Annonce
Odder Avis

Slog du også for stort brød op under pandemien? Byens Bager oplever fornyet interesse for det gode brød

Et sjældent syn og vist nok kun for fotografens skyld: Henrik og Helle Kjærulff får sig en kop kaffe foran deres bagerbutik i Rådhusgade, som mange pendlere hver morgen lægger vejen forbi. Foto: Carina Mayner 
Henrik og Helle Kjærulff har i 25 år sørget for frisk brød til Odders borgere.

Odder: Du får ikke mig til at sige, at corona-pandemien er godt for noget som helst. Og så alligevel: Folk har lært, at det ikke er så ligetil at bage et godt brød, som de ellers går og tror. Nu har de jo selv forsøgt sig under hjemsendelserne.

Kommer man hos Byens Bager på Rådhusgade i Odder, kender man også den lette tone, som bagerparret Henrik og Helle Kjærulff med deres smittende humør altid udsender til medarbejdere og kunder. Også selv om der af og til kan være forrygende travlt i både butik og ude hos bagerne.

Der gemmer sig sjove kager ude i bageriet - klar til afhentning af nogen, som har bestilt på forhånd. Foto: Carina Mayner

Parret, der på torsdag 1. juli kan fejre 25 års jubilæum som bagere i Odder, har ellers været igennem nogle svære år, efter at investeringen i Søsterbageriet i Nørregade i 2016 skabte røde tal på bundlinjen. Men det er historie nu, hvor de i stedet har planer om at udvide lagerkapaciteten i bageriet i Rådhusgade med en udbygning på 30 kvadratmeter.

Annonce


Folk har fået øjnene op for, hvad vi fagfolk kan kan, når det handler om brød. At de så også lader sig friste af vores hindbær- og jordbærtærter samt vores studenterbrød er bare skønt.

Henrik Kjærulff


- Men bare rolig. Der bliver ikke færre p-pladser, så folk kan stadig komme i bil og hente dagens morgenbrød eller deres frokost, siger Helle Kjærulff, der er uddannet køkkenassistent, men har arbejdet i Henriks bagerier siden 1993, da de to flyttede sammen i Fåborg. Her havde han otte år tidligere åbnet sit første bageri.

Henrik Kjærulff møder i bageriet klokken 01 for at få alt klar til næste morgens kunder. Foto: Carina Mayner

Da de begge kommer fra Østjylland, var det dog oplagt at flytte til Odder, da Spottags Bageri i Odder i 1996 blev sat til salg. De første år boede parret oven på butikken, men efterhånden som familien blev udvidet med to døtre, blev pladsen trang. Så siden 2003 har Henrik og Helle Kjærulff boet i Neder Randlev i forsøget på at give døtrene Sandra og Nadja, der nu er 22 og 18 år, en form for normalt liv.

En livsstil

Helt normalt er det dog ikke, når far står op klokken 01, og mor møder i bageriet klokken 04. Men spørger man Helle Kjærulff, har det aldrig skabt de store problemer for familien.

- Selvfølgelig krævede det meget planlægning, da pigerne var små, men så var det heller ikke værre. Dengang mødte jeg også noget senere. Men du skal tænke på, at det at have et bageri er en livsstil, fordi man generelt skal tidligt op. Derfor tror jeg også, at det er bedst, hvis både mand og kone er med i forretningen. Så indretter man hele familiens sociale liv efter en andet ur end andre familier. Beviset ser vi, når vi en gang om året mødes i Bagergruppen, som er en fælles indkøbsforening for bagere. Langt de fleste bagermestre har deres koner med, og næsten alle arbejder enten i butikken eller ude i bageriet. Sådan er det bare, siger bagerfruen og understreger, at hun og Henrik da også har et socialt liv som andre par. Det sørger en god lang middagslur midt på dagen for.

