Annonce
Odder Avis

Skuespiller til en sal fyldt med unge: Det får I ud af at ryge

Efter teaterforedraget uddelte Thomas Milton gavekort til gratis rygestop, som eleverne kunne give til deres venner eller familie. Langt de fleste af eleverne benyttede sig af muligheden. Foto: Mathias Mundbjerg
Unge fra hele kommunen var samlet på Odder Gymnasium til et teaterforedrag om, hvorfor det er så usundt at ryge.

Odder: Det kan nok være, at både elever og lærere røg op af stolene, da Thomas Milton i sidste uge indledte sit teaterforedrag "Don't smoke" på Odder Gymnasium.

- I dag skal I høre, hvorfor I skal købe masser af cigaretter, bekendtgjorde han højlydt til stor undren for de 8. klasses-elever fra hele Odder Kommune, som var indbudt til sammen med gymnasiets 1.g'ere at overvære foredraget.

Det varede dog ikke længe, før Thomas Milton live på scenen tilsyneladende blev ringet op af en chef fra tobaksindustrien - et opkald, der førte til en fyring som tobaksælger og en åbenbaring, der betød, at Thomas Milton i stedet for at sælge cigaretter ville fortælle sandheden om dem.

Derefter hørte eleverne i en times tid om ingredienserne i cigaretter, besparelserne ved et rygestop og konsekvenserne ved røg i lungerne.

Til sidst fik eleverne mulighed for at få et gavekort til et gratis rygestop, som de kunne give en nær bekendt. Det var et tilbud, som langt størstedelen af eleverne benyttede sig af.

- Men de skal huske at give det som en kærlig gestus. Jeg har selv røget, så jeg vil ikke stigmatisere nogen, siger Thomas Milton.

Jeg har selv røget, så jeg vil ikke stigmatisere nogen.

Thomas Milton, skuespiller, teaterforedragsholder og stifter af Act On It

Røgfri fremtid

Han er uddannet fra Skuespillerskolen ved Aarhus Teater og var tidligere stand up-komiker, inden han startede Act On It, som er den kommunikationsvirksomhed, der står bag teaterforedrag som "Don't smoke".

- Jeg ville gerne bruge teatret, så det gav mening til samfundet, forklarer han og tilføjer, at "Act On It" kommer af, at det er vigtigt, at man går hjem og handler på foredraget.

Teaterforedraget er et tilbud, som er et resultat af Odder Kommunes sundhedsstrategi for 2019, der har særligt fokus på en røgfri fremtid for børn og unge. I år har 8. klasses-elever og 1.g'ere haft mulighed for at overvære "Don't smoke", mens 7. og 9. klasse har haft besøg af ungeteamet fra Forebyggelse & Rusmidler.

- Med det her tilbud kan vi give de unge nogle fælles oplevelser med emnet på tværs af skolerne. Og faktisk er vi blevet kontaktet af flere andre kommuner, der har henvendt sig for at høre, om det er nogle tilbud, der kan anbefales. Så det er lidt fedt, siger unge- og rusmiddelkonsulent Line Andersen.

Annonce

Lange tænder

En del af showet handlede også om snus, vandpibe og e-cigaretter.

- Vand er sundt, æbletobak lyder helt økologisk - og piben opdager I ikke, ræsonnerede Thomas Milton med henvisning til vandpiben, mens han også humoristisk bemærkede, at Snapchat-billedet får et helt nyt udtryk med "lange tænder" som følge af snus.

Flere elever udtrykte væmmelse ved synet af et tandsæt, hvor tandkødet stort set var forsvundet, og det var ikke alle, der vidste, at de første forskningsresultater ikke viser nogen tegn på, at e-cigaretter er sundere end den traditionelle vare.

- Efter showet var der en 1.g'er, som smed sit snus væk, mens en anden ødelagde sine cigaretter. Og når bare der er én, der gør den slags, så viser det jo mig, at mine ord har gjort indtryk, siger Thomas Milton.

I begyndelsen af showet forestillede Thomas Milton en tobakssælger, som var kommet til Odder Gymnasium for at sælge cigaretter. Ret hurtigt fik han dog et opkald fra sin "chef", som i stedet fik ham til at fortælle sandheden om rygning. Foto: Mathias Mundbjerg
Annonce
Annonce
Odder Avis

De kæmper om at blive Byens Bedste

Annonce
Annonce
Odder Avis

Odder-dansere til EM i Polen

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Kroniske smerter plager Lene:  Nu finder hun energi i keramikken

Kultur

Ny bog om vinterbaderne ved Sondrup Strand

Odder Avis

Odder Roklubs kvinder roede fornemt DM

Odder Avis

Kom med til Byens Bedste fest

Odder Avis

Oprykningen glippede for Odder Golfklub

Odder Avis

Blev først dansker som 45-årig: Messina Nielsen er født og opvokset i Danmark, men først onsdag fik hun rødbedefarvet pas

Odder Avis

Hverdagsaktivisme: Mennesker, der bare går i gang

Odder Avis

Replik: Godt for cyklister, knap så godt for fodgængere

Odder Avis

Fodboldklub ånder lettet op: Slipper for at betale restgæld til kommunen på 125.000 kroner

Odder Avis

Leif lægger jord til naturpleje-projekt: Græssende køer skal skabe bedre liv for insekter, planter og en truet sommerfugl

Odder Avis

Babycafé på Centralhotellet

Odder Avis

Det grå guld skal slås om indflydelse: Seniorråd fandt ni kandidater på få dage

Odder Avis

Høstgudstjeneste i Falling og Alrø

Odder Avis

Man kan sagtens selv vaske busskure og byskilte for at forskønne sine omgivelser: Hverdagsaktivismen er kommet til Odder

Odder Avis

Gåtur på Tunø med We Walk Odder

Odder Avis

Fem til otte års ventetid: Der er en særlig grund til, at der mangler ledige pladser i mange lystbådehavne

Odder Avis

Replik om buskrydning og træfældning: Der bliver mere liv og biodiversitet i midtbyen, end vi ser i dag, når det hele står færdig

Odder Avis

Tilhængere af Kattegat-forbindelsen får mere modstand: Politikere fra Odder, Samsø og Kalundborg stifter en ny Kattegatkomite for at stoppe bro

Odder Avis

Himlen & Dybet med Bull & Hjort

Odder Avis

Det menneskelige drama – fokus på Palæstina

Kultur

Lis har malet i hele sit liv: Kunst er det, som øjet ser

Annonce