Annonce
Odder Avis

Sådan smager Østjylland: Lokalt mælk, mel og frugt gør forskellen

Jesper Søvndal, tidligere bagedyst-deltager og kogebogsforfatter, bor i Bjerager. Han peger på meget lokale råvarer i sin to forslag til, hvad der smager af Østjylland. Foto: Kasper Kudsk Baymler
Lokale råvarer fra Odder-egnen fremhæves i ny bog, hvor opskriftsudvikleren Jesper Søvndal giver sit bud på, hvordan man laver god budding og frugtkage.

Bjerager: Før sommeren indledte opskriftsudvikler Jesper Søvndal og Aalborg Akvavit jagten på smagen af Østjylland ved at efterlyse særlige egnsretter, lokale specialiteter og råvarer. Blandt de mange indkomne forslag giver han nu to bud på, hvad der karakteriserer landsdelen. Mange af råvarerne kommer fra Odderegnen.

- Jeg spurgte mine 36.000 følgere på Instagram, hvilke egnsretter, lokale specialiteter og smage, de forbinder med Østjylland. Rigtig mange delte deres bud, og det har været spændende at læse. Med inspiration fra de mange forslag har jeg udviklet to opskrifter. Ikke klassiske egnsretter, men de er i høj grad inspireret af vores madtraditioner med et særligt lokalt islæt, fortæller Jesper Søvndal.

Budding af lokal mælk

Hans bud på smagen af Østjylland er ganske enkelt budding og frugtkage med lokale råvarer og frugter fra haven.

- Jeg har nyfortolket den klassiske budding, så den smager af Østjylland. Den er nemlig lavet med råvarer fra Østjylland og krydret med Aalborg Fad snaps. Buddingen er lavet på mælk fra Vejlskovgaard, og saucen er lavet med blommer fra Karensminde Frugtplantage, som begge ligger et stenkast fra vores hjem. Mere lokalt bliver det ikke. Og budding er jo bare budding. Stille og roligt og ret nemt – helt enkelt. Perfekt med en Aalborg Fad snaps, der har en god rund eftersmag af rom og en kop friskbrygget kaffe, fortæller Jesper Søvndal som sit første bud på smagen af Østjylland.

Også frugtkagen har østjyske rødder.

- Med denne frugtkage kan du indfange smagen af din have og er et øjebliksbillede på det, der findes derude i vores have. Om sommeren fylder jeg kagen med bær og pynter med blomster, og til efteråret er den fyldt med æbler og pærer og den sidste håndfuld hindbær. Brug, hvad du kan finde i krattet langs cykelstien, i din baghave eller hos din lokale frugtavler. Melet er stenformalet hvedemel fra vores nabo Fru Møllers Mølleri, som giver kagen en ekstra smagsnuance. Cremen er blød og mild – med et strejf af Aalborg Fad snaps, der har en lækker smag af rom, siger bloggeren.

Annonce

Smag for det enkle

De to nye opskrifter kommer til at indgå i en bog, hvor ni andre madbloggere og influencere, blandt andre Jon Edlund Danielsen fra Den Store Bagedyst, Anna Bartels fra Masterchef og  kokken Mads Niemann, kommer med deres bud på smagen af Danmark. Bogen hedder "Smag for det enkle" og udgives af Aalborg Akvavit.

Annonce
Annonce
Odder Avis

Kirke laver stillegudstjeneste

Annonce
Annonce
Odder Avis

Nu gider vi ikke flere nedlukninger: Gymnaster står på spring til forårsopvisning

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Overså bremsende bil: To personer kørt på skadestuen efter uheld

Odder Avis

Kulturen på kirkegårde ændrer sig

Odder Avis

Replik om "Det tavse flertal": Jeg må på det skarpeste frabede mig, at Uffe Jensen prøver at tillægge mig holdninger, som jeg absolut ikke har

Odder Avis

Frank blev klemt ud i rabatten af en traktor: Vejene er forfærdelige

Odder Avis

Fem svømmere jagtede personlige rekorder

Odder Avis

Rema-direktør er ude med hård kritik: - Jeg har aldrig mødt en så utroværdig og uvederhæftig person som ham

Odder Avis

Højresvingsuheld sendte 16-årig knallertkører i asfalten

Odder Avis

Flerstemmig musik i sognekirken

Odder Avis

Om et par år skal vi til at sortere i flere bunker: Der kommer en ny affaldsplan

Odder Avis

Ny borgmester vil lave politik sammen med borgerne: Hvis vi ikke involverer borgerne, bliver lokalpolitik rendyrket magt

Odder Avis

Strandjægere bekæmper rotter på fugleø

Odder Avis

Borgerrådgiveren skal helst gøre sig selv arbejdsløs

Odder Avis

Elever hoppede til matematikken

Odder Avis

Corona presser arbejdspladser: Varehus har skruet ned for de gode tilbud

Odder Avis

Odder som turistmål er røget i National Geograpic

Odder Avis

Christina anede ikke, hun var gravid - syv uger efter kom Izabella

Odder Avis

Som hundeejer græmmes jeg: Magen til tåbelig og tankeløs adfærd skal man lede længe efter

Odder Avis

Det Liberale Højre vil ændre grundloven: - Jeg tror, der er mange - inklusive kongehuset selv - der ikke ved, hvad vi skal bruge kongehuset til

Odder Avis

Herregård og kongeborg fortæller historier

Odder Avis

Kattegatforbindelsen vil svække Jylland og styrke København: Aarhus Lufthavn vil som den første lufthavn miste livet

Odder Avis

Borgerforslag: Børnene skal kunne passes på deltid for børnenes skyld?

Annonce