Annonce
Odder Avis

Skuespiller til en sal fyldt med unge: Det får I ud af at ryge

Efter teaterforedraget uddelte Thomas Milton gavekort til gratis rygestop, som eleverne kunne give til deres venner eller familie. Langt de fleste af eleverne benyttede sig af muligheden. Foto: Mathias Mundbjerg
Unge fra hele kommunen var samlet på Odder Gymnasium til et teaterforedrag om, hvorfor det er så usundt at ryge.

Odder: Det kan nok være, at både elever og lærere røg op af stolene, da Thomas Milton i sidste uge indledte sit teaterforedrag "Don't smoke" på Odder Gymnasium.

- I dag skal I høre, hvorfor I skal købe masser af cigaretter, bekendtgjorde han højlydt til stor undren for de 8. klasses-elever fra hele Odder Kommune, som var indbudt til sammen med gymnasiets 1.g'ere at overvære foredraget.

Det varede dog ikke længe, før Thomas Milton live på scenen tilsyneladende blev ringet op af en chef fra tobaksindustrien - et opkald, der førte til en fyring som tobaksælger og en åbenbaring, der betød, at Thomas Milton i stedet for at sælge cigaretter ville fortælle sandheden om dem.

Derefter hørte eleverne i en times tid om ingredienserne i cigaretter, besparelserne ved et rygestop og konsekvenserne ved røg i lungerne.

Til sidst fik eleverne mulighed for at få et gavekort til et gratis rygestop, som de kunne give en nær bekendt. Det var et tilbud, som langt størstedelen af eleverne benyttede sig af.

- Men de skal huske at give det som en kærlig gestus. Jeg har selv røget, så jeg vil ikke stigmatisere nogen, siger Thomas Milton.

Jeg har selv røget, så jeg vil ikke stigmatisere nogen.

Thomas Milton, skuespiller, teaterforedragsholder og stifter af Act On It

Røgfri fremtid

Han er uddannet fra Skuespillerskolen ved Aarhus Teater og var tidligere stand up-komiker, inden han startede Act On It, som er den kommunikationsvirksomhed, der står bag teaterforedrag som "Don't smoke".

- Jeg ville gerne bruge teatret, så det gav mening til samfundet, forklarer han og tilføjer, at "Act On It" kommer af, at det er vigtigt, at man går hjem og handler på foredraget.

Teaterforedraget er et tilbud, som er et resultat af Odder Kommunes sundhedsstrategi for 2019, der har særligt fokus på en røgfri fremtid for børn og unge. I år har 8. klasses-elever og 1.g'ere haft mulighed for at overvære "Don't smoke", mens 7. og 9. klasse har haft besøg af ungeteamet fra Forebyggelse & Rusmidler.

- Med det her tilbud kan vi give de unge nogle fælles oplevelser med emnet på tværs af skolerne. Og faktisk er vi blevet kontaktet af flere andre kommuner, der har henvendt sig for at høre, om det er nogle tilbud, der kan anbefales. Så det er lidt fedt, siger unge- og rusmiddelkonsulent Line Andersen.

Annonce

Lange tænder

En del af showet handlede også om snus, vandpibe og e-cigaretter.

- Vand er sundt, æbletobak lyder helt økologisk - og piben opdager I ikke, ræsonnerede Thomas Milton med henvisning til vandpiben, mens han også humoristisk bemærkede, at Snapchat-billedet får et helt nyt udtryk med "lange tænder" som følge af snus.

Flere elever udtrykte væmmelse ved synet af et tandsæt, hvor tandkødet stort set var forsvundet, og det var ikke alle, der vidste, at de første forskningsresultater ikke viser nogen tegn på, at e-cigaretter er sundere end den traditionelle vare.

- Efter showet var der en 1.g'er, som smed sit snus væk, mens en anden ødelagde sine cigaretter. Og når bare der er én, der gør den slags, så viser det jo mig, at mine ord har gjort indtryk, siger Thomas Milton.

I begyndelsen af showet forestillede Thomas Milton en tobakssælger, som var kommet til Odder Gymnasium for at sælge cigaretter. Ret hurtigt fik han dog et opkald fra sin "chef", som i stedet fik ham til at fortælle sandheden om rygning. Foto: Mathias Mundbjerg
Annonce
Annonce
Odder Avis

Jeg støtter vores guld: Vi arbejder for det gode, trygge og ordentlige børne- og ungdomsliv

Annonce
Annonce
Odder Avis

Venstre om Kattegatforbindelsen: Vejføringer skal ske så skånsomt som muligt overfor borgerne og naturen

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Lav regnbue-nøgleringe i efterårsferien

Odder Avis

Kom med en tur i mindelunden med Mit gamle Odder: Samtalecafé

Odder Avis

Musikdokumentar om Billie Holiday åbner filmklubben Dok Bif i Biffen

Byens Bedste i Odder

Se videoen: Vindere i lange baner ved byens bedste fest i Odder

Odder Avis

Vi skal have Danmarks højeste valgprocent til kommunalvalget

Odder Avis

At sejle er at leve: Vandglade vandmænd fik Odder Avis' initiativpris

Odder Avis

Gymnasieelev og byrådskandidat: Kulturlivet for unge skal skabes og formes af unge

Odder Avis

Formand for pårørenderåd efter budgetaftale: De tre partier vægter den grønne omstilling højere end vores sårbare borgere

Odder Avis

Genlæs livebloggen: Sådan gik det, da Byens Bedste i Odder blev kåret

Odder Avis

Tyve blev spærret inde med deres bytte: Måtte banke efter hjælp, fordi deres bil sank ned i sandet

Odder Avis

Lær at tegne bygninger med Lene Rosenberg

Odder Avis

Efter etablering af genbrugsbutik: Det er meget uheldigt, at en mastodont som RenoSyd kan risikere at udkonkurrere Retroen

Odder Avis

Et godt fællesskab og lidt sjov er vejen til at blive en god musiker

Odder Avis

Jens er imponeret: Gør-det-selv-folket bliver ved med at renovere

Odder Avis

En praktikant med hang til musik og journalistik

Odder Avis

P-pladserne er optaget af biler med børnesæder: Seniorer vil kunne parkere ved deres mødested

Odder Avis

Odder Svømmeklub atter at finde i mesterskabssammenhæng

Odder Avis

Italiensk restaurant klar til besøg af flere mesterkokke

Odder Avis

Kom til lyttesession med Mike Andersen

Odder Avis

Kom til koncert og foredrag om Bob Dylan

Odder Avis

Kokke er en mangelvare: Hotel og spisested siger nej til kunder og skærer i åbningstiden

Annonce