Annonce
Odder Avis

Skuespiller til en sal fyldt med unge: Det får I ud af at ryge

Efter teaterforedraget uddelte Thomas Milton gavekort til gratis rygestop, som eleverne kunne give til deres venner eller familie. Langt de fleste af eleverne benyttede sig af muligheden. Foto: Mathias Mundbjerg
Unge fra hele kommunen var samlet på Odder Gymnasium til et teaterforedrag om, hvorfor det er så usundt at ryge.
Annonce

Odder: Det kan nok være, at både elever og lærere røg op af stolene, da Thomas Milton i sidste uge indledte sit teaterforedrag "Don't smoke" på Odder Gymnasium.

- I dag skal I høre, hvorfor I skal købe masser af cigaretter, bekendtgjorde han højlydt til stor undren for de 8. klasses-elever fra hele Odder Kommune, som var indbudt til sammen med gymnasiets 1.g'ere at overvære foredraget.

Det varede dog ikke længe, før Thomas Milton live på scenen tilsyneladende blev ringet op af en chef fra tobaksindustrien - et opkald, der førte til en fyring som tobaksælger og en åbenbaring, der betød, at Thomas Milton i stedet for at sælge cigaretter ville fortælle sandheden om dem.

Derefter hørte eleverne i en times tid om ingredienserne i cigaretter, besparelserne ved et rygestop og konsekvenserne ved røg i lungerne.

Til sidst fik eleverne mulighed for at få et gavekort til et gratis rygestop, som de kunne give en nær bekendt. Det var et tilbud, som langt størstedelen af eleverne benyttede sig af.

- Men de skal huske at give det som en kærlig gestus. Jeg har selv røget, så jeg vil ikke stigmatisere nogen, siger Thomas Milton.

Jeg har selv røget, så jeg vil ikke stigmatisere nogen.

Thomas Milton, skuespiller, teaterforedragsholder og stifter af Act On It

Annonce

Røgfri fremtid

Han er uddannet fra Skuespillerskolen ved Aarhus Teater og var tidligere stand up-komiker, inden han startede Act On It, som er den kommunikationsvirksomhed, der står bag teaterforedrag som "Don't smoke".

- Jeg ville gerne bruge teatret, så det gav mening til samfundet, forklarer han og tilføjer, at "Act On It" kommer af, at det er vigtigt, at man går hjem og handler på foredraget.

Teaterforedraget er et tilbud, som er et resultat af Odder Kommunes sundhedsstrategi for 2019, der har særligt fokus på en røgfri fremtid for børn og unge. I år har 8. klasses-elever og 1.g'ere haft mulighed for at overvære "Don't smoke", mens 7. og 9. klasse har haft besøg af ungeteamet fra Forebyggelse & Rusmidler.

- Med det her tilbud kan vi give de unge nogle fælles oplevelser med emnet på tværs af skolerne. Og faktisk er vi blevet kontaktet af flere andre kommuner, der har henvendt sig for at høre, om det er nogle tilbud, der kan anbefales. Så det er lidt fedt, siger unge- og rusmiddelkonsulent Line Andersen.

Annonce

Lange tænder

En del af showet handlede også om snus, vandpibe og e-cigaretter.

- Vand er sundt, æbletobak lyder helt økologisk - og piben opdager I ikke, ræsonnerede Thomas Milton med henvisning til vandpiben, mens han også humoristisk bemærkede, at Snapchat-billedet får et helt nyt udtryk med "lange tænder" som følge af snus.

Flere elever udtrykte væmmelse ved synet af et tandsæt, hvor tandkødet stort set var forsvundet, og det var ikke alle, der vidste, at de første forskningsresultater ikke viser nogen tegn på, at e-cigaretter er sundere end den traditionelle vare.

- Efter showet var der en 1.g'er, som smed sit snus væk, mens en anden ødelagde sine cigaretter. Og når bare der er én, der gør den slags, så viser det jo mig, at mine ord har gjort indtryk, siger Thomas Milton.

I begyndelsen af showet forestillede Thomas Milton en tobakssælger, som var kommet til Odder Gymnasium for at sælge cigaretter. Ret hurtigt fik han dog et opkald fra sin "chef", som i stedet fik ham til at fortælle sandheden om rygning. Foto: Mathias Mundbjerg
Annonce
Annonce
Odder Avis

Bedre velfærd

Annonce
Annonce
Odder Avis

We walk: Gå med over børnenes bro

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Etnisk kunst i Kunstværket

Odder Avis

Det siger partierne om budgetaftalen

Odder Avis

Børnenes budget vedtaget

Odder Avis

Flere borde til banko

Odder Avis

Motorcyklist stak af fra politiet

Annonce