Annonce
Odder Avis

Svømmehud mellem fingrene: Træning syv gange om ugen skal bringe Oddersvømmere til tops

De unge svømmere modtager feedback af træner Jan Løth Foto: Nicolai Andersen
Livet som konkurrencesvømmer er en kompleks ting med træning, skole, familie og venner. Fire unge svømmere fra Odder nyder dog det stramme program.
Annonce

Odder: Efterårsmørket er så småt begyndt at lægge sig over Odder, og de lyse morgener er noget, vi først oplever igen om et godt stykke tid. Efterår og mørke kan dog ikke slå konkurrencesvømmerne fra Odder Svømmeklub ud. Tre-fire gange om ugen mødes de klokken seks om morgenen for at træne. Lægger man morgentræningerne sammen med eftermiddagstræningerne, bliver det til syv ugentlige træninger i bassinet på Nølevvej.

Fra venstre mod højre er det Kasper, Nikolaj, Nanna og Leonora som gennemgår dagens morgentræning. Foto: Nicolai Andersen

Avisen mødte en tidlig morgen i oktober fire unge svømmere med blikket rettet mod tider, teknik og fællesskab. De fire svømmere Kasper Lisberg, Nanna Vestergård, Leonora Holst og Nikolaj Rasmussen på henholdsvis 13, 14, 15 og 14 år elsker at bruge på tid på svømning.


Når man er sammen med holdkammeraterne, kan man nogle gange glemme tid og sted. Det er dejligt, at man kan give sit hoved en pause, når man er til træning.

Nikolaj Rasmussen, konkurrencesvømmer i Odder Svømmeklub


Som konkurrencesvømmer er der ingen tvivl om, at det betyder noget at være så god som overhovedet muligt. Hver eneste svømmetur bliver målt, og så snart man får hovedet over klorvandet, ser man det synlige bevis på, om man har præsteret godt eller mindre godt. Uret fortæller nemlig det hele.

For 13-årige Kasper Lisberg er netop uret en kæmpe motivation.

- Jeg kan godt lide, at det er helt tydeligt, hvordan jeg har præsteret. Det motiverer mig, at jeg næsten kun kan pege på mig selv, hvis jeg er utilfreds med min tid, siger Kasper Lisberg.

Annonce

Kammeraterne motiverer

Som så mange andre steder oplever de fire unge op- og nedture, og ofte kan svømningen hjælpe med at få styr på tankerne. Under vandet er der ingen forstyrrelser, og træner Jan Løth er også meget bevidst om, at alt ikke skal handle om tider og teknik.

- Det er vigtigt, at vi mærker på børnene, hvordan de har det, og jeg forsøger, så godt jeg kan, at snakke med dem om det. Hvis jeg fornemmer, at de har en mindre god dag, kan det godt være, de bare skal have lov til at svømme for sig selv i noget tid for cleare tankerne, siger han.

Og han bakkes op af Nanna.

- Skole, familie og alle de ting rundt omkring svømningen betyder meget for, om jeg kan være   100 procent fokuseret på træning, eller om jeg bare skal igennem, siger Nanna Vestergård.

Faktisk kan svømning og holdkammerater være et frirum for svømmerne.

- Når man er sammen med holdkammeraterne, kan man nogle gange glemme tid og sted. Det er dejligt, at man kan give sit hoved en pause, når man er til træning, siger Nikolaj Rasmussen.

Annonce

Kortsigtede drømme

Selvom der er stort fokus på tider og sammenligning med andre svømmer, er det vigtigste for svømmere såvel som trænere udvikling. Skulle det derfor ske, at en svømmer får en mindre god tid, vil vedkommende ifølge Jan Løth altid få at vide, hvad der skal blive bedre, men også hvad der gik godt. Og udviklingstankegangen har svømmerne i den grad taget til sig.

Det kræver hård træning og dedikation at blive en dygtig svømmer Foto: Nicolai Andersen

Alle fire svømmere har drømme, men spørger man dem, hvad de ønsker allermest, er der kun én af dem, der svarer OL. Resten handler om personlige rekorder og kvalifikation til de største konkurrencer i Danmark.

- For mig handler det kun om at slå min personlige rekord, og ikke så meget om alt for langsigtede mål, siger Leonora Holst.

De fire svømmere har efter lang tids pause fra konkurrencer snart chancen for at slå deres personlige rekorder, når de 23.-25 oktober, for første gang i seks måneder, skal konkurrere ved regionsmesterskaberne i Struer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odder Avis

Et ungdomsliv i en coronatid

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Jul i galleriet

Odder Avis

Kom nu videre mand

Odder Avis

Whistleblowerordning i gang

Odder Avis

Stærkt bekymrende smittetal i Odder

Annonce