Annonce
Odder Avis

Tidligere borgmester takker af med et godt råd: 'Efter 36 år i byrådet har man en masse erfaring og viden'

71-årige Elvin Hansen (S) har brugt størstedelen af sit liv i byrådet. Men efter nytår er det slut. Foto: Søren E. Alwan
Enden på en æra. Elvin Hansen (S) har siddet i Odder Byråd i 36 år, 12 af årene som borgmester, men efter nytår er det slut. Den garvede lokalpolitiker fra Hou trækker sig tilbage, men giver et par gode råd med på vejen til byrådets nyeste medlemmer.

Elvin Hansens liv kan deles op i to perioder. Én i byrådet, og én uden for byrådet.

For den tidligere borgmester har siddet i Odder Byråd i en menneskealder. 36 år for at være helt præcis, og det gør den 71-årige Socialdemokrat til byrådets længst siddende politiker.

Han er blevet genvalgt otte gange og har været borgmester i tre perioder, men i det nye år bliver den imponerende stime brudt. Her vil Elvin Hansen, for første gang siden 1986, nemlig ikke være at finde i Odder Byråd.

Annonce

Han havde håbet, at han skulle skrive et nyt kapitel i sit politiske CV i Regionsrådet, men sådan gik det ikke. "Det er jeg da lidt ked af", siger den tidligere borgmester. Trods det manglende valg mener han stadig, at han kan bidrage.

- Jeg kan nok ikke holde mig helt ude af politik. Og jeg håber da, at partiet vil gøre brug af mig i fremtiden. Det ved jeg jo ikke, om de vil, men jeg har en masse erfaring og viden, siger han.

Den viden vil Elvin Hansen gerne dele, og han har et par gode råd til de syv nye byrådsmedlemmer, der efter nytår skal i byrådssalen for første gang.

Efter tre perioder som borgmester gav Elvin Hansen (S) efter valget i 2013 borgmesterkæden til Uffe Jensen (V). Nu er Elvin Hansen for første gang i 36 år ikke en del af byrådet i Odder, og som afsked giver han de syv nye byrådsmedlemmer et par gode råd med på vejen. Arkivfoto: Martin Ravn

Stik en finger i jorden

Selvom det efterhånden er nogle årtier siden, Elvin Hansen startede sin byrådskarriere, så er han ikke i tvivl om, hvad en god begyndelse kræver.

- De første to-tre år handler om at stikke en finger i jorden og lære. Hvis man tror, at man bare kan stryge ind og revolutionere det hele, så tager man fejl.

Han foreslår, at de nye byrødder bruger deres kræfter på at finde allierede i byrådet. Også uden for deres egne parti.

- De skal huske at tale med de 18 andre i byrådet, og det er jo ikke givet, at de er enige med én. For de skal kunne tælle til ti, hvis de vil have flertal. Det kræver allierede.

Selvom de første år i byrådet skal bruges på at lære, så betyder det på ingen måde, at man skal tie stille. Tværtimod, mener Elvin Hansen.

- Man skal ikke være bange for at sige fra og til, og man skal ikke sidde og putte sig. De nye skal turde sige noget til folk og have holdninger. Ellers får man aldrig noget igennem, siger han og uddyber sit synspunkt:

- Det er ikke altid, man kan få sine holdninger igennem, men det er vigtigt at kæmpe for sin overbevisning. Så kan det godt være, at man får rettet sine holdninger til, men det er heller ikke så ringe, hvis man kan få forhandlet sig frem til noget.

Annonce

Du er valgt for hele kommunen

Der er én anekdote, som Elvin Hansen husker særligt klart fra sin første periode som borgmester.

- Jeg kan huske, da jeg blev valgt som borgmester første gang i 1997. Der var flere, der sagde, at nu flytter Elvin rådhuset ud til Hou, hvor han selv kommer fra, siger Elvin Hansen og griner højt.

- Det skete selvfølgelig ikke. Men siden dengang har jeg altid slået på, at man er valgt for hele kommunen. Man skal passe på, at man ikke bliver lokalrådsmand. Det er vigtigt, at de nye byrådsmedlemmer husker det, for de kommer ingen vegne ved kun at føre sognerådspolitik.

Og så skal man være helt klar over, at byrådsarbejde tager tid. Hvis man vil udrette noget, så skal man sætte sig grundigt ind i sagerne, mener Elvin Hansen.

- Hvis man tror, man kan gøre arbejdet med venstre hånd, kan man godt tro om. Så får man i hvert fald ingen indflydelse. Indflydelse får man, når man er forberedt - og det gælder både over for ens kollegaer og over for forvaltningen. For de kan heller ikke vide alt, siger han.

