det siger partierne om budgetaftalen

Odder Avis

Flere borde til banko

Odder Avis

Motorcyklist stak af fra politiet

Annonce