Annonce
Odder Avis

- Skovrejsning ved Boulstrup haster mere end nogen sinde

Der gemmer sig meget vand i undergrunden ved Boulstrup, og det vil klare sig langt bedre, hvis man rejser noget skov, mener Jann Worm Pedersen. Foto: Søren E. Alwan
Jann Worm Pedersen og Jørgen Pedersen kendte godt svarene, da de før byrådsmødet i Boulstrup Forsamlingshus spurgte politikerne, hvordan det går med at sikre grundvandet.
Annonce

Boulstrup: Der findes ingen aktuelle planer om at etablere skov oven på det store drikkevandsreservoir ved Boulstrup. Men drømmen om at forvandle landbrugsjord til skov eksisterer skam stadig.

Omtrent sådan lød svaret på det spørgsmål, som Jann Worm Pedersen og Jørgen Pedersen fra henholdsvis Halling og Hundslund stillede før det officielle byrådsmøde i sidste uge.

Spørgsmålet blev ifølge Jann Worm Pedersen stillet, fordi byrådsmødet var flyttet til Boulstrup Forsamlingshus - og altså ikke, fordi han forventede, at der var ret meget nyt i den gamle sag.

- Men det burde der være, fordi det haster mere end nogensinde med at sikre vores grundvand. Så jeg har det helt fint med, at politikerne lige blev mindet om problematikken, siger Jann Worm Pedersen.

Når nu byrådsmødet var flyttet til byen, var det oplagt at minde politikerne om, at der ligger et kæmpe ubeskyttet drikkevandsreservoir ved Boulstrup.

Jann Worm Pedersen, spørgsmålsstiller

Annonce

Har ikke købt jord

Ønsket om skovrejsning tog sin begyndelse helt tilbage i 2013, da Odder Byråd vedtog at deltage i et samarbejdsprojekt om statslig skovrejsning ved Boulstrup - men på frivillig basis. Projektet gik kort beskrevet ud på at at lave skovrejsning på et 140 hektar stort område for at sikre den fremtidige vandforsyning.

Tanken var, at Naturstyrelsen skulle betale 50 procent, Odder Vandværk 40 procent og Odder Kommune 10 procent af, hvad det ville at koste at købe området, som i dag er udlagt til landbrugsjord.

Men hvad er der sket siden, og har Odder Kommune opkøbt noget jord, lød spørgsmålet fra Jann Worm Pedersen og Jørgen Pedersen.

Til det svarede formanden for miljø, teknik- og klimaudvalget Ole Lyngby Pedersen (V), at det er Naturstyrelsen, der står for selve købet af jord, og at det indtil i dag ikke er lykkedes at erhverve noget.

Odder Kommune overholder dog stadig sin del af aftalen, idet der hvert års afsættes et beløb, som svarer til den del, som kommunen skal lægge i projektet, hvis jorden købes over en 20-årig periode. Derfor ligger der ifølge borgmester Uffe Jensen (V) på nuværende tidspunkt 963.400 kroner til skovrejsning i kommunekassen.

Annonce

Skal være frivilligt

De to spørgere ønskede også at vide, om borgmesteren og viceborgmester Lone Jakobi (S) er tilfredse med "fremdriften" af skovrejsningsprojektet til Boulstrup. Til det svarede Lone Jakobi, at det er Socialdemokratiet ikke.

- Socialdemokratiet holder fast i, at skovrejsning er at foretrække, når vi taler om sikring af grundvandet. Som jeg er orienteret, har der da også været en landmand, som ville sælge sin jord. Det blev åbenbart ikke til noget, men vi skal holde fokus på skovrejsning, sagde politikeren.

Også Uffe Jensen (V) kunne ønske sig mere fremdrift, men han understregede i sit svar, at skovrejsning kun er mulig, hvis man finder en frivillig aftale med de landmænd, som må afstå jord.

På byrådsmødet i sidste uge spurgte Jann Worm i spørgetiden til, hvorfor der ikke er blevet gennemført nogen skovrejsningsprojekter i Odder Kommune. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Det haster

Svarene fra de tre politikere kommer ikke bag på Jann Worm Pedersen.

- Jeg kendte jo godt deres holdning på forhånd, og jeg ved godt, at det store spørgsmål er, om man skal ekspropriere landbrugsjord til skovrejsning. Det er i hvert fald Venstre tilsyneladende meget imod, siger Jann Worm Pedersen og fortsætter:

- Den holdning respekterer jeg da også til en vis grænse, hvis de så bare gør noget for erhverve jorden på anden måde. For klimaet bløder, og vi har ikke tid til at vente, siger han.

Jann Worm Pedersen foran vandværket. Foto: Rasmus Sørensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Energikoncern delte penge ud

Odder Avis

Skiftedag: Friskole søger ny leder

Odder Avis

Separering i Gylling skal ses efter

Annonce