Annonce
Odder Avis

Særudstilling: Odder Kommune har 50 års jubilæum

Nedrivning af Raupachsgård i 1975-1976. Foto: Odder Museum
Som en af de få kommuner i landet, har Odder Kommune i år kunnet fejre 50 års jubilæum. Det halve 100 år har museet lavet en særudstilling om.
Annonce

Odder: I år fyldte Odder Kommune 50 år. Det er der al mulig grund til at markere. Odder Kommune er nemlig en af de få danske kommuner, som overhovedet kan fejre et helt 50-års jubilæum!

Det markeres på Odder Museum med en udstilling.

Udstillingen skulle egentlig have åbnet i foråret og have været en del af et jubilæumslokale, som kunne bruges til mange typer aktiviteter og arrangementer hen over jubilæumsåret. Det satte Corona-epidemien en stopper for, men nu er udstillingen her – og i en lidt anden udgave, end den oprindelig var tænkt.

Annonce

Udstillingen

I udstillingen fortælles Odder Kommunes historie med bannere og fotos samt enkelte genstande. Her kan du læse om de gamle sogneråd og deres forskellige opgaver. Du får baggrunden for, at der overhovedet skulle laves en reform af de danske sognekommuner, og hvad der blev diskuteret på Odderegnen op til 1970.

Du får også indtryk af, hvad der har præget den nye Odder Kommune siden da. Fra at være en ”hel” kommune, hvor alle funktioner og mange arbejdspladser var inden for kommunegrænsen, er Odder Kommune nu blevet en bosætningskommune.

De store arbejdspladser er væk, men til gengæld vokser befolkningen, især i Odder By. Det har også betydet, at fritids- og kulturlivet er levende og dækker mange forskellige områder. Skoler, børneinstitutioner og ældreområdet har ændret sig, og også tekniske forhold som transport, veje og jernbaner har undergået en stor forandring.

Randlev-Bjerager Sogneråd anno 1913. Foto: Odder Museum

Også nogle af de store sager, der har optaget befolkningen, bliver fortalt.

- Endelig fortæller vi også om reformen i 2007, hvor Odder Kommune valgte at forblive sig selv, lokker museet i en pressemeddelelse, der også lokker med en minibiograf med mulighed for at se nogle af de gamle Odderfilm fra 1970’erne.

Annonce

Den særlige historie

Tidligere var der forskel på købstadskommuner, som var byer, og landkommunerne, som bestod af landsbyer og hed sognekommuner. Sognekommunerne var der langt flest af. I Danmark godt og vel 1.300 mod kun 86 købstadskommuner. Og Odderegnen var en rigtig landboegn. Her var kun sognekommuner.

I 1940 var Odder Sognekommune blevet til Danmarks største sognekommune. I betragtning af det store antal en ret bemærkelsesværdig bedrift.

Odder Kommune er en af de få i landet, der kan fejre 50 års jubilæum i år. På billedet ses kommunens første byråd efter nedlæggelsen af sognerådene i 1970. Foto: Odder Museum

Omvendt ved den store strukturreform i 2007. Her blev langt hovedparten af danske kommuner lagt sammen med andre kommuner, dog ikke Odder, som med et slag blev en af landets mindste, når man ser bort fra øerne.

Bag den udvikling ligger en ret enestående historie om samspillet mellem by og opland i andelstiden – et sammenspil, der både resulterede i, at landsbyen Odder voksede sig stor og blev lokalhovedstad og med en ny egnsidentitet. Nu talte man om Odderegnen i stedet for om den administrative enhed Hads Herred.

Annonce

Det lokale selvstyre

Før kommunalreformen 1970 var det lokale selvstyre organiseret i meget, meget mindre enheder – de gamle sognekommuner. Sognerådene havde tre hovedopgaver. Det var fattigforsorg, skoler og vejvæsen.

Men sognekommunerne blev for små til alle de opgaver, der fulgte i kølvandet på udviklingen af vores velfærdssamfund fra 1960’erne. Det var baggrunden for kommunalreformen i 1970. Med sammenlægningen af ni sognekommuner (Torrild var allerede lagt sammen med Odder i 1965) fik Odder Kommune sin nuværende form, som altså overlevede en seneste strukturreform i 2007.

Udstillingen åbner fredag 27. november.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

100 års fødselar

Odder Avis

Testbil bliver i Odder

Odder Avis

Øv: Økohave er også lukket

Annonce