Annonce
Odder Avis

System TM: Vi skal være blandt de bedste

Næsten alle kunder hos System TM er udenlandske. Derfor ved mange Odder-borgere ikke, at firmaet laver totalløsninger til at afkorte og håndtere træ. Foto: Søren E. Alwan
Mange kender ikke Odder-firmaet, som leverer intelligente løsninger til virksomheder, der arbejder med træ. En scanner kan finde knaster og andre defekter, hvorefter en afkorter-sav skærer dem fra helt automatisk.
Annonce

Odder: Med 140 ansatte er System TM kommunens største industrivirksomhed. Alligevel er der mange, som ikke ved, hvad firmaet på Skovdalsvej laver, selv om firmaet har kunder over hele verden. Men System TM er faktisk en af verdens førende leverandører af produktionsanlæg til træindustrien.

Eksporten udgør 95-98 procent, og kunderne er blandt de største virksomheder i Nord- og Sydamerika, Europa, Japan, Australien og New Zealand.

- Vi har ansat folk, som havde boet i Odder i fem-seks år og ikke vidste, hvad vi lavede, fortæller adm. direktør Jan Jensen Samuelsen.

System TM laver anlæg, der kan håndtere træ på en intelligent måde. Kunderne kan være dør- og vinduesfabrikker, møbelfabrikanter og gulvfabrikker som Velux, Ikea og Junckers.

- Men vi laver hele produktionsanlæg, siger Jan Jensen Samuelsen.

- Vi optimerer på træ og på menneskelige ressourcer, så træet bliver udnyttet bedst muligt, tilføjer salgschef Per Jørgensen.

System TM

Thøgersens Maskinfabrik begyndte i lejede lokaler i Odder i 1977. Da kunderne blev internationale, blev navnet i 1988 ændret til System TM.

I mange år var ejeren Poul Thøgersen direktør, senere overtog hans hustru, Ingrid Thøgersen, rorpinden. Fire ledende medarbejdere er i dag kommet med i ejerkredsen.

Der er omkring 140 ansatte, og i det seneste regnskabsår 2017-18 var årsresultatet på 19,9 millioner kroner og egenkapitalen på 45,5 millioner kroner.

Annonce

Kan scanne knaster

Et eksempel: Hvis der skal laves et møbel af træstykker, skal knaster og andre defekter fjernes. Det kan ske manuelt, eller det kan ske med et anlæg fra System TM. Flere firmaer kan lave den slags, men Oddervirksomheden er førende på området.

- Vi kan lave et anlæg, der kan scanne træet og finde knaster og sprækker, og save det ud, der er ikke er brug for. Når det gælder skanning og afkortning, så er vi en af de to førende virksomheder i hele verden, fortæller salgschefen.

- På de områder, vi arbejder, er det vores mål at være markedsledende. Vi vil være nummer et eller to, tilføjer direktøren.

Ved at arbejde med træet på den måde, kan System TM's kunder spare arbejdskraft og ikke mindst udnytte træet optimalt. Det sidste er også væsentligt.

- Vi har måske 1000 potentielle kunder på verdensplan. For dem kan det betyde en besparelse på mange millioner kroner på årsbasis, hvis de kan sætte spildprocenten på træ ned med bare én procent. Og vi har kun det træ, vi har. Det skal vi bruge så godt, som muligt, siger Jan Jensen Samuelsen.

- Alt bliver mere og mere automatiseret, og i vores industri er der mange manuelle arbejdspladser, så der er stort potentiale for os, tilføjer Per Jørgensen.

Et anlæg fra System TM kan scanne og save træ hurtigere end mennesker. Og en større del af træet bliver udnyttet. Foto: Søren E. Alwan
System TM holder til på Skovdalsvej, hvor der er lokaler til administration, salg og teknisk afdeling, produktion, montage og kantine. Foto: Søren E. Alwan
Poul Thøgersen etablerede Thøgersens Maskinfabrik i 1977. Da der kom flere og flere udenlandske kunder til, blev navnet ændret til System TM. Foto: Søren E. Alwan
Anlægget kan selv finde defekter i et stykke træ og skære uden om knaster og sprækker. Foto: Søren E. Alwan
Medarbejderne hos System TM har masser af viden, og derfor vil firmaet gerne holde på dem. Foto: Søren E. Alwan
Kim Boisen ved en afkortersav. Det er en testmaskine, som kunderne kan se i brug, når de besøger virksomheden i Odder. Foto: Søren E. Alwan
Salgschef Per Jørgensen (t.v.) og adm. direktør Jan Jensen Samuelsen begyndte begge som lærlinge i firmaet. Foto: Søren E. Alwan
Ligesom mange andre firmaer i Odder-området kan System TM godt bruge flere kvalificerede medarbejdere. Foto: Søren E. Alwan
Når træstykker bliver fingerskarret, kan to stykker limes sammen til længere stykker. Foto: Søren E. Alwan
Virksomheden har omkring 140 medarbejdere. Foto: Søren E. Alwan
System TM laver selv dele af maskinerne, men bruger også underleverandører. Foto: Søren E. Alwan
Alle maskiner bliver stillet op og afprøvet, før de sendes ud til kunderne. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Spirituskørsel: Kvinde sigtet

Odder Avis

We Walk går igen

Odder Avis

Ud og gå: Vil uddanne gå-værter

Odder Avis

Mal mel på museet

Odder Avis

Trio besøger Malling Kirke

Odder Avis

System TM solgt til tysk koncern

Annonce