Annonce

Holdt juleferie i bageriet

Med undtagelse af et par dages nedlukning mellem jul og nytår på grund af corona hos en ansat har Henrik og Helle Kjærulff holdt åbent under hele pandemien, og faktisk mener parret seriøst, at den har ført noget godt med sig.

Langtidshævet brød er blevet meget populært. Foto: Carina Mayner

- Det er som om, at folk er blevet mere bevidste om, at brød ikke bare er brød. I dag vil de have langtidshævet brød, surdej og alt muligt andet, som de selv har eksperimenteret med. Det gør det lidt mere spændende for os bagere, siger Henrik Kjærulff, som er chef for fem andre bagere. Helle Kjærulff, der styrer butikken, får hjælp af fire faste damer samt en masse unge piger, som hjælper til, når der er behov for det. Og ja, så er døtrene selvfølgelig også med i butikken.

- Vi elsker vores liv, selv om der kan være forrygende travlt. Men ved du hvad, vi brugte dagene under vores korte nedlukning mellem jul og nytår til? Vi gjorde såmænd hovedrengøring i hele bageriet. Det er da beviset på, at kan lide det, vi laver, siger han.

Byens Bager holder reception på Odder Parkhotel fredag 2. juli klokken 13-17.

Annonce
Annonce
Odder Avis

Aakær Gods – det mest uvenlige gods i Danmark

Annonce
Annonce
Odder Avis

Overklasse, arbejderklasse og arbejdsløse er der nok af i Odder Sogn: Så bliver det ikke mere gennemsnitligt

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Slap dog lige en lille smule af: Humoristiske trafikskilte skal få bilister til at slippe speederen på de små sommerhusveje

Odder Avis

Hæder til markant erhvervsmand: Byens første el-konge fik borgerne til at se lyset og har fået vej i industrikvarter opkaldt efter sig

Odder Avis

Veteranfolket på tur med de ældre

Odder Avis

Kroens kælder kan rumme alt: Under krigen blev her skjult nedskudte krigsflyvere, nu ligger fine vine og venter på at blive smagt

Odder Avis

Tunøfærgen sejler ikke onsdag, men der er livline til de, der ikke kan undvære øen en dag

Odder Avis

Massakre på naturen: Hvad skete der lige med de vilde blomster, der gjorde mig glad på mine gåture?

Odder Avis

Bistrobeats byder på Kronborg på værftet

Sport

Herredouble skaffer den første danske badmintonsejr ved OL

Odder Avis

Familien Padkær hyrer Ghita Nørby og Mikkel Beha til at besøge deres have: - Vi vil gerne være med til at brede kulturen ud

Odder Avis

Frivillig - for hvem?

Odder Avis

Vi runder Rathlousdal – en gåtur til herregården med fortællinger

Odder Avis

Skuespiller flyttede hjemmefra, før han fyldte 17 år: Det er ikke fordi, jeg forbander min hjemby

Odder Avis

Bilist overså knallert i rundkørsel

Odder Avis

Av min arm: En brækket albue har været med til at give flere oplysninger om foto fra en sygehusindvielse i 1950'erne

Odder Avis

Forretningsmodeller gør dig skarpere

Odder Avis

Eigil er klar til at stå tidligt op mange gange under OL: Vil heppe foran fjernsynet, når sønnen spiller badminton

Brædstrup Avis

Tag på skattejagt i Horsens, Odder, Tunø og Juelsminde: Sommerpræmierog vind stor sommerpræmie

Odder Avis

Mød Snøvsen: Bison-baby blev afvist af sin mor - det giver fast arbejde til hel familie

Odder Avis

Lokalplanerne tager ikke henyn til de enorme mængder af overskudsjord, der opstår, når der bygges

Odder Avis

Der er behov for en klar og tydelig handicappolitik i Odder Kommune

Odder Avis

Naboer til det gamle badehotel: Nu skal kommunen altså opføre sig ordentligt i stedet for at hjælpe ejerne med at sælge dyrt

Annonce