Annonce
Odder Avis

Snart skal dit affald sorteres i 10 forskellige slags

I Odder sorterer man allerede plastic fra det øvrige affald, men en ny affaldsaftale betyder, at der fremover skal sorteres endnu mere. Foto: Renosyd
Renosyd bakker op om ambitiøs affaldsaftale - og så alligevel
Annonce

Odder: En ny politisk aftale om affald betyder, at borgerne fremover skal sortere deres affald i 10 forskellige typer.

Det er en del mere, end borgerne i Odder sorterer i dag, når de skal gøre klar til at få hentet affald af Renosyd.

I dag indsamler Renosyd restaffald, pap, papir, plast, metal og glas ved husstanden. For et parcelhus indsamles det i tre spande. Fra 2023 skal der desuden indsamles madaffald. Det er besluttet i den seneste Affaldsplan for Renosyd.

- I den politiske aftale er der stillet krav om yderligere indsamling af tekstiler, drikke-og fødevarekartoner og farligt affald. Det er også et krav, at glas, plastik og metal ikke fremover må indsamles i ét rum i beholderen, som Renosyd gør det i dag, forklarer Annemette Fuglsang, der er direktør i Renosyd, som står for affaldshåndteringen i Skanderborg og Odder Kommuner.

Alt i alt kan man nå op i 10 forskellige affaldstyper.

Aftalen lægger op til, at der maksimalt skal være to til fire spande ved et almindeligt parcelhus.

Annonce

Ambitiøs plan

- Det er en ambitiøs vision, som vi bakker op om, siger direktøren for Renosyd.

Det er den umiddelbare reaktion fra Annemette Fuglsang til den aftale om grønaffaldssektor og cirkulær økonomi, som regeringen forleden indgik med støtte fra Venstre, Radikale, SF, Enhedslisten, Konservative, Liberal Alliance og Alternativet.

Den politiske aftale indeholder en ny vision for en grønnere affaldssektor, der går mod mere bæredygtighed og cirkulær økonomi.

- Det flugter med vores arbejde i Skanderborg og Odder kommuner, hvor vi sammen med kunderne de sidste mange år har arbejdet på at gøre affald til værdi, siger Annemette Fuglsang.

Annonce

Mere genanvendelse af plastaffald

Kommunerne skal stille krav om genanvendelse af 60 procent af plastaffaldet. Det opfylder Renosyd allerede for flere fraktioner.

- Men det er også plasttyper, hvor industrien ikke kan leve op til det krav, når de skal modtage plasten fra os, siger Annemette Fuglsang.

Det skyldes f.eks. at noget emballageplast ikke er produceret, så det kan genanvendes.

I den politiske aftale, bliver det omtalt, at der er et arbejde i gang i plastindustrien med henblik på at reducere antallet af plastikemballager til tre til fem typer, samt fremme anvendelsen af emballage, der nemt kan skille ad og genanvendes.

Men der er ifølge Renosyd ikke i den politiske aftale stillet krav til industrien.

Annonce

Også for virksomheder

Som lovgivningen er i dag, kan de mindre virksomheder, der har affald, som ligner husholdningernes, f.eks. papir, pap og emballage ikke få det hentet af Renosyd. Det bliver lavet om, så virksomhederne kan vælge at bruge Renosyds indsamlingsløsninger, hvis de ønsker det.

- Det har længe været et ønske fra de lokale virksomheder, der gerne vil have en spand til f.eks. papir og pap, siger direktøren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

TrygFonden sikrer selvhjælpsgrupper

Odder Avis

Energikoncern delte penge ud

Annonce