- Det kan være tidskrævende, fortæller Elvin Hansen. Og han lægger ikke skjul på, at han har nydt godt af et velfungerende samarbejde på hjemmefronten.

De syv nye byrådsmedlemmer i Odder

  • Lars Bluhme (S) - 67 år.
  • Palle Holsting (S) - 65 år.
  • Torben Madsen (S) - 54 år.
  • Louise Kreutzfeldt (V) - 35 år.
  • Lene Aagaard (V) - 52 år.
  • Allan Werk (V) - 62 år.
  • Katja Ivesøe (RV) - 57 år.

- Grundigt byrådsarbejde kræver, at man har god opbakning på hjemmefronten. Jeg kunne ikke have gjort det, hvis ikke min kone havde taget sig af tingene derhjemme, siger han.

Annonce

Politisk otium forude

På den anden side af nytåret venter Elvin Hansens politiske otium. Og hvad skal der så ske?

Elvin Hansen er ikke helt sikker, men nævner, at han skal have anlagt haven i sit nye hus i Hou, og så overvejer han, om han skal rejse ud og se lidt mere af Danmark og Europa.

- Selvom jeg allerede har set det meste, som han siger med et grin.

Uanset hvad, så kommer Elvin Hansen ikke til at sidde stille. Det er han sikker på.

Han er stadig formand for Boulstrup-Hou Kraftvarmeværk, og selvom det ikke blev til en plads i Regionsrådet, så er han glad for, at han har kunnet forlade byrådet på sine egne præmisser.

- Efter det seneste valg i 2017 sagde jeg til mig selv, at jeg selv vil bestemme, hvornår jeg forlader byrådet. Nu har jeg siddet der så mange år, så vil jeg selv bestemme, hvornår jeg skal videre. Og jeg er utrolig glad for, at det er mig, der har truffet den beslutning, siger han.

Er der noget Elvin Hansen vil fremhæve, som han er særligt glad for i sin tid i byrådet?

- Det var jo en anden verden dengang, jeg kom ind første gang. Men det er den planlægning, jeg har lavet siden 1986, der har gjort, at Hou er blevet dobbelt så stor. Det er jeg da godt tilfreds med.

Annonce
Annonce
Odder Avis

Kirke laver stillegudstjeneste

Annonce
Annonce
Odder Avis

Nu gider vi ikke flere nedlukninger: Gymnaster står på spring til forårsopvisning

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Overså bremsende bil: To personer kørt på skadestuen efter uheld

Odder Avis

Kulturen på kirkegårde ændrer sig

Odder Avis

Replik om "Det tavse flertal": Jeg må på det skarpeste frabede mig, at Uffe Jensen prøver at tillægge mig holdninger, som jeg absolut ikke har

Odder Avis

Frank blev klemt ud i rabatten af en traktor: Vejene er forfærdelige

Odder Avis

Fem svømmere jagtede personlige rekorder

Odder Avis

Rema-direktør er ude med hård kritik: - Jeg har aldrig mødt en så utroværdig og uvederhæftig person som ham

Odder Avis

Højresvingsuheld sendte 16-årig knallertkører i asfalten

Odder Avis

Flerstemmig musik i sognekirken

Odder Avis

Om et par år skal vi til at sortere i flere bunker: Der kommer en ny affaldsplan

Odder Avis

Ny borgmester vil lave politik sammen med borgerne: Hvis vi ikke involverer borgerne, bliver lokalpolitik rendyrket magt

Odder Avis

Strandjægere bekæmper rotter på fugleø

Odder Avis

Borgerrådgiveren skal helst gøre sig selv arbejdsløs

Odder Avis

Elever hoppede til matematikken

Odder Avis

Corona presser arbejdspladser: Varehus har skruet ned for de gode tilbud

Odder Avis

Odder som turistmål er røget i National Geograpic

Odder Avis

Christina anede ikke, hun var gravid - syv uger efter kom Izabella

Odder Avis

Som hundeejer græmmes jeg: Magen til tåbelig og tankeløs adfærd skal man lede længe efter

Odder Avis

Det Liberale Højre vil ændre grundloven: - Jeg tror, der er mange - inklusive kongehuset selv - der ikke ved, hvad vi skal bruge kongehuset til

Odder Avis

Herregård og kongeborg fortæller historier

Odder Avis

Kattegatforbindelsen vil svække Jylland og styrke København: Aarhus Lufthavn vil som den første lufthavn miste livet

Odder Avis

Borgerforslag: Børnene skal kunne passes på deltid for børnenes skyld?

Annonce