Annonce
Odder Avis

Slap dog lige en lille smule af: Humoristiske trafikskilte skal få bilister til at slippe speederen på de små sommerhusveje

Ole Grøn har lavet seks forskellige motiver til de skilte, der skal få bilister til at lette på speederfoden. Odderkystens Fællesudvalg, som samler 21 grundejerforening, har lavet teksterne, og i alt er der sat 100 skilte op i sommerhusområderne langs Odderkysten. Foto: Morten Pape
Grundejerforeninger langs kysten har allieret sig med Ole Grøn og lavet vejskilte. De har allerede fået børn og voksne til at snakke om, at man skal se sig for og køre forsigtigt.

Saxild: "Kør forsigtigt! Det kunne også være dine børn" Sådan står der på et af de skilte, der før sommerferien blev sat op ved Saxild Strand. Motivet er to biler, der kører forbi et par børn, der kaster en badebold til hinanden over vejen.

Sammen med andre skilte skal det få strand- og solsultne feriebilister til at slippe speederen, når de kører ind på de små veje. Motiverne har maleren Ole Grøn lavet, mens grundejere selv har skrevet teksterne.


Annonce

Trafikproblemerne har altid eksisteret.

Gunner Jørgensen, formand Odderkystens Fællesudvalg


- Nogle af dem, der kommer for hurtigt, er strandgæster. De kommer susende og opdager, at de ikke kan køre helt ned til stranden. Nogle af dem har ikke sommerhus, men vi oplever også sommerhusejere, der kører tosset, siger Gunner Jørgensen.

Han er formand for Odderkystens Fællesudvalg, som samler 21 grundejerforeninger i sommerhusområderne fra Alrø og op til Kysing Næs. Her er der sat 100 nye skilte op, som skal få bilister til at køre fornuftigt.

Maks 20 i timen

I forvejen står der andre skilte, blandt andet må man ikke køre mere end 20 kilometer i timen. Hvis man holder den fart, kan man også læse teksterne og se motiverne på de nye skilte.

- Trafikproblemerne har altid eksisteret. Vi har nogle trafikanter, der kører hensynsløst og er til fare for alle i området. Men sidste år havde vi en exceptionel sæson med mange gæster, siger Gunner Jørgensen.

Derfor blev trafikken et emne, da ejerforeningen Saxild Strand Ejerlaug holdt generalforsamling. Det førte til idéen om at lave nye skilte, og da Gunner Jørgensen er formand Odderkystens Fællesudvalg, blev tanken rullet ud til alle sommerhusområder.

Gunner Jørgensen og Ole Grøn holder selv af sommerhusområdet, og gæster er velkomne. Især hvis de lader feriefreden brede sig og kører stille og roligt. Foto: Morten Pape

Foreningen besluttede sig for at arbejde med det fænomen, der kaldes nudging og handler om at få folk til at ændre adfærd. De hyrede maleren Ole Grøn, der selv bor ved Kysing Næs. Han er kendt for sin naivistiske stil med glade og humoristiske motiver, og han var med på ideen om at lave nogle motiver til de tekster, han fik.

Faktisk er han selv så glad for at bo ved kysten, at han sammen med sin hustru er flyttet permanent i sommerhus på Kysing Næs blot et par kilometer fra deres tidligere bolig.

- Teksterne fremkaldte nogle billeder. Det var en god opgave for mig, når mine billeder kan tjene det formål. Jeg har tegnet billederne digitalt, og de er med til at understrege, at her ønsker vi en god stemning. Påbud og forbud skaber en dårlig stemning, siger Ole Grøn.

For maleren handler sommerhusområderne om at være tæt på kysten. Men det handler også om at have tid.

Annonce

Her er tid til en snak

- Der er også en social sammenhængskraft i det. Rigtig mange har tid til en snak, så det kan godt tage rigtigt lang tid, når jeg går ned i Fiskehuset i Norsminde, selv om der kun er nogle hundrede meter, siger Ole Grøn.

