Annonce
Odder Avis

Se videoen: 60 tons grønt jern søsat i Hou Havn

Lørdag morgen kom den flåde, som Torben Skovbo har gået og bygget på hele vinteren, endelig i vandet.

Hou: Normal er der ikke meget liv i Hou Havn klokken seks om morgen. Men det var anderledes lørdag.

Da blev den grønne jernkonstruktion, som i et stykke tid har stået på rallejet, nemlig søsat ved hjælp af en gigantisk kran, som var kommet helt fra Struer i dagens anledning. Kranen kan blive op til 33 meter høj og løfte 300 ton, men dagens opgave lød på at løfte de 60 tons, som Torben Skovbos grønne flåde vejer. Så som en af folkene fra kranfirmaet sagde:

- Det her er da bare en mindre opgave.

Annonce

Tjekket for utætheder

Selve søsætningen gik da også gnidningsløs og tog ca. en halv time, efter at flåden var blevet rigget til. Da den havde ramt vandet, holdt kranen fast i fartøjet i ca. 15 minutter, før det blev sluppet løs i havnebassinet og bugseret ind til kajen. På den måde tjekker man for utætheder.

Den tunge flåde blev lige så stille sænket ned i havnebassinet, hvor de lå i ca. 15 minutter, før trosserne blev kappet. Foto: Palle Johansen

Dem var der kun en ganske lille en af, og den kan repareres, mens  "Buen", som flåden hedder, ligger til kaj.

Annonce

Selvbygger

"Buen" får hjemsted i Hou Havn, hvor ejeren i forvejen har slæbebåden "Pilen" liggende. Han har brugt de seneste otte måneder på selv at bygge flåden, som skal bruges til opgaver på havet og i havne. De fire tårne er i virkeligheden ben, som skal stå på bunden, mens "Buen" fungerer som arbejdsplads for folk, som for eksempel skal uddybe havne eller hamre pæle og spuns i. Den primære opgaver bliver dog at tage boreprøver af havbunden før for eksempel byggeri af broer.

En lettet selvbygger. Torben Skovbo var ovenud glad, da flåden var i vandet og ikke var mere utæt, end at det kan lappes, men den ligger i vandet. Foto: Carina Mayner

Da der skal bruges forskellige køretøjer til de forskellig opgaver, kan disse køres ud på flåden, som i øvrigt er selvbugserende forstået på den måde, at Torben Skovbo ikke behøver en slæbebåd, når kan flytter den inde i havnene. Skal den ud på åbent havn, må han ty til sin slæbebåd "Pilen".

Torben Skovbo var efter søsætningen lettet over, at hans fartøj var intakt, og at han nu kan gå i gang med de sidste konstruktioner på "Buen", som han egenhændig har gået og bygget i den tidligere sænksmedje i Fillerup.


Man er vel altid lidt nervøs, men det hele er gået over al forventning.

Torben Skovbo


- Man er vel altid lidt nervøs, men det hele er gået over al forventning. Jeg regner med være klar til at påtage mig opgaver efter sommerferien, sagde han.


Annonce
Annonce
Odder Avis

Så står studenterne på spring

Annonce
Annonce
Odder Avis

Fem hurtige om kommuneplanen

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Ny sommerbutik i telt på Tunø

Odder Avis

Otte pletskud præmieret

Odder Avis

Sur smiley til restaurant i Odder

Annonce