Det genkender formanden for Odderkystens Fællesudvalg.

- Jeg har selv 300 meter til stranden, og det kan godt tage 45 minutter at gå derned, fordi jeg falder i snak med nogen. Og man hilser på alle, siger Gunner Jørgensen.

Der følger et "pænt tak" med på vejen, når man kører ud af sommerhusområderne. Foto: Morten Pape

Men der er alligevel grund til at passe på, fordi nogle bilister ikke automatisk kommer ned i den langsomme stemning, når de kører ind i sommerhusområdet. Og der er mange børn, som ikke altid er lige opmærksomme.

Annonce

Børn skal passe på

- Vi har fem børnebørn, og når de kommer herud, får de indskærpet, at de skal passe på. Børn bliver jo lynhurtigt venner og leger med hinanden. Hvis vi kan sørge for, at folk kun kører 20 kilometer i timen, så er det fint. Her har vist aldrig været alvorlige ulykker, men mange situationer, som kunne være gået galt. Og vi vil gerne vise rettidig omhu, siger Gunner Jørgensen.

Han har oplevet, at en del familier i området har bemærket de nye skilte.

- Børnene ser dem og spørger til dem. Så læser forældrene eller børnene teksten op, og så tager familien en snak om trafik, siger Gunner Jørgensen.

Skiltene er også blevet bemærket andre steder end langs Odderkysten. Ole Grøn har nemlig fået forespørgsler fra andre sommerhusområder i det østjyske, som også gerne vil have farten ned.

Annonce
Annonce
Odder Avis

Nu gider vi ikke flere nedlukninger: Gymnaster står på spring til forårsopvisning

Annonce
Annonce
Odder Avis

Kirke laver stillegudstjeneste

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Frank blev klemt ud i rabatten af en traktor: Vejene er forfærdelige

Odder Avis

Kulturen på kirkegårde ændrer sig

Odder Avis

Replik om "Det tavse flertal": Jeg må på det skarpeste frabede mig, at Uffe Jensen prøver at tillægge mig holdninger, som jeg absolut ikke har

Odder Avis

Rema-direktør er ude med hård kritik: - Jeg har aldrig mødt en så utroværdig og uvederhæftig person som ham

Odder Avis

Fem svømmere jagtede personlige rekorder

Odder Avis

Om et par år skal vi til at sortere i flere bunker: Der kommer en ny affaldsplan

Odder Avis

Højresvingsuheld sendte 16-årig knallertkører i asfalten

Odder Avis

Flerstemmig musik i sognekirken

Odder Avis

Ny borgmester vil lave politik sammen med borgerne: Hvis vi ikke involverer borgerne, bliver lokalpolitik rendyrket magt

Odder Avis

Borgerrådgiveren skal helst gøre sig selv arbejdsløs

Odder Avis

Strandjægere bekæmper rotter på fugleø

Odder Avis

Corona presser arbejdspladser: Varehus har skruet ned for de gode tilbud

Odder Avis

Elever hoppede til matematikken

Odder Avis

Christina anede ikke, hun var gravid - syv uger efter kom Izabella

Odder Avis

Odder som turistmål er røget i National Geograpic

Odder Avis

Det Liberale Højre vil ændre grundloven: - Jeg tror, der er mange - inklusive kongehuset selv - der ikke ved, hvad vi skal bruge kongehuset til

Odder Avis

Som hundeejer græmmes jeg: Magen til tåbelig og tankeløs adfærd skal man lede længe efter

Odder Avis

Borgerforslag: Børnene skal kunne passes på deltid for børnenes skyld?

Odder Avis

Herregård og kongeborg fortæller historier

Odder Avis

Kattegatforbindelsen vil svække Jylland og styrke København: Aarhus Lufthavn vil som den første lufthavn miste livet

Odder Avis

Svend inviterer til bordtennis: Det er fitness for hovedet - og kan måske modvirke demens

Annonce